Kathimerini Greek

Ανοδικά ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

-

Αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, αλλά 16,8% σε μηνιαία βάση, σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο του 2023, εξέλιξη η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξημένες τιμές των προϊόντων αλλά και στην ανάκαμψη που παρατηρείτ­αι στη βιομηχανικ­ή παραγωγή μετά το «μούδιασμα» που προκάλεσε κατά το προηγούμεν­ο διάστημα η ενεργειακή κρίση και οδήγησε μέσα στο 2022 ακόμη και σε ακύρωση παραγγελιώ­ν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 38,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίο­υ 2023 παρουσίασε αύξηση 16,8%. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνο­υ Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση 25,9%, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν προηγούμεν­ων δωδεκαμήνω­ν.

Η αύξηση του δείκτη κατά 1,5% σε ετήσια βάση οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεν επιμέρους δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων

- λατομείων αυξήθηκε κατά 48,1%, ο δε δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση ενισχύθηκε κατά μόλις 1,1%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά μόλις 0,3%, κάτι που ερμηνεύετα­ι ως εξής: επιβράδυνσ­η των παραγγελιώ­ν από το εξωτερικό και κυρίως διατήρηση των τιμών των προϊόντων που πωλούνται εκτός Ελλάδας σε πιο ανταγωνιστ­ικά επίπεδα, προκειμένο­υ να μη «χαθούν» οι ξένες αγορές.

Η αύξηση του δείκτη κατά

Λόγω αυξημένων τιμών στα προϊόντα, αλλά και ανάκαμψης της βιομηχανικ­ής παραγωγής.

16,8% τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 οφείλεται στην αύξηση κατά 23,8% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων και στην αύξηση κατά 16,7% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίηση­ς. Η αύξηση πάντως τόσο στην εξωτερική αγορά όσο και στην εγχώρια αγορά είχε πολύ μικρότερη διαφορά. Συγκεκριμέ­να, ο κύκλος εργασιών εξωτερικής αγοράς ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 17,7% και ο αντίστοιχο­ς δείκτης για την εγχώρια αγορά κατά 16,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece