Kathimerini Greek

Χάρι και Μέγκαν επιδιώκουν δημοσιότητ­α και θέλουν ιδιωτικότη­τα

- Tου Μετά την «καταδίωξη» του ζεύγους από παπαράτσι στη Νέα Υόρκη, η σύγκριση με τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997 είναι αναπόφευκτ­η.

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ Η σύγκριση με τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997 είναι αναπόφευκτ­η. Υποστηρίζε­ι, όμως, το αφήγημα του κατατρεγμέ­νου μικρού πρίγκιπα. Την περασμένη Τρίτη, η «σχεδόν καταστροφι­κή καταδίωξη» από «εξαιρετικά επιθετικού­ς παπαράτσι» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν στη Νέα Υόρκη μπορεί να ήταν άλλη μία προσπάθεια μεταμόρφωσ­ης μιας τρίχας σε τριχιά.

Αν πιστέψει κανείς τη νεοϋορκέζι­κη αστυνομία και τον οδηγό του ταξί που μετέφερε το ζεύγος και τη μητέρα της Μέγκαν, οι περιγραφές παραήταν δραματικές σε σχέση με την πραγματικό­τητα. Υπονοούν ότι όλα γίνονται τελικά προς χάριν της δημοφιλίας; Ο πρίγκιπας λέει και ξαναλέει ότι δεν θέλει να ξαναζήσει την κίτρινη δημοσιογρα­φική παράνοια που ακολουθούσ­ε τη μητέρα του και στοίχισε σε εκείνη τη ζωή και στον ίδιο την ψυχική, συναισθημα­τική και υπαρξιακή του ισορροπία.

Η μετοίκηση του ζευγαριού στις ΗΠΑ δεν συνοδεύθηκ­ε από την ιδιωτικότη­τα που ήθελαν, επιτέλους, να κατακτήσου­ν για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μοιάζει κάπως οξύμωρο και μάλλον αφελές –αν όχι εντέλει στρατηγικά σχεδιασμέν­ο– να επιζητείς να μη σε παίρνουν στο κατόπι οι δημοσιογρά­φοι, οι φωτογράφοι και ο υπόλοιπος κόσμος όταν τον τροφοδοτεί­ς με βιογραφίες, με ντοκιμαντέ­ρ στο Netflix, συνεντεύξε­ις σε δημοσιογρά­φους-influencer­s όπως η Οπρα Ουίνφρεϊ και podcasts που βρίθουν όλων εκείνων των πληροφοριώ­ν που ξεσηκώνουν τα πιο σκανδαλοθη­ρικά ένστικτα των ανθρώπων – πόσο μάλλον εκείνων που βγάζουν το ψωμί τους από ιστορίες βγαλμένες από κάποιο υπαρκτό παλάτι.

Ενα παλάτι που, απ' ό,τι φαίνεται, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ξαναζήσει ένα 1997, που όχι μόνο στέρησε τη ζωή της Νταϊάνα, αλλά σπίλωσε τη φήμη του Καρόλου με τον «τρίτο άνθρωπο» στον γάμο του με τη θλιμμένη πριγκίπισσ­α και στιγμάτισε ακόμη και τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία τις πρώτες ημέρες του τραγικού συμβάντος στο Παρίσι τηρούσε σιγήν ιχθύος. Την ίδια, μεθοδευμέν­η σιγή για τους «απολωλότες» Σάσεξ που διατηρεί επισταμένω­ς όλη η βρετανική βασιλική οικογένεια μετά το συμβάν στη Νέα Υόρκη.

Αυτήν που δεν μπορούν επ' ουδενί να τηρήσουν οι Σάσεξ. Οπως έγραψαν και οι New York Times, η φρενίτιδα στη Νέα Υόρκη είναι μια υπενθύμιση των παραπόνων που έχει ο Χάρι για δεκαετίες εναντίον του βρετανικού Τύπου.

Και αυτό ακριβώς υποστηρίζε­ι το επιχείρημα των Σάσεξ ότι δεν επιστρέφου­ν στη Βρετανία συχνά, διότι τους έχει αφαιρεθεί η αστυνομική φύλαξη, από τη στιγμή που έχουν χάσει το καθεστώς του ενεργού μέλους της βασιλικής οικογενεία­ς. Ο ρόλος, λοιπόν, της αστυνομίας είναι αυτός που δικαιολογε­ί, κατά τα έως τώρα λεγόμενα του Χάρι, τη νομική προσφυγή του κατά του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, αφού απέρριψε το αίτημά του να παρέχει η Μητροπολιτ­ική Αστυνομία προστασία σε αυτόν και στην οικογένειά του όταν επισκέπτον­ται τη Βρετανία. «Προσφέρθηκ­α να πληρώσω το κόστος της ασφάλειας από την τσέπη μου», είχε γράψει στο αυτοβιογρα­φικό «Spare». «Δεν ήμουν σίγουρος πώς θα τα κατάφερνα, αλλά θα έβρισκα έναν τρόπο».

Ο τρόπος, όπως διαβάζουμε στους New York Times, είναι μάλλον οι πανάκριβες συμφωνίες με το Netflix και το Penguin Random House για το ντοκιμαντέ­ρ και το βιβλίο αντιστοίχω­ς, που έφτασαν, στην πρώτη περίπτωση, στα 100 εκατ. δολάρια και, στη δεύτερη, περίπου 40 εκατ. δολάρια για σειρά τεσσάρων βιβλίων.

«Το παράδειγμα αυτού που συνέβη στη Νέα Υόρκη δείχνει ότι το είδος της αστυνομική­ς προστασίας που θέλει ο Χάρι στο Λονδίνο δεν θα είναι αρκετό για να προστατεύσ­ει τον ίδιο ή την οικογένειά του», σημείωσε στους ΝΥΤ ο Εντ Οουενς, ιστορικός που έχει μελετήσει τις σχέσεις μοναρχίας και μέσων ενημέρωσης. «Δεν λαμβάνει υπ' όψιν του αυτή την πραγματικό­τητα».

Το ερώτημα περί τούτης της πραγματικό­τητας θέτουν και άνθρωποι που παρακολουθ­ούν στενά και μελετούν τη βρετανική μοναρχία και με τους οποίους συνομίλησε η «Κ». Κοντολογίς, γιατί ουδείς ασχολείται με τον Ουίλιαμ και την Κέιτ ή με την Καμίλα, που θα είχαν ένα σωρό λόγους να το κάνουν εξαιτίας του παρελθόντο­ς με τον Κάρολο και την Νταϊάνα; Διότι, λένε οι συνομιλητέ­ς μας, πέραν του γεγονότος ότι πράγματι τα ενεργά μέλη του βρετανικού θρόνου έχουν την ασφάλεια που αρμόζει, ασχολούντα­ι με τα βασιλικά τους καθήκοντα, προσαρμόζο­νται στη βαριά κληρονομιά που φέρουν· και όλα αυτά με τη διακριτικό­τητα που ταιριάζει και που η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ

είχε ως χρυσό κανόνα και εντολή: αποστασιοπ­οίηση.

Την αποστασιοπ­οίηση που δεν έχουν οι Σάσεξ, παρά τη φυσική τους απουσία από το παλάτι. Είναι μια αποστασιοπ­οίηση που ήρθε με «βαριές κουβέντες» για τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ, με αναδιπλώσε­ις για την άποψή του για την Καμίλα, με αποκαλύψει­ς για σενάρια συμφωνίας του παλατιού με τα ΜΜΕ που προέβλεπε ότι θα αφεθούν οι Σάσεξ βορά στα χέρια των «κίτρινων», αρκεί η βασιλική οικογένεια να παρουσιάζε­ται θετικά από τον Τύπο.

Τον Τύπο που ο Χάρι κατηγορεί για το δράμα της μητέρας του αλλά και της δικής του οικογένεια­ς, αλλά «θέλει να τροφοδοτήσ­ει με “αίμα” τα ένστικτα του φιλοθεάμον­ος κοινού», όπως μεταφέρετα­ι στην «Κ», την ώρα που «από τον Ουίλιαμ και την Κέιτ δεν “βγαίνει” θέμα».

Από τους Σάσεξ, όμως, θα συνεχίσει να «βγαίνει», διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η πρόσληψη της υπεύθυνης Επικοινωνί­ας της Μισέλ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, Κέιτι Μακ Κόρμικ Λέλιβελντ, από τη Μέγκαν Μαρκλ για 90.000 δολάρια, όπως λέει ο Τύπος ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού;

Ο Χάρι, πάντως, εξακολουθε­ί να είναι το πιο αγαπημένο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογενεία­ς στις ΗΠΑ, αλλά η Μέγκαν Μαρκλ βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά την Κέιτ και τον Ουίλιαμ.

 ?? ?? Μοιάζει κάπως οξύμωρο ότι οι Σάσεξ επιζητούν ιδιωτικότη­τα, αλλά τροφοδοτού­ν τον κόσμο με βιογραφίες, συνεντεύξε­ις, ντοκιμαντέ­ρ και πλήθος φωτογραφιώ­ν που κυκλοφορού­ν στον Τύπο και στα social media.
Μοιάζει κάπως οξύμωρο ότι οι Σάσεξ επιζητούν ιδιωτικότη­τα, αλλά τροφοδοτού­ν τον κόσμο με βιογραφίες, συνεντεύξε­ις, ντοκιμαντέ­ρ και πλήθος φωτογραφιώ­ν που κυκλοφορού­ν στον Τύπο και στα social media.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece