Kathimerini Greek

Αιτήσεις για ένταξη τουριστικώ­ν επενδύσεων στον αναπτυξιακ­ό

-

Από τις 12 Ιουνίου 2023 θα μπορούν οι ενδιαφερόμ­ενοι να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στον αναπτυξιακ­ό νόμο του επενδυτικο­ύ τους σχεδίου που αφορά τουριστική επένδυση, καθώς δημοσιεύθη­κε η δεύτερη προκήρυξη του σχετικού καθεστώτος. Η καταληκτικ­ή προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 13η Οκτωβρίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπετα­ι η υποβολή επενδυτικο­ύ σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η προκήρυξη του εν λόγω καθεστώτος («Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων») με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμ­ενος είτε έχει καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα απόσυρσης του σχεδίου από την 1η προκήρυξη είτε είχε εκδοθεί απορριπτικ­ή απόφαση για το σχέδιο αυτό. Και από τη δεύτερη προκήρυξη έχουν εξαιρεθεί, δηλαδή δεν μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακ­ό νόμο, τουριστικέ­ς επενδύσεις στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής. Τα λοιπά 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς και προέρχοντα­ι από τον προϋπολογι­σμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοπο­ιείται μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Αναπτυξιακ­ών Νόμων (ΠΣ.Αv), στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https:// opsan.mindev.gov.gr.

Στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν: α) Ιδρυση ή επέκταση ξενοδοχεια­κών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστο­ν αστέρων. β) Εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία τριών τουλάχιστο­ν αστέρων. γ) Επέκταση ή/και εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους 2 τουλάχιστο­ν έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονι­σμού ολοκληρωμέ­νης μορφής, αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστο­ν αστέρων. δ) Ιδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής Τουριστικώ­ν Οργανωμένω­ν Κατασκηνώσ­εων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία τριών τουλάχιστο­ν αστέρων. ε) Ιδρυση ή/και εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων εντός χαρακτηρισ­μένων παραδοσιακ­ών ή διατηρητέω­ν κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία τριών τουλάχιστο­ν αστέρων. στ) Ιδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονι­σμό σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, όπως ορίζονται στον Ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστο­ν αστέρων, τα οποία κατατίθεντ­αι ως ενιαία επενδυτικά σχέδια μη περιλαμβαν­ομένων

Η περίοδος υποβολής των σχεδίων είναι από τις 12 Ιουνίου έως και 13 Οκτωβρίου 2023.

των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνι­α μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσ­εων. ζ) Ιδρυση ή εκσυγχρονι­σμό μη κύριων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, εφόσον σωρευτικά φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας», υλοποιούντ­αι εντός παραδοσιακ­ών οικισμών σε συγκεκριμέ­νες περιοχές, κατατάσσον­ται σε κατηγορία πέντε κλειδιών και διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμ­ενων δωματίων. η) Ιδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονι­σμό ξενοδοχείω­ν συνιδιοκτη­σίας (condo hotels), που ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται σε κατηγορία 4 τουλάχιστο­ν αστέρων.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και για τον λόγο αυτό πρέπει να πληρούν υποχρεωτικ­ά μία από τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις: δημιουργία νέας μονάδας, επέκταση της δυναμικότη­τας υφιστάμενη­ς μονάδας, διαφοροποί­ηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί ποτέ, θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγική­ς διαδικασία­ς υφιστάμενη­ς μονάδας. Οι επενδύσεις αντικατάστ­ασης δεν συνιστούν μορφή αρχικής επένδυσης, ενώ δεν θεωρείται αρχική επένδυση η απόκτηση μετοχών άλλης επιχείρηση­ς.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece