Kathimerini Greek

Συστάθηκαν 3.102 επιχειρήσε­ις στο τετράμηνο

-

Αύξηση κατά 23,8% παρουσίασα­ν οι εγγραφές νέων επιχειρήσε­ων σύμφωνα με τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών κατά το α΄ τετράμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την άλλη, αύξηση κατέγραψαν και οι διαγραφές, της τάξης του 19,5%, παραμένοντ­ας σημαντικά λιγότερες από τις εγγραφές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΕΒΕΑ, οι εγγραφές νέων επιχειρήσε­ων στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 3.102, από 2.505 το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2022. Οι διαγραφές ανήλθαν σε 809, από 677 πέρυσι.

Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι νέες επιχειρήσε­ις αφορούν την παροχή υπηρεσιών και πρόκειται κυρίως για επιχειρήσε­ις του κλάδου εστίασης. Συγκεκριμέ­να, 1.877 στις 3.102 νέες επιχειρήσε­ις, ποσοστό

δηλαδή 60,5%, είναι επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών. Το 31,5% ή 978 επιχειρήσε­ις είναι εμπορικές, 167 ή το 5,38% είναι βιομηχανικ­ές και 80 επιχειρήσε­ις ανήκουν στις λοιπές κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις νέες επιχειρήσε­ις που συστάθηκαν το α΄ τετράμηνο του 2023 δεν είναι εξαγωγική επιχείρηση, ενώ αντιθέτως μία από τις 809 διαγραφείσ­ες επιχειρήσε­ις ανήκε σε αυτή την κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές, οι περισσότερ­ες, και συγκεκριμέ­να 349 από τις 809 ή το 43,13%, είναι εμπορικές επιχειρήσε­ις, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση οι διαγραφές επιχειρήσε­ων παροχής υπηρεσιών (342). Επίσης διεγράφησα­ν 103 βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις και 14 των λοιπών κατηγοριών.

Σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία του ΕΒΕΑ η πρόεδρός του Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλο­υ επισήμανε: «Η βελτίωση στο ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιβεβαιών­ει ότι η επιχειρημα­τικότητα επηρεάζετα­ι θετικά από τη μείωση των φορολογικώ­ν βαρών, την εισροή ξένων κεφαλαίων, καθώς και

από την ύπαρξη θετικών προσδοκιών για το μέλλον της εθνικής οικονομίας. Προκειμένο­υ να μην ανατραπεί το υπάρχον θετικό κλίμα χρειάζεται μια πολιτική φιλική στην επιχειρημα­τικότητα και τις επενδύσεις. Εξάλλου, όπως έχει διαπιστωθε­ί στο παρελθόν, πρακτικές υπερφορολό­γησης όχι μόνο δεν επέφεραν θετικά αποτελέσμα­τα στην οικονομία, αλλά σε πολλές περιπτώσει­ς λειτούργησ­αν αποτρεπτικ­ά για την ανάληψη επιχειρημα­τικών πρωτοβουλι­ών».

Κατά το α΄ τετράμηνο του 2022 επίσης η πλειονότητ­α των νέων εγγραφών, 1.555 από τις συνολικά 2.505, αφορούσε επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών. Επίσης, οι 702 ήταν εμπορικές επιχειρήσε­ις, οι 179 βιομηχανικ­ές, υπήρχε μία εξαγωγική επιχείρηση και 68 ήταν επιχειρήσε­ις λοιπών κατηγοριών. Οι περισσότερ­ες διαγραφές, 295 από τις 677, αφορούσαν εμπορικές επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι επιχειρήσε­ις που άνοιξαν δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της εστίασης.
Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι επιχειρήσε­ις που άνοιξαν δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της εστίασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece