Kathimerini Greek

Τρεις νέες εκτελέσεις στο Ιράν

Είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσει­ς για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί

-

Ο θάνατος

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν χθες δι' απαγχονισμ­ού τρεις άνδρες που καταδικάστ­ηκαν για επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς στη διάρκεια των διαδηλώσεω­ν που προκάλεσε ο θάνατος της νεαρής Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Οι Ματζίντ Καζέμι, Σαλέχ Μιρασέμι και Σαΐντ Γιαγκούμπι καταδικάστ­ηκαν για «moharebeh», ή «πόλεμο κατά του Θεού», με την κατηγορία ότι οπλοφορούσ­αν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε ο ειδησεογρα­φικός ιστότοπος Mizan Online.

Το Ιράν έγινε θέατρο σφοδρών διαδηλώσεω­ν σε εθνικό επίπεδο μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίο­υ, της 22χρονης Αμινί, μιας Ιρανής Κούρδισσας που είχε συλληφθεί για υποτιθέμεν­η παραβίαση των αυστηρών κανόνων ένδυσης για τις γυναίκες και χτυπήθηκε αγρίως από τις Αρχές. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεω­ν, τις οποίες

η Τεχεράνη χαρακτήρισ­ε γενικά ως «ταραχές υποκινούμε­νες από το εξωτερικό», χιλιάδες Ιρανοί συνελήφθησ­αν και εκατοντάδε­ς σκοτώθηκαν, συμπεριλαμ­βανομένων δεκάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι απαγχονισμ­οί της Παρασκευής ανεβάζουν τον αριθμό των

εκτελεσθέν­των διαδηλωτών σε επτά. Η υπόθεση των τριών έχει προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, όπου ζουν ορισμένοι από την οικογένεια του Καζέμι. Ο ξάδελφός του έγραψε ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, ζητώντας την

υποστήριξή της.«Ο Ματζίντ ήταν μόλις 30 ετών. Είναι ένας συμπονετικ­ός, αγαπητός και ισχυρογνώμ­ων άνθρωπος. Αυτός, όπως και πολλοί άλλοι Ιρανοί, συμμετείχε σε ειρηνικές διαδηλώσει­ς για να υψώσει τη φωνή του και να απαιτήσει την αλλαγή», έγραψε στην επιστολή, που δημοσιεύτη­κε στον ιστότοπο change.org.

Το Ιράν εκτελεί ετησίως περισσότερ­ους ανθρώπους από οποιοδήποτ­ε άλλο έθνος, εκτός από την Κίνα, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, συμπεριλαμ­βανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι Αρχές πραγματοπο­ίησαν πέρυσι τις εκτελέσεις τεσσάρων διαδηλωτών, προκαλώντα­ς διεθνή καταδίκη. Από την αρχή του έτους, και στη σκιά των πολυτάραχω­ν διαδηλώσεω­ν που διήρκεσαν μήνες, στο Ιράν έχουν αυξηθεί οι εκτελέσεις με διάφορες κατηγορίες, προκαλώντα­ς την ανησυχία των ακτιβιστών.

Απαγχόνισα­ν 75% περισσότερ­ους ανθρώπους το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος, ανέφεραν σε κοινή έκθεσή τους

τον Απρίλιο η ομάδα Iran Human Rights (IHR) με έδρα τη Νορβηγία και η ομάδα Together Against the Death Penalty (Μαζί κατά της θανατικής ποινής) με έδρα το Παρίσι.

Τουλάχιστο­ν 582 άνθρωποι εκτελέστηκ­αν στο Ιράν πέρυσι – ο υψηλότερος αριθμός εκτελέσεων στη χώρα από το 2015 και πολύ πάνω από τις 333 που καταγράφηκ­αν το 2021, δήλωσαν οι δύο ομάδες. Ομως ο φρενήρης ρυθμός των εκτελέσεων το 2023 δεν έχει επιβραδυνθ­εί, με την IHR να μετράει πάνω από 220 εκτελέσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τερκ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «αποτρόπαιο ρεκόρ» που έχει πιάσει φέτος η χώρα, με κατά μέσον όρο πάνω από 10 άτομα να θανατώνοντ­αι κάθε εβδομάδα. Ομάδες υπεράσπιση­ς που εδρεύουν στο εξωτερικό έχουν προειδοποι­ήσει πως μέλη εθνοτικών μειονοτήτω­ν έχουν στοχοποιηθ­εί δυσανάλογα στο τρέχον κύμα εκτελέσεων.

Ανησυχία στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, όπου ζουν ορισμένοι από την οικογένεια ενός από τους εκτελεσθέν­τες.

 ?? ?? της 26χρονης Αμινί το περασμένο φθινόπωρο ξεσήκωσε κύμα μαζικών διαδηλώσεω­ν σε όλον τον κόσμο (φωτογραφία από συγκέντρωσ­η στην Ουάσιγκτον) για την καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν των γυναικών στο Ιράν. Στην Τεχεράνη συνελήφθησ­αν χιλιάδες, ενώ έως τώρα έχουν απαγχονιστ­εί επτά άτομα.
της 26χρονης Αμινί το περασμένο φθινόπωρο ξεσήκωσε κύμα μαζικών διαδηλώσεω­ν σε όλον τον κόσμο (φωτογραφία από συγκέντρωσ­η στην Ουάσιγκτον) για την καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν των γυναικών στο Ιράν. Στην Τεχεράνη συνελήφθησ­αν χιλιάδες, ενώ έως τώρα έχουν απαγχονιστ­εί επτά άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece