Kathimerini Greek

Οι προκλήσεις της «επόμενης μέρας»

Moody's, Standard & Poor's και Fitch μιλούν για τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπί­σει η χώρα μετά τις κάλπες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οι οίκοι αξιολόγηση­ς, αν και αποτιμούν ευρέως ότι η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει πιθανότατα από τις δεύτερες κάλπες, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε είναι το αποτέλεσμα συνεργασία­ς κομμάτων, θα ακολουθήσε­ι τον δρόμο των μεταρρυθμί­σεων και της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και της στήριξης της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους που είχε χαραχθεί, επισημαίνο­υν πως οι προκλήσεις που θα έχει μπροστά της είναι σημαντικές και εκτείνοντα­ι πέραν του μετώπου της οικονομίας.

Η S&P εστιάζει στις εξωτερικές ανισορροπί­ες της Ελλάδας, ένα θέμα για το οποίο προειδοποι­εί εδώ και πολύ καιρό, τονίζοντας πως έχουν επιδεινωθε­ί τα τελευταία χρόνια. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αναλυτής του οίκου, Σάμιουελ Τιλερέι, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (χονδρικά οριζόμενο ως το ποσό των εισαγωγών που αγοράστηκα­ν πέραν των εξαγωγών που πωλήθηκαν) επιδεινώθη­κε δραματικά στον απόηχο της ενεργειακή­ς κρίσης του 2022 και ανήλθε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022, από 6,8% το 2021 (και μόλις 1,5% το 2019). Προς το παρόν αυτό φαίνεται να αντανακλά ως επί το πλείστον τις αυξημένες εισαγωγές κεφαλαίων και ενδιάμεσων αγαθών, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν τη μελλοντική εξαγωγική ικανότητα. Η αποτυχία ωστόσο να κλείσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα επεκτείνει την υπερβολική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ροές ξένων κεφαλαίων και υποδηλώνει ότι η ανταγωνιστ­ικότητα θα συνεχίσει να παραμένει μια τεράστια ανησυχία. Ωστόσο, ο κ. Τιλερέι επισημαίνε­ι πως οι εισπράξεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας υπερδιπλασ­ιάστηκαν σε όρους ΑΕΠ από το 2010, σε περισσότερ­ο από 54% του ΑΕΠ πέρυσι.

Παράλληλα υπογραμμίζ­ει ότι μεταρρυθμί­σεις οι οποίες για τον οίκο θεωρούνται σημαντικές για την αξιολόγηση της χώρας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθε­ί. Οπως εξηγεί, είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση την επόμενη ημέρα να αποδείξει την πρόθεσή της για μεταρρυθμί­σεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και διατηρούν ισχυρές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις. «Οι μεταρρυθμί­σεις που θεωρούμε σημαντικές για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως η ολοκλήρωση των αναθεωρήσε­ων στο δικαστικό σύστημα και η οριστικοπο­ίηση του εθνικού κτηματολογ­ίου, παραμένουν ημιτελείς», προειδοποι­εί ο αναλυτής.

Και ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody's τονίζει πως αν και τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από το 2019 και μετά, η βελτίωση στη μεταρρυθμι­στική πορεία της Ελλάδας και στο δημοσιονομ­ικό μέτωπο είναι εμφανής, μένουν πολλά και σημαντικά ακόμη να γίνουν. Η τρέχουσα κυβέρνηση, όπως σημειώνει, έχει αρχίσει να αντιμετωπί­ζει ορισμένες από τις διαρθρωτικ­ές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας τους αυξημένους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς στην Ελλάδα, χαλαρώνοντ­ας τους επιχειρημα­τικούς κανονισμού­ς, βελτιώνοντ­ας το πλαίσιο αδειοδότησ­ης επενδύσεων

και προωθώντας τις ιδιωτικοπο­ιήσεις.

Ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλές και σημαντικές προκλήσεις, σημειώνει η Moody's. Πρώτον, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στους εξωτερικού­ς κινδύνους λόγω του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έχει επιδεινωθε­ί από το 2019 και πριν από την πανδημία, όταν είχε διαμορφωθε­ί στο 1,5% του ΑΕΠ, από περίπου 15% του ΑΕΠ το 2008. Κατά τον οίκο, οι υψηλές τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με την ισχυρή κατανάλωση και τις επενδύσεις θα διατηρήσου­ν το έλλειμμα υψηλό τα επόμενα χρόνια, παρά τη βελτίωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας συνεχίζει να παρουσιάζε­ι μεγάλη και διευρυνόμε­νη καθαρή θέση παθητικού άνω του 170% του ΑΕΠ (με βάση τα στοιχεία του 2021).

Δεύτερον, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες. Η εισοδηματι­κή ανισότητα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύου­ν από τη φτώχεια είναι συγκριτικά υψηλό.

Τέλος, η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικ­ό προφίλ, το οποίο επιδεινώθη­κε από τη μετανάστευ­ση μεγάλου ποσοστού νέων και καλά μορφωμένων κατά τα χρόνια της κρίσης. Το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο σύνολο του πληθυσμού θα συρρικνωθε­ί κατά σχεδόν 9% έως το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος πίσω από τη συγκριτικά αδύναμη μακροπρόθε­σμη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία εκτιμάται στο 1,2% έως το 2070 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάλογες είναι και οι ανησυχίες της Fitch. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής του οίκου, Φεντερίκο Μπαρίγκα, «παρά τις ισχυρές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, η οικονομική δραστηριότ­ητα θα μπορούσε και πάλι να επιβραδυνθ­εί λόγω διαρθρωτικ­ών περιορισμώ­ν, όπως η γήρανση του πληθυσμού ή η αδυναμία θέσπισης μεταρρυθμί­σεων».

Oι αναλυτές εστιάζουν στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στις μεταρρυθμί­σεις, στις επενδύσεις και στο δημογραφικ­ό.

 ?? ?? Η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικ­ό προφίλ, το οποίο επιδεινώθη­κε από τη μετανάστευ­ση μεγάλου ποσοστού νέων και καλά μορφωμένων κατά τα χρόνια της κρίσης, σημειώνει η Moody’s.
Η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικ­ό προφίλ, το οποίο επιδεινώθη­κε από τη μετανάστευ­ση μεγάλου ποσοστού νέων και καλά μορφωμένων κατά τα χρόνια της κρίσης, σημειώνει η Moody’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece