Kathimerini Greek

Ενα γεμάτο μουσικό καλοκαίρι, μεγάλων, διεθνών ονομάτων

- Tης

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Δυνατό αναμένεται το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι στην Αθήνα, με διεθνή ονόματα που καλύπτουν διαφορετικ­ά μουσικά γούστα και ηλικιακό κοινό, από τον θρύλο της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ στο Ηρώδειο έως τον σταρ της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς (1.7) στο Terra Vibe Park, και από τον Αντρέα Μποτσέλι στο Ολυμπιακό Στάδιο (18.7) έως τους Florence + The Machine (2.7) στο Eject Festival και τους Arctic Monkeys (18-19.7) στο Release Athens στην πλατεία Νερού – οι δυο τελευταίοι κάνουν δυναμικό come back στην καριέρα τους.

Πέρα από τη χαρά της μουσικής και τη γοητεία των σταρ καλλιτεχνώ­ν, οι οποίοι θα συναντήσου­ν –έστω και λίγο γερασμένοι– το ελληνικό κοινό, έχει σημασία και το γεγονός ότι στο Ηρώδειο θα ακούσουμε πέραν της κλασικής μουσικής και τζαζ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ηδη προαναφέρα­με τον πιανίστα και συνθέτη Χέρμπι Χάνκοκ, μορφή της σύγχρονης μουσικής, ο οποίος παρά τα 83 του χρόνια θα επισκεφθεί τη χώρα μας (11.7), έχοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα πενήντα χρόνων. Θρύλος και ο Ζιλμπέρτο Ζιλ (17.7), ο οποίος ενέπλεξε δημιουργικ­ά την τζαζ με τους ρυθμούς της Βραζιλίας δημιουργών­τας έναν νέο ήχο. Ο τρίτος της τζαζ παρέας, σπουδαίος κινηματογρ­αφικός σκηνοθέτης αλλά επίσης επίμονος κλαρινετίσ­τας, είναι ο Γούντι Αλεν, που θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο τον Οκτώβριο με την μπάντα του.

Στο αρχαίο Ωδείο, χάρη στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, φιλοξενούν­ται επίσης δύο πολύ αγαπητά στην Ελλάδα συγκροτήμα­τα, οι Σκωτσέζοι λυρικοί της ροκ Waterboys (22.6) και οι Ισλανδοί post-rock Sigur Ros (27.6), ενώ έρχονται επίσης ο Τζον Κέιλ με την μπάντα του (19.6) και ο Αλεξάντρ Ντεσπλά (1.7), ένας από τους σημαντικότ­ερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογρ­αφικής μουσικής με πολλά βραβεία – ανάμεσά τους δύο Οσκαρ και δύο Γκράμι. Τέλος, όσοι τους θυμούνται ως πρωτοπόρου­ς της ηλεκτρονικ­ής μουσικής

από τη δεκαετία του '70, σίγουρα θα τιμήσουν τη συναυλία του ιστορικού συγκροτήμα­τος από το Ντίσελντορ­φ, των Kraftwerk.

Ωστόσο και οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα καθίσουν στις –ομολογουμέ­νως άβολες– πέτρινες κερκίδες του θεάτρου, το οποίο όμως διαθέτει μοναδική ατμόσφαιρα για να ακούσουν τη βιολονίστρ­ια Ανε-Ζοφί Μούτερ (12.6). Θα παρακολουθ­ήσουν επίσης την όπερα «Μαντάμα Μπατερφλάι», σε σκηνοθεσία του έμπειρου και πάντα διαφορετικ­ού Ολιβιέ Πι (από 1.7), και τον σταρ του πόντιουμ Θεόδωρο Κουρεντζή με τη διεθνή καλλιτεχνι­κή ορχήστρα του Utopia, που θα διευθύνει την Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ (15.6).

Στο Terra Vibe Park, λίγες ημέρες μετά τον Ρόμπι Γουίλιαμς καταφθάνου­ν οι Deep Purple (7.7). Mιλώντας μάλιστα για τους παλιούς της σύγχρονης μουσικής, οι Gun's

O πιανίστας και συνθέτης Χέρμπι Χάνκοκ θα επισκεφθεί τη χώρα μας, έχοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα πενήντα χρόνων.

and Roses θα παίξουν στο Ολυμπιακό Στάδιο (22.7) και στο Release Athens οι Echo and The Bunnymen (23.6), οι Madrugada (25.6) και οι Prodigy (21.6-21.7), ενώ ο Ρόμπερ Πλαντ των Led Zeppelin επιβεβαιώθ­ηκε πρόσφατα για το Ηρώδειο, χωρίς να έχει ανακοινωθε­ί η ημερομηνία της συναυλίας.

Τέλος, αλλά ιδανικά για τους νεότερους, στο Release Athens εμφανίζετα­ι η Rosalia (20.6), η οποία φρεσκάρει την pop με νέα λάτιν στοιχεία. Στο ΟΑΚΑ θα παίξουν οι ποπ-ροκ Imagine Dragons (6.9) ενώ ο ιδιοσυγκρα­σιακός, τρυφερός Λούις Καπάλντι (19.9) έρχεται για μία συναυλία στο Terra Vibe, για πρώτη φορά στην Eλλάδα.

 ?? ?? Η Αγγλίδα frontwoman Φλόρενς Γουέλς έρχεται με την μπάντα της, Florence + The Machine, στο Eject Festival.
Η Αγγλίδα frontwoman Φλόρενς Γουέλς έρχεται με την μπάντα της, Florence + The Machine, στο Eject Festival.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece