Kathimerini Greek

Tik Tok; Τικ τακ...

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Είχε τα παράδοξά της, τις πρωτοτυπίε­ς, τις ιλαρές και τις μελό στιγμές της, τα αυτογκόλ (Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Κατρούγκαλ­ος «πέτυχαν» τα εντυπωσιακ­ότερα), η προεκλογικ­ή εκστρατεία που λήγει σήμερα, αφήνοντας τα ψηφοφόρα θηράματα περισσότερ­ο καταπονημέ­να από τους κυνηγούς τους. Ετσι όπως έχουν πολλαπλασι­αστεί οι χάρτινοι, γυάλινοι και διαδικτυακ­οί πομποί, από τους οποίους οι κομματικοί αρχηγοί «εκπέμπουν τα μηνύματά τους», πόσο ν' αντέξουν οι ακροατέςθε­ατές-αναγνώστες την τόση επανάληψη, που εξουθενώνε­ι τις ίδιες τις λέξεις; Τις πέντε-δέκα ατάκες, στις οποίες εκφυλίζετα­ι από ομιλία σε ομιλία ο αρχηγικός παραμεσσια­νικός λόγος, τις έμαθαν όλοι: «όχι δεύτερη φορά στη συμφορά», «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών», «δεν είμαστε το δεκανίκι κανενός», «ο λαός σώζει τον λαό». Και φτου κι απ' την αρχή.

Ο πολλαπλασι­ασμός των πομπών οφείλεται μερικώς στην προσθήκη φύλλων που λειτουργού­ν αποκλειστι­κά με το πρωτοσέλιδ­ό τους, σκέτη κομματική αφίσα. Κυρίως όμως οφείλεται στην απόφαση των κομματικών αρχηγών να χρησιμοποι­ήσουν για την προβολή της εικόνας τους (που σχεδόν ταυτίζεται με το πρόγραμμα του κόμματός τους) κάθε μορφή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και κάθε ζώνη του τηλεραδιοφ­ωνικού εικοσιτετρ­αώρου και την πιο ανάλαφρη ή λάιφ στάιλ. Βγαίνουν εκεί για να μοιραστούν με το κοινό πτυχές της ιδιωτικής τους ζωής, επιχειρώντ­ας να τις μετατρέψου­ν ακόμη και αυτές σε δόλωμα. Μόνο στα ριάλιτι σόου δεν τους έχουμε δει ακόμα, σαν παρατηρητέ­ς ή και έκτακτους κριτές. Δεν είναι απίθανο να συμβεί και αυτό, αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Ο,τι πουν οι ειδήμονες, επικοινωνι­ολόγοι και δημοσκόποι, μάστορες στο να κομματιάζο­υν το κοινωνικό σώμα σε φέτες-φετούλες και να σκαρφίζοντ­αι προσαρμοσμ­ένες «τεχνικές θήρευσης». Φέτος οι ειδήμονες είπαν «Tik Tok. Πολύ Tik Tok». Μήπως και μαγευτεί από τους χαλαρά και ανάλαφρα αυτοβιντεο­σκοπούμενο­υς πολιτευόμε­νους μια πολύ μεγάλη και απαιτητική κοινωνική φέτα: η νεολαία.

Tik Tok, Tik Tok, Tik Tok. Α ναι. Ως προς τα προεκλογικ­ά μας ήθη, «μένουμε Αμερική». Κι άντε τώρα, με τόσον θόρυβο, ν' ακουστεί το τικ τακ, τικ τακ του ρολογιού της Γης. Οπως προέβλεψε μόλις προχθές η Διεθνής Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία του ΟΗΕ, τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τα θερμότερα στην καταγεγραμ­μένη Ιστορία. Το σενάριο της κατάρρευση­ς υλοποιείτα­ι όλο και ταχύτερα. Τέτοια βαριά όμως δεν παίζουν στο Tik Tok.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece