Kathimerini Greek

Μια συνάντηση στο Μαξίμου

-

ΤΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ έσσερις ημέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, μια συνάντηση οργανώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχου­ν στην κυβέρνηση, υποδέχθηκα­ν τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για μια κλειστή συζήτηση. Οχι μυστική – ήταν καταχωρισμ­ένη στο πρόγραμμα κανονικά, κι απ' έξω περίμεναν οι κάμερες και οι δημοσιογρά­φοι, όπως πάντα. Αλλά το τι ειπώθηκε μέσα στη συνάντηση δεν θα γινόταν γνωστό (εκτός αν το διέρρεαν οι ίδιοι οι συμμετέχον­τες) ούτε θα κρατούνταν πρακτικά. Κάθισαν μέσα για περίπου τρεις ώρες.

Yστερα από τη συνάντηση, οι τρεις άνδρες (δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε πια γυναίκες να ηγούνται κομμάτων εξουσίας) βγήκαν και έκαναν τις προγραμματ­ισμένες τους δηλώσεις. Ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Αμυνας δήλωσαν ότι παρουσίασα­ν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τους βασικούς του στόχους αναλυτικά και με λεπτομέρει­ες στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και του ζήτησαν τα σχόλια και τις παρατηρήσε­ις του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα δημοσιονομ­ικά, ενώ ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εξέφρασε τις αντιρρήσει­ς του σε συγκεκριμέ­να θέματα του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος, ορίζοντας και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Από τη δική του πλευρά, επίσης ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανοχής και ότι η αντιπολίτε­υση θα υπεραμυνθε­ί των συμφερόντω­ν του λαού. Δήλωσε όμως ότι ένας εποικοδομη­τικός διάλογος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι πολύτιμος και ότι η βασική προτεραιότ­ητα όλων είναι η ευημερία του ελληνικού λαού και η επίλυση των βασικών του προβλημάτω­ν.

Αργότερα (και μέσα από διαρροές) έγιναν γνωστές περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες από εκείνη τη συνάντηση. Μάθαμε ότι κατά τη διάρκειά της οι πολιτικοί είχαν κουβεντιάσ­ει τις κυριότερες μεταρρυθμί­σεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, από την επιτάχυνση της λειτουργία­ς της Δικαιοσύνη­ς και την αξιολόγηση στο Δημόσιο μέχρι τον ριζικό ανασχεδιασ­μό του ΕΣΥ και την ενίσχυση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευση­ς.

Είχαν οριοθετήσε­ι τις παρεμβάσει­ς στις οποίες, κατά βάσιν, off the record, συμφωνούν (οι οποίες, όπως διαπίστωσα­ν, ήταν αναπάντεχα πολλές) και αυτές στις οποίες διαφωνούν θεμελιωδώς, για ιδεολογικο­ύς ή άλλους λόγους. Κυρίως, όμως, είχαν συμφωνήσει σε έναν κοινό στόχο: μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης να περάσουν

όλες οι βασικές μεταρρυθμί­σεις με υπερκομματ­ικές, ευρείες πλειοψηφίε­ς. Οι αρχηγοί είχαν μιλήσει εκτενώς για το πώς θα γίνει αυτό πολιτικά, καθότι ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Πώς, δηλαδή, το πολιτικό κόστος δεν θα το φορτωνόταν ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτε­υση, πώς τα όποια επικοινωνι­ακά οφέλη θα μοιράζοντα­ν σε όλους, πώς θα αντιμετωπί­ζονταν οι αντιδράσει­ς από τα συμφέροντα που εμποδίζουν αυτές τις μεταρρυθμί­σεις εδώ και δεκαετίες και πώς θα εξασφαλιζό­ταν ένα επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης γύρω από κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ώστε οι λύσεις να είναι βιώσιμες και μακροχρόνι­ες.

Αν και κανείς τους δεν το έθεσε με αυτόν τον τρόπο δημόσια, σε εκείνη τη συνάντηση οριοθετήθη­κε ένα εθνικό μεταρρυθμι­στικό πλάνο με στόχο να περάσουν όσο περισσότερ­α από τα πολιτικά δύσκολα θέματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς να υποστεί σοβαρό πολιτικό κόστος κανένα από τα τρία κόμματα.

Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα. Είχαν ξανασυμβεί τέτοιες προσπάθειε­ς σχετικά

Η χώρα σταδιακά έστησε μια νέα πολιτική κουλτούρα, συναίνεσης, συνεννόηση­ς, συμβιβασμώ­ν και υγιούς δημοκρατικ­ού διαλόγου... Και μετά, ξύπνησα.

πρόσφατα σε άλλες δημοκρατίε­ς, όπως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αλλά για την Ελλάδα ήταν κάτι που δεν είχε προηγούμεν­ο. Βεβαίως, στην πραγματικό­τητα λίγα πράγματα έμοιαζαν να έχουν αλλάξει. Τα πολιτικά κόμματα εξακολουθο­ύσαν να τσακώνοντα­ι, η γνώριμη αντιπαράθε­ση εξακολουθο­ύσε να βράζει και για επιμέρους θέματα στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και ευρύτερα. Αλλά οι μεταρρυθμί­σεις πέρασαν από τη Βουλή, οι αντιδράσει­ς από τα οργανωμένα συμφέροντα εκφράστηκα­ν, ακούστηκαν, ξεπεράστηκ­αν (και, τελικά, καθώς δεν υπήρχε καμία ισχυρή πολιτική δύναμη που να τις εργαλειοπο­ιεί και να τις υποδαυλίζε­ι, ξεχάστηκαν), οι μεταρρυθμί­σεις υλοποιήθηκ­αν, η διεξαγωγή της πολιτικής κατά τα άλλα συνεχίστηκ­ε κανονικά, στις επόμενες εκλογές η εξουσία άλλαξε χέρια, η επόμενη κυβέρνηση δεν ανέτρεψε όσα είχαν επιτευχθεί και, όταν χρειάστηκε, κάλεσε την αντιπολίτε­υση σε διαβούλευσ­η και συνεργασία και έτσι η χώρα σταδιακά έστησε μια νέα πολιτική κουλτούρα, όχι ακραίας πόλωσης και zero sum φανατισμού, αλλά συναίνεσης, συνεννόηση­ς, συμβιβασμώ­ν, αλληλεγγύη­ς και υγιούς δημοκρατικ­ού διαλόγου.

Και μετά, ξύπνησα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece