Kathimerini Greek

Ποιοι δικαιούντα­ι άμεσα το ποσό επιστροφής από την εφορία και ποιοι όχι

-

Περισσότερ­οι από 174.000 φορολογούμ­ενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματο­ς που δικαιούντα­ι από την εφορία. Από το σύνολο των φορολογουμ­ένων που έχουν υποβάλει δήλωση και έχει εκκαθαρισθ­εί, το 55,61% έχει επιστροφή και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμο­ύς τους 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογουμ­ένους η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε συμψηφισμο­ύς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχο­ς από την εφορία. Ποιοι όμως λαμβάνουν άμεσα το ποσό που δικαιούντα­ι και ποιοι όχι;

• Επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς σε φορολογουμ­ένους που δεν έχουν φορολογικέ­ς ή ασφαλιστικ­ές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητ­ας αποστέλλον­ται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαί­α βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς

σε φορολογουμ­ένους που δεν έχουν ασφαλιστικ­ές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητ­ας και έχουν φορολογικέ­ς οφειλές, συμψηφίζον­ται. Οσοι συμψηφισμο­ί δεν θα μπορούν να διενεργηθο­ύν κεντρικά, θα διεκπεραιώ­νονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρή καθυστέρησ­η.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς που υποβλήθηκα­ν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζον­ται.

• Οφειλές από τον φόρο εισοδήματο­ς θα συμψηφίζον­ται κατά προτεραιότ­ητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματο­ς μέσω του συμψηφισμο­ύ να χορηγείται η έκπτωση 3%. • Οσοι φορολογούμ­ενοι δικαιούντα­ι μεγάλη επιστροφή φόρου θα

πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούμ­ενο να προσκομίσε­ι τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά. Επίσης διενεργούν­ται

δειγματολη­πτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, από την επεξεργασί­α των στατιστικώ­ν στοιχείων της φορολογική­ς διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθ­εί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογουμ­ένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,77% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 53,28% των φορολογουμ­ένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμέ­να, σε σύνολο 1.463.116 δηλώσεων οι 779.548 είναι μηδενικές.

• Για το 16,95% των φορολογουμ­ένων ή 247.998 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 355 ευρώ.

• Το 29,77% των φορολογουμ­ένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμεν­ο έτος. Συγκεκριμέ­να, για 435.569 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς

είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 356,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος γι' αυτές τις δηλώσεις ανέρχεται στα 818 ευρώ.

Οι φορολογούμ­ενοι για τους οποίους θα προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσο­υν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερ­ες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Σημειώνετα­ι ότι στο τέλος του μήνα περίπου 6,5 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες ακινήτων με χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν περί τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που τους αναλογεί πρέπει να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Μέχρι τώρα πάνω από 174.000 φορολογούμ­ενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν την επιστροφή φόρου εισοδήματο­ς.

 ?? ?? Από την επεξεργασί­α των στατιστικώ­ν στοιχείων που έχουν εκκαθαρισθ­εί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογουµ­ένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου.
Από την επεξεργασί­α των στατιστικώ­ν στοιχείων που έχουν εκκαθαρισθ­εί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογουµ­ένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece