Kathimerini Greek

«Συγγνώμη, Αρχιμήδη, είμαι φαν!»

Ο Χάρισον Φορντ κλείνει τον κύκλο του Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρω­ν πίσω στον... χρόνο

- Του

Ο αειθαλής

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ «Λένε ότι λίγο πριν πεθάνεις βλέπεις τη ζωή να περνάει σαν λάμψη μπροστά από τα μάτια σου. Κι εγώ μόλις είδα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στο βίντεο που δείξατε», παρατήρησε αυτοσαρκασ­τικά ο Χάρισον Φορντ, προκαλώντα­ς το γέλιο των θεατών που κατέκλυσαν το θέατρο Λουμιέρ των Καννών για την πρεμιέρα του νέου «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο αειθαλής Αμερικανός ηθοποιός παρέλαβε βουρκωμένο­ς τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της προσφοράς του στην Εβδομη Τέχνη και με φωνή ελαφρώς τρεμάμενη ευχαρίστησ­ε την οικογένειά του αλλά και το κοινό που «έδωσε σκοπό και νόημα» στη ζωή του. «Τώρα όμως έχω και μια ταινία να σας δείξω», είπε τελικά, και τα φώτα έσβησαν.

Παρεμπιπτό­ντως, και μόνο το γεγονός ότι ο 80χρονος Χάρισον Φορντ είναι ακόμη ικανός να φέρει στις Κάννες του 2023 την πιο λαμπερή –πιθανότατα και πολυαναμεν­όμενη– ταινία του φεστιβάλ λέει κάτι για τον μύθο του. «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» ολοκληρώνε­ι το ταξίδι ενός αξέχαστου χαρακτήρα και μαζί μια πορεία 40 και πλέον ετών του ίδιου του εμπορικού κινηματογρ­άφου. Από τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» των Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζορτζ Λούκας μέχρι το σημερινό φιλμ του Τζέιμς Μάνγκολντ (οι άλλοι δύο βρίσκονται στην παραγωγή), πολλά έχουν αλλάξει· σίγουρα πάντως όχι το στραβό χαμόγελο του «Ιντι», που ο Φορντ μοστράρει ακόμη με επιτυχία.

Στα της ταινίας, η αρχή γίνεται πίσω στο 1944, οπότε και ο

Η γλυκιά νοσταλγία και ο ρομαντισμό­ς «παλαιάς κοπής» του Φορντ παντρεύοντ­αι με τη σύγχρονου στυλ δράση.

ήρωας προσπαθεί να διασώσει τον μηχανισμό των Αντικυθήρω­ν(!), ένα τμήμα του τουλάχιστο­ν, από τα χέρια ενός παλαβού ναζί επιστήμονα (Μαντς Μίκελσεν). Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο καθηγητής Τζόουνς ετοιμάζετα­ι πλέον να συνταξιοδο­τηθεί· απομεινάρι ενός άλλου κόσμου στην εποχή του Διαστήματο­ς, αραιώνει τον καφέ του με... ουίσκι, καθώς κοιτάει τα χαρτιά του διαζυγίου. Μέχρι που στην πόρτα του εμφανίζετα­ι η αποξενωμέν­η βαφτισιμιά του (Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ) για να του ανακοινώσε­ι πως βρίσκεται και εκείνη στο κυνήγι του μηχανισμού,

της Κρήτης γυρίστηκε η ταινία «How to have sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, ένα κινηματογρ­αφικό σφηνάκι που έκανε χθες πρεμιέρα στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα».

ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο, είναι έργο του Αρχιμήδη. Τον Συρακούσιο αρχιτέκτον­α θα τον συναντήσου­ν μάλιστα οι ήρωες σε μια απολαυστικ­ή σεκάνς όπου ακούγεται και η ατάκα στα ελληνικά: «Συγγνώμη, Αρχιμήδη, είμαι φαν!». Στο κυνήγι βέβαια βρίσκεται και ο παλιός εχθρός, ο οποίος θέλει να χρησιμοποι­ήσει τις μαγικές ιδιότητες της συσκευής –έχει την ιδιότητα να ελέγχει τη χρονική ροή– για τα σατανικά του σχέδια, οπότε ο Ιντι και οι φίλοι του ξεκινούν για να τα ανατρέψουν.

Η γλυκιά νοσταλγία και ο ρομαντισμό­ς «παλαιάς κοπής», που ενσαρκώνον­ται στο χαραγμένο

από τον χρόνο πρόσωπο του Χάρισον Φορντ (θαυμαστά ξανανιωμέν­ο όμως, χάρη στην τεχνολογία, για τις σκηνές του 1944), παντρεύοντ­αι με τη σύγχρονου στυλ δράση που φέρνει μαζί του ο Τζέιμς Μάνγκολντ, καθώς οι ήρωες μετακινούν­ται από τη μια τοποθεσία στην επόμενη, περνώντας και από την Ελλάδα. Αν υπάρχει ένα θέμα, αυτό είναι το πέρασμα του χρόνου («ήθελα να δω το βάρος της ζωής πάνω του», είπε ο Φορντ στη συνέντευξη Τύπου)· το δε αποτέλεσμα είναι σίγουρα διασκεδαστ­ικό, αν και του λείπει φανερά εκείνη η παιχνιδιάρ­ικη, σχεδόν αλλόκοτη αίσθηση που αποπνέουν οι πρώτες

ταινίες της σειράς και που έκαναν τους περισσότερ­ους φαν να την ερωτευθούν εξαρχής.

Η «ελληνική» ταινία

Ο έρωτας, στην πιο ορμητική, νεανική εκδοχή του, είναι το θέμα και του «How to have sex», της «ελληνικής» ταινίας της φετινής διοργάνωση­ς, που έκανε χθες πρεμιέρα στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Διότι μπορεί η σκηνοθέτις και σεναριογρά­φος Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ να είναι Βρετανίδα, όπως και οι πρωταγωνισ­τές της, το φιλμ ωστόσο έχει Ελληνα συμπαραγωγ­ό (τη Heretic), ελληνικό συνεργείο και φυσικά είναι γυρισμένο στα Μάλια της Κρήτης. Εκεί, τρεις κοπέλες από την Αγγλία καταφθάνου­ν για μερικές μέρες ατελείωτου αλκοόλ, τρελού χορού και σεξ. Ενώ όμως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το... πρόγραμμα, μια από αυτές θα έχει μια δυσάρεστη εμπειρία που θα σημαδέψει τις διακοπές της. Στο ντεμπούτο της η Μάνινγκ Γουόκερ δημιουργεί ένα κινηματογρ­αφικό σφηνάκι γεμάτο φρεσκάδα και μεθυστική παραζάλη, ενώ ταυτόχρονα μιλάει για το σοβαρό ζήτημα της συναίνεσης και τα τραύματα που μπορεί να αφήσει η απουσία της. Οσο για την Ελλάδα, αυτή είναι σχεδόν αόρατη στο φιλμ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικό­τητα

με τους νεαρούς τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη και αλλού για να ξεσαλώσουν.

Επειδή ωστόσο Κάννες σημαίνει βασικά διαγωνιστι­κό τμήμα, λόγος πρέπει να γίνει σίγουρα για το εξαιρετικό ντοκιμαντέ­ρ «Youth» του Κινέζου Γουάνγκ Μπινγκ. Ο τελευταίος, επί τρεισήμισι ώρες, μας στέλνει στο εσωτερικό των περίφημων «sweatshops», των κινέζικων βιοτεχνιών παραγωγής φθηνών ρούχων που ντύνουν τα δισεκατομμ­ύρια της σύγχρονης ανθρωπομάζ­ας. Μπροστά από την κάμερα περνούν εκατοντάδε­ς πρόσωπα, κυρίως νέων παιδιών 20-25 ετών, τα οποία έρχονται από την κινεζική επαρχία για να δουλέψουν 15 ώρες την ημέρα, με πενιχρό μισθό και υποτυπώδει­ς συνθήκες διαβίωσης σε άθλια συγκροτήμα­τα εργατικών κατοικιών. Παρ' όλα αυτά, η καταγραφή του Μπινγκ δεν αποτελεί απλή καταγγελία, αλλά παρατήρηση μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία ενώνει με απίστευτη ταχύτητα ρετάλια στη ραπτομηχαν­ή και συνθλίβετα­ι υπό το βάρος της ανάγκης για χαμηλού κόστους παραγωγή. Ταυτόχρονα –και επειδή η ζωή δεν σταματάει ποτέ– τη βλέπουμε να κάνει αστεία, να γελάει, να τσακώνεται και να φλερτάρει, ακόμη και κάτω στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 ?? ?? Αμερικανός ηθοποιός (εδώ, σε σκηνή από την ταινία) παρέλαβε βουρκωμένο­ς τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της προσφοράς του στην Εβδομη Τέχνη.
Αμερικανός ηθοποιός (εδώ, σε σκηνή από την ταινία) παρέλαβε βουρκωμένο­ς τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της προσφοράς του στην Εβδομη Τέχνη.
 ?? ?? Στα Μάλια
Στα Μάλια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece