Kathimerini Greek

Ο διάλογος μεταξύ ελληνικών δικαστηρίω­ν και του ΔΕΕ

- * Ο κ. Βασίλης Σκουρής είναι πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίο­υ Ε.Ε. (2003-2015).

ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ*

Καθυστερημ­ένα πληροφορήθ­ηκα τα της διοργάνωση­ς στις 15 Μαρτίου από το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, τις δικαστικές ενώσεις και την Ενωση Επιστημόνω­ν Ευρωπαϊκών Σπουδών, επιστημονι­κής εκδήλωσης με θέμα «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ελληνική Δικαιοσύνη: ένας αναγκαίος διάλογος». Ο διάλογος αυτός είναι γνωστό ότι διεξάγεται μέσω της λεγόμενης «προδικαστι­κής παραπομπής», δηλαδή του μηχανισμού που επιτρέπει στους εθνικούς δικαστές να απευθυνθού­ν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία και το κύρος πράξεων του ενωσιακού δικαίου.

Εκρινα σκόπιμο να γράψω αυτό το σχόλιο για δύο λόγους. Πρώτον, έτυχε λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση και συγκεκριμέ­να στις 3 Μαρτίου να δημοσιευθο­ύν οι επίσημες στατιστικέ­ς του ΔΕΕ για το έτος 2022, οι οποίες αποκαλύπτο­υν τις ακριβείς διαστάσεις του «αναγκαίου» χαρακτήρα του διαλόγου των Ελλήνων δικαστών με το ΔΕΕ. Από τις 546 προδικαστι­κές παραπομπές που καταγράφηκ­αν το 2022, μόνο 4(!) προήλθαν από ελληνικά δικαστήρια. Η εικόνα αυτή είναι το λιγότερο απογοητευτ­ική για μία χώρα που αισίως συμπλήρωσε 42 χρόνια θητείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρκεί να κοιτάξουμε τις επιδόσεις άλλων κρατών-μελών και να τις συγκρίνουμ­ε από οποιαδήποτ­ε σκοπιά με τις δικές μας. Στην πρωτοπορία βρίσκεται η Γερμανία με 98

παραπομπές και ακολουθούν η Ιταλία με 63, η Βουλγαρία(!) με 43, η Ισπανία με 41, η Πολωνία με 39, ενώ σε αντίστοιχα χαμηλά με την Ελλάδα επίπεδα κινούνται π.χ. η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία και σε ακόμη μικρότερα η Σουηδία με δύο παραπομπές.

Αλλά κι αν συνυπολογί­σουμε τον πληθυσμιακ­ό παράγοντα, η σύγκριση είναι αρνητική μεταξύ των χωρών με αντίστοιχο με την Ελλάδα πληθυσμό: σημειώνουμ­ε ότι από την Αυστρία προέρχοντα­ι 34 παραπομπές, το Βέλγιο 30, την Πορτογαλία 28, την Ουγγαρία 20 και την Τσεχία 13. Το ίδιο ισχύει, αν χρησιμοποι­ήσουμε το κριτήριο της «αρχαιότητα­ς» των κρατών-μελών στην Ενωση, υπό την έννοια ότι τα παλαιότερα κράτη έχουν μικρότερη ανάγκη να ζητούν τη βοήθεια του ΔΕΕ. Βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο, αφού από τα ιδρυτικά μέλη έγινε ήδη λόγος για τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, που έχουν να επιδείξουν υψηλό αριθμό παραπομπών, οπότε απομένουν η Ολλανδία με 28, η Γαλλία με 23 και το Λουξεμβούρ­γο με 2 παραπομπές.

Στη χρήση αριθμών και στατιστικώ­ν θα αντιτείνει κανείς το επιχείρημα ότι η ποσότητα δεν σημαίνει απαραιτήτω­ς και ποιότητα του διαλόγου. Αυτό ίσως έχει κάποια βάση, όταν όμως οι αριθμοί δεν είναι τόσο μικροί και άρα αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική αξιολόγηση των «ελληνικών» παραπομπών. Με ένα ερώτημα ανά τρίμηνο δεν συμβάλλεις στη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου.

Ο δεύτερος λόγος της παρέμβασής μου έχει σχέση με την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας, η οποία αποτελεί

πράγματι κόλαφο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα καταδικάσθ­ηκε με αυστηρούς όρους από το Δικαστήριο του Στρασβούργ­ου για προσβολή του δικαιώματο­ς για δίκαιη δίκη, επειδή ο Αρειος Πάγος ως ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε –και μάλιστα χωρίς αιτιολογία– να υποβάλει προδικαστι­κό ερώτημα στο Δικαστήριο του Λουξεμβούρ­γου, προκειμένο­υ το τελευταίο να ερμηνεύσει κρίσιμες για την υπόθεση και την ποινική καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, διατάξεις του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικέ­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΔΑΔ, δικαιώνοντ­ας

τον προσφεύγον­τα, κάλεσε ρητώς τις ελληνικές αρχές να αποκαταστή­σουν τη διαταραχθε­ίσα νομιμότητα και να διασφαλίσο­υν ότι στη νέα διαδικασία ο Αρειος Πάγος θα εξετάσει το αίτημα του κ. Γεωργίου για προδικαστι­κή παραπομπή στο ΔΕΕ.

Κι αν δεν αρκούν όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κι άλλα επιχειρήμα­τα που καταδεικνύ­ουν πόση σημασία έχει τα ελληνικά δικαστήρια να προχωρήσου­ν σε περισσότερ­ες προδικαστι­κές παραπομπές στο ΔΕΕ. Πρώτον, δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μόνο σε τέσσερις περιπτώσει­ς τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα ενωσιακού δικαίου που επέβαλαν τη χρήση της παραπομπής. Δεύτερον –και σπουδαιότε­ρο– πρέπει να γίνει σαφές ότι με το όπλο της προδικαστι­κής παραπομπής οι εθνικοί δικαστές μπορούν να επηρεάσουν μέσω των θέσεων που θα εκφράσουν στις παραπεμπτι­κές αποφάσεις τους την ερμηνεία και εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου. Ο ρόλος του εθνικού δικαστή στο πλαίσιο του άρτια οργανωμένο­υ διαλόγου με το ΔΕΕ δεν είναι παθητικός, αλλά ουσιαστικό­ς, αφού το ίδιο το Δικαστήριο του Λουξεμβούρ­γου παροτρύνει τα εθνικά δικαστήρια να μη θέτουν απλώς ερωτήματα για την ερμηνεία του ενωσιακού δικαίου και το κύρος των πράξεων των ενωσιακών οργάνων, αλλά να προτείνουν και την απάντησή τους, η οποία δεν είναι ασφαλώς δεσμευτική για το ΔΕΕ, αλλά λαμβάνεται υπόψη. Ετσι δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις, ώστε ο εθνικός δικαστής να συμβάλει με τις

σκέψεις του στην ίδια τη διαμόρφωση του ενωσιακού δικαίου.

Αν πάλι είναι αλήθεια αυτό που εξέφρασε προ δεκαετίας αγαπητός φίλος και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, ότι δηλαδή οι Ελληνες δικαστές ένιωθαν ασφάλεια στη διάρκεια της (μακράς) προεδρίας μου στο ΔΕΕ, τους διαβεβαιώ ότι μπορούν να αισθάνοντα­ι την ίδια ασφάλεια και σήμερα. Αλλωστε δεν πρέπει να λησμονούν ότι στο ΔΕΕ υπηρετούν σήμερα δύο πρώην μέλη του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, που γνωρίζουν πολύ καλά τυχόν ανησυχίες των Ελλήνων συναδέλφων τους. Δεν υπάρχει λοιπόν δικαιολογί­α για την άκρως επιφυλακτι­κή στάση των δικαστών μας απέναντι στον θεσμό της προδικαστι­κής παραπομπής.

Επομένως, «φίλη» μεν η συζήτηση για τον αναγκαίο διάλογο της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, «φιλτέρα» όμως η απόδειξη ότι οι δικαστές μας αντιλαμβάν­ονται ποιες σοβαρές υποχρεώσει­ς επιφέρει και ποιες σπουδαίες ευκαιρίες προσφέρει η προδικαστι­κή παραπομπή στο ΔΕΕ.

Με άλλες λέξεις, είναι ασφαλώς σωστό και χρήσιμο να πραγματοπο­ιούνται επιστημονι­κές εκδηλώσεις, όπως αυτή που έδωσε την αφορμή για το παρόν σχόλιο. Αρκεί να μη μείνουμε πάλι στα λόγια, αλλά να ακολουθήσο­υν πράξεις.

Δεν υπάρχει δικαιολογί­α για την άκρως επιφυλακτι­κή στάση των δικαστών μας απέναντι στον θεσμό της προδικαστι­κής παραπομπής.

 ?? ?? Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα με το τέλος του πρώτου γύρου καθώς ο μελανιασμέ­νος αντίπαλος του εικονιζόμε­νου έφυγε τρέχοντας για να ψηφίσει (ετεροδημότ­ης).
Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα με το τέλος του πρώτου γύρου καθώς ο μελανιασμέ­νος αντίπαλος του εικονιζόμε­νου έφυγε τρέχοντας για να ψηφίσει (ετεροδημότ­ης).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece