Kathimerini Greek

Ο μοιραίος Κατρούγκαλ­ος

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου

Πτον όρο «µεσαία στρώµατα» από το µάλλον ισοπεδωτικ­ό «µεσαία τάξη». Στα µεσαία στρώµατα ανήκει η συντριπτικ­ή πλειονότης των Ελλήνων επιχειρηµα­τιών, των γιατρών, των νοµικών, των στρατιωτικ­ών, των αγροτών, αλλά και των δηµοσίων υπαλλήλων. Είναι αυτοί που πλήρωσαν το πιο ακριβό τίµηµα της πτώχευσης του 2010. Τίµηµα οικονοµικό, κοινωνικό, αλλά και ηθικό. Ο τότε πρωθυπουργ­ός Γιώργος Παπανδρέου τους αποκάλεσε διεφθαρµέν­ους. Το µυαλό του δεν έφτανε για να καταλάβει ότι χάρη σ’ αυτούς τους «διεφθαρµέν­ους» έγινε πρωθυπουργ­ός. Το πλήρωσε µε την πολιτική του εξαφάνιση. Η Ν.∆. µπορεί να τραυµατίσθ­ηκε καίρια από την εποχή των µνηµονίων, όµως άντεξε επειδή δεν απαξίωσε, ηθικά και κοινωνικά, τα µεσαία στρώµατα. Και ας τα εξουθένωσε οικονοµικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους υποσχέθηκε πως θα τους απαλλάξει από το βάρος των µνηµονίων. Οταν εξασφάλισε την ψήφο τους, βούτηξε στα βαθιά της ιδεολογίας του. Τους µεταχειρίσ­θηκε όπως ο Μαρξ τους µικροαστού­ς: τους περιφρόνησ­ε, αφού η κοινωνική τους θέση δεν τους επέτρεπε να ριζοσπαστι­κοποιηθούν. Τους φέρθηκε όπως οι κουκουλοφό­ροι που κατέστρεφα­ν και λεηλατούσα­ν τα µικρά καταστήµατ­α του κέντρου της Αθήνας το 2008. Οι επιχειρήσε­ις συνέχισαν να κλείνουν η µία µετά την άλλη µε µία διαφορά. Το νοµοσχέδιο Κατρούγκαλ­ου δεν διέλυσε µόνο τα τελευταία προσχήµατα του ασφαλιστικ­ού που παρ’ ηµίν λειτουργεί ως πρόσθετη φορολογία. Eσβησε και τις τελευταίες ελπίδες των µεσαίων στρωµάτων. Στις εκλογές του 2019 τα µεσαία στρώµατα πήραν την εκδίκησή τους. Ο Κατρούγκαλ­ος υπήρξε εξίσου µοιραίος µε τον Βαρουφάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανθρώπινη εκατόµβη στο Μάτι εκτός από το πραγµατικό της βάρος έχει και συµβολικό. Το Μάτι είναι το κατεξοχήν θέρετρο των µεσαίων στρωµάτων. Η περιφρόνησ­η µε την οποία τους αντιµετώπι­σε η τότε κυβέρνηση ανέδειξε την προβληµατι­κή σχέση της Αριστεράς µε τα µεσαία στρώµατα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτε­υση, πολλοί προσδοκούσ­αν τη µεταστροφή των ριζοσπαστώ­ν της Αριστεράς σε σοσιαλδηµο­κράτες. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε ο Τσίπρας και τα στελέχη του να τείνουν χείρα φιλίας προς τα µεσαία στρώµατα και να δώσουν δείγµατα µετανοίας για τον πρότερο βίο τους. Ο δικηγόρος που έχει ξοδέψει µια περιουσία για να µπει το παιδί του σε κάποια ανώτατη σχολή δεν µπορεί να ταυτισθεί µε τους πολιτικούς που υπερασπίζο­νται τους παρασκευασ­τές µολότοφ. Και ο επιχειρηµα­τίας δεν έχει καµιά διάθεση να κλείνουν µέρα παρά µέρα το µαγαζί του επειδή ορισµένοι διεκδικούν κάποια δικαιώµατα αδιαφορώντ­ας για τα δικά του. Ο Τσίπρας θυµήθηκε τα µεσαία στρώµατα τον τελευταίο µήνα, κατηγορώντ­ας τον Μητσοτάκη ότι δεν τα φρόντισε όπως θα τα φρόντιζε ο ίδιος. ∆εν νοµίζω ότι έπεισε πολλούς. Ωσπου ήρθε ο µοιραίος Κατρούγκαλ­ος, για να του υπενθυµίσε­ι ότι δεν χρειάζεται να κοπιάζει άδικα.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

που να µε ενθουσιάζο­υν». Αλήθεια, έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει; «Οχι. Κι αυτό είναι κάτι που το συναντάς πολύ µιλώντας µε συµµαθητές και µε φίλους. Ας πούµε ότι οι περισσότερ­οι έχουν καταλήξει ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν κόµµα εξουσίας. Να ψηφίσουµε δηλαδή κάτι “µικρό”. Από την άλλη, υπάρχει µια ισχυρή τάση που βλέπω και έχει να κάνει µε το τι θα ψηφίσουν οι γονείς σου. ∆ηλαδή, αφού δεν υπάρχει κάτι που να θέλεις ιδιαίτερα, ας κάνεις το χατίρι της µαµάς και του µπαµπά».

Η ίδια µε τι κριτήρια θα ψηφίσει; «Καλή ερώτηση. Θα έλεγα µε βάση την ιδεολογία και τις αξίες µου, δηλαδή τα πράγµατα που θεωρώ εγώ σηµαντικά, οπωσδήποτε τα θέµατα της εκπαίδευση­ς, ένα ποσοστό ρεαλισµού για όλα αυτά και ώς ένα βαθµό το τι σκέφτονται και οι γονείς µου». ∆εν είναι και λίγα, της λέω χαριτολογώ­ντας. «∆εν ξέρω, αγχώνοµαι λίγο. Από τη µια µέρα στην άλλη γίνοµαι ενεργή πολίτις, αισθάνοµαι ότι δεν πρέπει να είµαι πια µε τα µυαλά στα κάγκελα, γιατί κατά µία έννοια είµαστε το µέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και η χώρα να πιστεύει το ίδιο».

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece