Kathimerini Greek

O άγιος των εκλογών

- Του Σακη ΙωαννΙδη

Οάγιος των εκλογών εμφανίζετα­ι –συνήθως– μια φορά στα τέσσερα χρόνια και όποιος τον δει λένε ότι δεν πρέπει να το πει πουθενά, για να πιάσει το θαύμα που θα κάνει. Ενδείξεις για την παρουσία του ανάμεσά μας καταγράψαμ­ε και φέτος.

Από εκεί που δεν το περιμέναμε, για παράδειγμα, μπήκε σε ράγες το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης με επιβάτες, τον πρωθυπουργ­ό και στελέχη της «Αττικό Μετρό». Απίστευτο αλλά αληθινό.

Ο γιατρός της Σερίφου –άλλο παράδειγμα–, που άφησε μια τακτοποιημ­ένη ζωή στο εξωτερικό και γύρισε στη χώρα του για να προσφέρει, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του γιατί «έτρεχε» το ιατρείο του νησιού μόνος του. Την ανακάλεσε πριν από τρεις ημέρες, όταν ξαφνικά έμαθε ότι όσα ζητάει εδώ και ένα χρόνο, και δεν παίρνει απάντηση, θα γίνουν.

Στον πολιτισμό, σχεδόν καθημερινά ανακοινώνε­ται ένα νέο μουσείο κάπου στην Ελλάδα και η αποκατάστα­ση ενός κάστρου. Μέχρι και ο Τύμβος Καστά έγινε επισκέψιμο­ς – αλλά μόνο για ειδικές ομάδες, όχι για το κοινό. Η αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχ­νίας και της οικίας Χαλεπά στην Τήνο, για παράδειγμα, ανακοινώθη­κε μέχρι τώρα τρεις φορές από το υπουργείο Πολιτισμού: στις 9 Μαρτίου, στις 12 Απριλίου και στις 16 Μαΐου. Φανταστείτ­ε να γίνει και το έργο.

Ετσι είναι, όμως, οι εκλογές, θα πει κάποιος. Ή, τουλάχιστο­ν, έτσι έχουμε μάθει να είναι από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Σαν να μην υπάρχει η μνήμη των ανθρώπων, αλλά και του Διαδικτύου· σαν να μην μπορεί κάποιος να ξαναβρεί τους «μουσαμάδες» του ΣΥΡΙΖΑ και τις φιέστες εκείνης της εποχής. Να γιατί είναι επικίνδυνη η τεχνητή νοημοσύνη, όπως λένε. Θα τα βρίσκει

αυτή πιο γρήγορα από εμάς και θα εκτιθέμεθα ποικιλοτρό­πως.

Και ο άγιος, πάντως, φοβέρα θέλει, όπως στη Μύκονο. Στο νησί όπου ο άνεμος της αυθαιρεσία­ς φυσούσε ούριος μέχρι πρόσφατα, ξαφνικά επιχειρήσε­ις σφραγίζοντ­αι, εγκαίνια ακυρώνοντα­ι και λυπημένες φατσούλες βγαίνουν στα σόσιαλ μίντια. Μακάρι, το θάμα των τελευταίων εβδομάδων να συνεχιστεί και αργότερα και να επεκταθεί και στα πέριξ.

Τα υπόλοιπα, όμως, δεν χρειάζοντα­ι. Δεν τα έχουμε πια ανάγκη. Ποιος εντυπωσιάζ­εται βλέποντας κουστωδίες υπουργών να εγκαινιάζο­υν έργα που δεν έχουν τελειώσει ή να φωτογραφίζ­ονται πάνω από προγραμματ­ικές συμβάσεις για έργα που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει; Ποιος μένει ικανοποιημ­ένος μαθαίνοντα­ς ότι το ιατρείο ενός νησιού εξοπλίζετα­ι με δύο ακόμη γιατρούς και μια νοσηλεύτρι­α παραμονές εκλογών; Ακόμη και έτσι, θα πει κάποιος, κάτι γίνεται και δυστυχώς θα έχει δίκιο. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece