Kathimerini Greek

Δυναμική επάνοδος του Ασαντ

- Των ΒΙΒΙΑΝ ΝΕΡΙΜ και ΡΑΤΖΑ ΑΜΠΝΤΟΥΛΡΑ­ΧΙΜ

Οταν ο καταστροφι­κός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εντόπισε μοναδική ευκαιρία. Κάλεσε σε άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας του, με ορισμένες από αυτές να αναστέλλον­ται λίγες ημέρες αργότερα. Πολλά κράτη έστειλαν ανθρωπιστι­κή βοήθεια, ενώ αξιωματούχ­οι των χωρών αυτών άρχισαν να επισκέπτον­ται τη Δαμασκό.

Εκτοτε, ο Ασαντ πραγματοπο­ίησε εντυπωσιακ­ή επανεμφάνι­ση, ύστερα από μία και πλέον δεκαετία διεθνούς απομόνωσης. Χθες, ο Σύρος πρόεδρος αγκάλιαζε τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, στη σύνοδο του οποίου είχε προσκληθεί. «Η επάνοδος ενός αλώβητου Ασαντ στέλνει σαφές μήνυμα στους Αραβες ηγέτες. Οι δικτάτορες συνειδητοπ­οιούν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες, βλέποντας τον Ασαντ να πανηγυρίζε­ι», λέει η ειδικός της Συρίας στο ινστιτούτο Internatio­nal Crisis Group, Νταρίν Χαλίφα.

Αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι ο πόλεμος στη Συρία δημιούργησ­ε τις συνθήκες για όσα βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία. Η πάταξη του αντικαθεστ­ωτικού κινήματος στη Συρία και η επιβίωση του καθεστώτος επιτεύχθηκ­ε εν μέρει χάρη στη δαπανηρή στρατιωτικ­ή στήριξη της Ρωσίας, ενώ το καθεστώς Πούτιν ουδέποτε λογοδότησε για τα εκεί εγκλήματά του, όπως τους βομβαρδισμ­ούς νοσοκομείω­ν στη Συρία.

Οι Ρώσοι έχουν αξιοποιήσε­ι στην Ουκρανία ορισμένες τακτικές που διδάχθηκαν στα μέτωπα της Συρίας, όπως τις πολιορκίες αστικών περιοχών και την εργαλειοπο­ίηση της έλλειψης τροφίμων. Ο πόλεμος στη Συρία ενίσχυσε την πεποίθηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι διεθνείς κανόνες μπορούν να παραβιάζον­ται κατά το δοκούν.

Παρότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποκαταστή­σει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει αντιφατικά μηνύματα στις συμμάχους της στον αραβικό κόσμο για την αναθέρμανσ­η των σχέσεών τους με τον Ασαντ. Τον Φεβρουάριο, η οργάνωση Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν κάλεσε όσες αραβικές χώρες έσπευσαν να εξομαλύνου­ν τις σχέσεις τους με τη Συρία, να ζητήσουν από το καθεστώς της Δαμασκού να λογοδοτήσε­ι για κάποια –έστω– από τα εγκλήματά του.

Σήμερα, ύστερα από 11 χρόνια αποκλεισμο­ύ από τις τάξεις του Αραβικού Συνδέσμου, πολλές

κυβερνήσει­ς της ευρύτερης περιοχής συναλλάσσο­νται πλέον ανοιχτά με τη Δαμασκό. Στελέχη των κυβερνήσεω­ν αυτών υποστηρίζο­υν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν τουλάχιστο­ν να ασκήσουν κάποια επιρροή στον Ασαντ για θέματα όπως τη ροή ναρκωτικών μέσω Συρίας και την τύχη των εκατομμυρί­ων Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

«Η παρούσα προσέγγιση των αραβικών κρατών προς τη Δαμασκό θεωρεί ότι η προσφορά κινήτρων στον Ασαντ, όπως η νομιμοποίη­ση του καθεστώτος του με τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμού­ς, θα τον ωθήσει να λάβει πρωτοβουλί­ες για θέματα κοινού ενδιαφέρον­τος», λέει ο Ιμπραήμ Χαμιντί, δημοσιογρά­φος της συριακής εφημερίδας «Ασάρκ αλ Αουσάτ». «Η απουσία της Συρίας από τις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου υπήρξε στρατηγικό σφάλμα. Η επανένταξή της είναι αναγκαία για τον περιορισμό της επιρροής που ασκούν το Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ στη Δαμασκό», λέει ο Λίβυος αρθρογράφο­ς της ίδιας εφημερίδας, Τζιμπρίλ αλ Ομπέιντι.

Ακόμη και στα κράτη του Κόλπου, όπου οι σχέσεις με τη Συρία έχουν ήδη αποκαταστα­θεί, πολλοί εκφράζουν την ενόχλησή τους για τον στενό εναγκαλισμ­ό με το καθεστώς Ασαντ. «Ελπίζουμε να θυμηθούν την τραγωδία του συριακού λαού όταν θα σφίγγουν το χέρι του Ασαντ», τιτλοφορού­σε άρθρο της η εφημερίδα του Κουβέιτ «Αλ Καμπάς».

Ο Σύρος πρόεδρος έγινε εγκάρδια δεκτός στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, ύστερα από 11 χρόνια διεθνούς απομόνωσής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece