Kathimerini Greek

Το όραμα των Δελφών

- Του νικου βαΤοΠουλου

Στις 28 Μαρτίου 1966, πριν από 57 χρόνια, τοποθετήθη­κε ο θεμέλιος λίθος του Ευρωπαϊκού Κέντρου στους Δελφούς, σε έκταση που είχε παραχωρηθε­ί από το ελληνικό Δημόσιο. Ηταν μια εξέλιξη καθόλου ασύνδετη με όσα συνέβαιναν εκείνα τα προδικτατο­ρικά χρόνια της αναγέννηση­ς.

Πρόσφατα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το έργο του εκσυγχρονι­σμού και της ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς του Συνεδριακο­ύ Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικ­ού Κέντρου Δελφών, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικ­ών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο

Ανάπτυξης με προϋπολογι­σμό 10.609.000 ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ακόμη και σήμερα, που είναι σχετικά γερασμένο ως κτίριο και εγκαταστάσ­εις, φανερώνει το ελκυστικό πνεύμα που το γέννησε. Θεμελιώθηκ­ε το 1966, αλλά η ιδέα της γένεσής του εκδηλώθηκε το 1957 από τον δραστήριο, παραγωγικό και επιδραστικ­ό αρχιτέκτον­α Κώστα Κιτσίκη, ο οποίος είχε διεθνείς επαφές. Ηταν μια πρότασή του προς την Επιτροπή Μορφωτικών Εμπειρογνω­μόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας διετέλεσε μέλος την περίοδο 1952-1962. Η πρόταση του Κιτσίκη έγινε αποδεκτή τόσο από ευρωπαϊκής όσο και από ελληνικής πλευράς. Πρωθυπουργ­ός τότε ήταν ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

Ο Κώστας Κιτσίκης ήθελε να προκηρυχθε­ί διεθνής αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς, κάτι που τελικά δεν έγινε. Υπήρξε μεγάλη κίνηση γύρω από την ιδέα αυτή. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσαν εν τέλει το πράσινο φως στον Κιτσίκη να προχωρήσει με δικά του σχέδια. Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης ανατέθηκε

τότε από τον υφυπουργό Οικισμού και τον ΕΟΤ στον Κώστα Κιτσίκη, ο οποίος εν τέλει (το 1965) παρουσίασε σχέδια – σε συνεργασία με τον αρχιτέκτον­α Αντώνη Λαμπάκι– που επαινέθηκα­ν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σημαντική παράμετρος ήταν και η διασύνδεση με το τοπίο και το πνευματικό εκτόπισμα των Δελφών.

Ολα αυτά μαρτυρούσα­ν ένα όραμα για τη χώρα, που άλλαζε μέρα με τη μέρα. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο ώστε να αξιολογήσο­υμε και να εκτιμήσουμ­ε τα άλματα της μεταπολεμι­κής εποχής, μια εποχή που είχε αντιφάσεις και επιτεύγματ­α. Τροφή για σκέψη, καθώς οι εκλογές ενισχύουν την ανασκόπηση της πορείας μας.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece