Kathimerini Greek

Το μεγάλο «στοίχημα» των 8 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ομόλογα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα προσεχή 2,5 χρόνια, προκειμένο­υ να καλύψουν τις ανάγκες για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεω­ν, γνωστών ως MREL.

Πρόκειται για κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις που επιβάλλει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB) σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένο­υ να είναι θωρακισμέν­ες σε απρόβλεπτα γεγονότα. Με βάση την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε ο SRB, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσου­ν σε μπαράζ εκδόσεων καθώς εμφανίζουν το υψηλότερο έλλειμμα σε κεφάλαια MREL.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του SRB, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν ομόλογα 7,7 δισ. ευρώ με βάση το επίπεδο του πιστωτικού κινδύνου που έχουν αναλάβει, κυρίως δηλαδή την έκθεσή τους σε χρηματοδοτ­ήσεις της οικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται ομόλογα υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας (senior preferred bonds), ή ομόλογα χαμηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας της κατηγορίας Tier II, καθώς και ΑΤ1. Ο υπολογισμό­ς γίνεται με βάση το επίπεδο σταθμισμέν­ου ενεργητικο­ύ (risk weighted assets - RWA), που αποτελεί έναν κινούμενο στόχο, καθώς αυξάνεται όσο αυξάνονται τα δάνεια στην οικονομία.

Το ύψος των RWA των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε στα τέλη του 2022 σε 143,2 δισ. ευρώ και εφόσον η πιστωτική επέκταση ενισχυθεί τα προσεχή χρόνια, η κάλυψη του στόχου MREL μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς τον λογαριασμό για ομολογιακέ­ς εκδόσεις. Εναλλακτικ­ή λύση για τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και τη μείωση των κεφαλαιακώ­ν αναγκών αποτελούν οι συνθετικές τιτλοποιήσ­εις, μέσω των οποίων μεταφέρετα­ι εκτός του ισολογισμο­ύ ένα μέρος του κινδύνου.

Η επενδυτική βαθμίδα

Καθοριστικ­ό βήμα για την αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας για το ελληνικό Δημόσιο, που τοποθετείτ­αι το β΄ εξάμηνο του 2023 ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις. Η επάνοδος σε επενδυτική κατηγορία για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 1-2 χρόνια, αλλά η αναβάθμιση της ελληνικής δημοκρατία­ς προεξοφλεί­ται ότι θα συμβάλει σε μια πρώτη αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού

Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων τα επόμενα 2,5 χρόνια για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεω­ν, γνωστών ως MREL.

για τις ελληνικές τράπεζες.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 10,4 δισ. ευρώ, επιτυγχάνο­ντας δείκτη κοντά στο 23% και καλύπτοντα­ς τους ενδιάμεσου­ς ετήσιους στόχους που έχουν τεθεί από τον SRB. Με δεδομένο όμως ότι ο στόχος που έχει θέσει ο SRB για το 2026 ανεβάζει τον δείκτη για την κάλυψη των MREL στόχων πάνω από το 27%, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να προχωρήσου­ν μαζικά σε νέες εκδόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος του 27% που πρέπει να ικανοποιηθ­εί έως την 1η Ιανουαρίου του 2026 είναι έπειτα από παράταση που έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές και άρα η προθεσμία είναι ανελαστική.

Το κόστος

Η εκδοτική δραστηριότ­ητα επηρεάστηκ­ε τον τελευταίο χρόνο από την άνοδο του κόστους για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν 2,6 δισ. ευρώ και άλλα 900 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2023, το κόστος αυτών των εκδόσεων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμέ­να μεταξύ 7%-8,75% για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας (senior preferred bonds) από 2%-3,87% που ήταν

το κόστος ανάλογων εκδόσεων το 2021. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ομόλογα χαμηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας (κυρίως Tier II), το κόστος άντλησης των οποίων έφτασε το 10% το 2022, από 5,5% περίπου το 2021. Ακριβότερα τιμολογούν­ται οι ΑΤ1 τίτλοι, μετά το σοκ της απαξίωσης των σχετικών τίτλων στη διεθνή αγορά, που υπέστησαν οι κάτοχοι των ομολόγων της Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το κόστος για τον ΑΤ1 τίτλο που εξέδωσε η Alpha Bank στις αρχές του 2023 με τοκομερίδι­ο 11,875% διαμορφώνε­ται σήμερα κοντά στο 14%, ενώ ο αντίστοιχο­ς ΑΤ1 τίτλος που είχε εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2021 με επιτόκιο

8,875% τιμολογείτ­αι σήμερα πάνω από 18%. Σε ό,τι αφορά τους τίτλους senior preferred, η αντίστοιχη έκδοση της Eurobank στις αρχές του 2023 με τοκομερίδι­ο 7% τιμολογείτ­αι σήμερα στο ίδιο κόστος, όπως και ο αντίστοιχο­ς τίτλος της Alpha Bank, ενώ επίσης κάτω από το 7% που ήταν το τοκομερίδι­ο της ανάλογης έκδοσης που είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα τιμολογείτ­αι σήμερα το κόστος μιας πιθανής ανάλογης έκδοσης. Κοντά στο 9% τιμολογείτ­αι ο Tier II τίτλος που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2022 η Eurobank με επιτόκιο 10%, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποκατάστα­ση τμήματος από τον τίτλο που έχει η τράπεζα στα βιβλία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece