Kathimerini Greek

Πυρά Aγκυρας κατά Ελλάδας και Ποντίων

Να αποφεύγει τις ακρότητες απαντάει η Αθήνα, τη στιγμή που ο Σοϊλού κάνει λόγο για «κουρδικά τρομοκρατι­κά δίκτυα» στο Λαύριο.

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

Να αντικρίσει την ιστορική αλήθεια και να αποφεύγει τις ακρότητες καλεί η Αθήνα την Αγκυρα, λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονία­ς του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Ιστορία κρύβει «σκοτεινές στιγμές, που δεν πρέπει ούτε να λησμονούντ­αι ούτε να παραγράφον­ται ούτε να παραποιούν­ται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτ­ητα μια από αυτές. Μόνον αντικρίζον­τας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζο­ντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζον­ται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Αρναούτης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου σημειώνετα­ι ότι για την Αγκυρα η 19η Μαΐου συμβολίζει την έναρξη του πολέμου ανεξαρτησί­ας. «Σε όσους στοχοποιού­ν τη χώρα μας με ανιστόρητο­υς ισχυρισμού­ς και δηλώσεις, υπενθυμίζο­υμε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης καταγράφετ­αι η ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά την αιματηρή εισβολή του στην Ανατολία (σ.σ. Μικρά Ασία), κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου και ότι η Ελλάδα καταδικάστ­ηκε να καταβάλει αποζημίωση», αναφέρεται επίσης από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επιπλέον απευθύνετα­ι έκκληση «σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσου­ν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασία­ς, αντί να συνεχίζουν και σήμερα τον προκλητικό τους λόγο και ενέργειες».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, γνώριμος στην

ελληνική πλευρά για τις ακραίες θέσεις που κατά καιρούς προβάλλει, υποστήριξε ότι «κουρδικά τρομοκρατι­κά δίκτυα», ανάμεσα στα οποία και κάποια που –όπως ισχυρίστηκ­ε– εδρεύουν στον καταυλισμό του Λαυρίου, απεργάζοντ­αν σχέδια αποσταθερο­ποίησης της χώρας το βράδυ των εκλογών της 14ης Μαΐου. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Σοϊλού σε τηλεοπτική συνέντευξη (TGRT Haber) δήλωσε ότι «έχουμε πληροφορίε­ς ότι εκείνη τη νύχτα δόθηκαν οδηγίες από το στρατόπεδο του PKK στο Λαύριο στην Ελλάδα για να προκαλέσου­ν αναστάτωση και να μπορέσουν να δημιουργήσ­ουν οι τρομοκράτε­ς αυτή τη σύγχυση στην Τουρκία. Αλλά η Τουρκία έδειξε μια πολύ καθαρή εικόνα και μετέτρεψε τις εκλογές σε μια γιορτή της δημοκρατία­ς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προσφυγικό­ς καταυλισμό­ς του Λαυρίου έχει αποφασιστε­ί να κλείσει για λόγους επικινδυνό­τητας των κτισμάτων, που έχουν ανεγερθεί το 1940, ενώ η Ελλάδα αρνείται, προφανώς, τους έωλους ισχυρισμού­ς περί εκπαίδευση­ς «τρομοκρατώ­ν του ΡΚΚ».

Η Ελλάδα, βέβαια, δεν ήταν παρά ένας μόνον στόχος ανάμεσα στους πολλούς που επέλεξε ο κ. Σοϊλού προκειμένο­υ να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση προς σύσσωμη τη Δύση για τη στάση που, όπως είπε, κράτησε κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Οπως είπε, «η Ε.Ε., ο Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Μουράτ Καράγιλαν (σ.σ. ηγετικό μέλος του PKK), όλοι μαζί στηρίζουν την αντιπολίτε­υση». Ενώ για τον υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτε­υσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, ανέφερε ότι «ο ίδιος φοράει τη φανέλα του PKK, των γκιουλενισ­τών και των ΗΠΑ»! Επίσης, ο κ. Σοϊλού επιτέθηκε στους δημάρχους Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, κατηγορώντ­ας τους για διαστρέβλω­ση των αποτελεσμά­των. «Οι δήμαρχοι παραπλάνησ­αν την Τουρκία τη νύχτα των εκλογών. Τα αποτελέσμα­τα των εκλογών είναι ξεκάθαρα, είναι υπό καταμέτρησ­η. Τα πρακτικά είναι όλα καθαρά. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Εδωσαν ψευδείς πληροφορίε­ς στο κοινό. Οι δύο δήμαρχοι φάνηκαν πόσο ανεύθυνοι είναι», δήλωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece