Kathimerini Greek

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ πάει στον πόλεμο, με διαταγή του Πούτιν

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Θεωρείται κορυφαίο έργο της ρωσικής αγιογραφία­ς και στη διάρκεια των αιώνων προστατεύτ­ηκε από τους τσάρους. Είναι επίσης η διασημότερ­η ίσως εικόνα του σπουδαίου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ (περ. 1360-1430), ο οποίος μαθήτευσε στο πλάι του βυζαντινού ζωγράφου Θεοφάνη του Ελληνα, ιστόρησε σημαντικές εκκλησίες της Ρωσίας, αλλά και έφτασε να γίνει ταινία από τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Σήμερα όμως η περίφημη «Αγία Τριάδα», γνωστή και ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», που φιλοτέχνησ­ε ο Ρουμπλιόφ στις αρχές του 15ου αιώνα, φαίνεται πως κινδυνεύει: με διάταγμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβίβασε την εικόνα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, με αποτέλεσμα οι μετακινήσε­ις του έργου που συνεπάγετα­ι μια τέτοια απόφαση, να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

«Ολοι οι επαγγελματ­ίες συντηρητές συνηγορούν ομόφωνα στο ότι η κατάσταση της “Αγίας Τριάδας” είναι τέτοια, που οποιαδήποτ­ε μετακίνησή της, ακόμα και μικρή, ενέχει πολλούς κινδύνους, καθώς η εικόνα μπορεί απλώς να καταστραφε­ί», δήλωνε στη ρωσική ερευνητική ιστοσελίδα The Insider ο ιστορικός τέχνης Αλεξέι Λίντοφ. «Θα μπορούσε ακόμα και να χαθεί ή να κομματιαστ­εί, καθώς αποτελείτα­ι από τρία τμήματα που δεν είναι ασφαλώς συνδεδεμέν­α», έλεγε στο ρωσικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Tass η Ελιζαβέτα Λιχάτσεβα, επικεφαλής του Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν. Η Λιχάτσεβα επισήμανε ακόμη ότι η εικόνα δεν θεωρείτο ποτέ θαυματουργ­ή και είχε τους λόγους της να τονίζει κάτι τέτοιο: όπως μετέδωσε το Art Newspaper και άλλα μέσα, ο Πούτιν μεταβιβάζε­ι την εικόνα του Ρουμπλιόφ στη ρωσική εκκλησία, για να ευχαριστήσ­ει τον Πατριάρχη Κύριλλο για την υποστήριξή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για να ικανοποιήσ­ει όσους πιστεύουν ότι η εικόνα θα φέρει τη νίκη στο πεδίο της μάχης.

Με διαστάσεις 142x114 εκ., η «Αγία Τριάδα» απεικονίζε­ι τους

τρεις αγγέλους που σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης φιλοξένησε ο Αβραάμ στην ιερή «Δρυ του Μαμβρή» και οι οποίοι συμβολίζου­ν την τριαδική ενότητα του θεού. Ο Ρουμπλιόφ τη φιλοτέχνησ­ε έπειτα από ανάθεση του ρωσικού μοναστηριο­ύ της Λαύρας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου, ενώ με απόφαση του Ιβάν του Τρομερού η εικόνα προστατεύτ­ηκε με χρυσή επένδυση. Οι σοβιετικές αρχές τη μετέφεραν στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ όπου και φυλασσόταν μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και επέστρεψε στη Λαύρα, προκειμένο­υ να εκτεθεί στον Ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα και έπειτα να συντηρηθεί και να επιστρέψει στην τωρινή βάση της. Ωστόσο, ειδικά η έκθεση σε μια εκκλησία θεωρείται επικίνδυνη, λόγω των κεριών, της ανθρώπινης παρουσίας κ.ά.

«Μια μεγάλη και παλιά εικόνα μπορεί να αντιμετωπί­σει προβλήματα κατά τη μεταφορά της. Ολες αυτές οι μετακινήσε­ις ενέχουν κινδύνους. Νομίζω ότι καλό είναι να παραμείνει στην πινακοθήκη, αντί να ταλαιπωρεί­ται έτσι», λέει στην «Κ» ο καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογί­ας του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου, Αθανάσιος Σέμογλου. Παρόμοια άποψη έχει ο Δημοσθένης Αβραμίδης, αναπληρωτή­ς καθηγητής τέχνης της τοιχογραφί­ας και των φορητών εικόνων στην Ανωτάτη Σχολή

Καλών Τεχνών. «Ενδεχομένω­ς η εικόνα να έχει φωτοοξειδώ­σεις», λέει και συνεχίζει: «Τα χρώματά της σε κάνουν να αναρωτιέσα­ι τι συμβαίνει. Αραγε έχει δουλευτεί το έργο σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες; Σαφέστατα ναι. Και αυτό έχει επηρεάσει ξεκάθαρα τη χρωματική γκάμα. Εχουμε ένα πράσινο εξαιρετικό, ένα terra verde ουράνιο, καταπληκτι­κό. Αυτά είναι ευαίσθητα χρώματα. Αν η εικόνα απομακρυνθ­εί από μουσειακές συνθήκες και γίνει προσκύνημα με τους πολυελαίου­ς όλους ανοιχτούς, θα προστεθούν πάνω της 150 χρόνια γήρανσης».

Και ενώ ο Πούτιν «επιστρατεύ­ει» την εικόνα στον πόλεμο με την Ουκρανία, κ. Αβραμίδης τονίζει ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηρισ­τικό της. «Στην εικόνα αυτή απεικονίζε­ται ο πλήρης θεός», λέει. «Τον γνωρίζουμε μέσω της εμπειρίας μας. Και η εμπειρία μας είναι ότι εμφανίστηκ­ε στους ανθρώπους με τη μορφή τριών νέων, που σύμφωνα με τη Γένεση, ο Αβραάμ ενίοτε τους αποκαλούσε “κύριε”». Σε τελευταία ανάλυση, ο θεός είναι σχέση σε ένα τραπέζωμα. Είναι πολύ δομικό για την ανθρώπινη συνθήκη: σχετίζεσαι με τον άλλον, όταν καθίσετε να φάτε μαζί σε ένα τραπέζι».

Ανησυχία των ειδικών για τη διάσημη εικόνα του σπουδαίου αγιογράφου (15ος αιώνας) που μεταφέρετα­ι από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ.

 ?? ?? «Εχουμε ένα πράσινο εξαιρετικό, ένα terra verde ουράνιο, καταπληκτι­κό. Αυτά είναι ευαίσθητα χρώματα», λέει ο Δημοσθένης Αβραμίδης.
«Εχουμε ένα πράσινο εξαιρετικό, ένα terra verde ουράνιο, καταπληκτι­κό. Αυτά είναι ευαίσθητα χρώματα», λέει ο Δημοσθένης Αβραμίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece