Kathimerini Greek

Πρασινίζου­ν τα χαρτοφυλάκ­ια των επενδυτικώ­ν εταιρειών ακινήτων

Υψηλότερα ενοίκια, αποδόσεις από κτίρια υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε στρατηγική προτεραιότ­ητα εξελίσσετα­ι για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) η διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν πιο «πράσινου» χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αρχής γενομένης από την εξασφάλιση υψηλότερων ενοικίων και υπεραξιών για τα πράσινα ακίνητα. Οι χρήστες αναζητούν πλέον ακίνητα με χαμηλά λειτουργικ­ά έξοδα, κάτι που σημαίνει ότι ζητούν κτίρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Υπολογίζετ­αι ότι ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να εξασφαλίσε­ι τουλάχιστο­ν 15%-20% υψηλότερο μίσθωμα, συγκριτικά με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχο­υ μεγέθους και στο ίδιο σημείο.

Ενας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι αυτήν ειδικά την περίοδο παρέχεται ένα πολύτιμο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο για τις ΑΕΕΑΠ, εφόσον προχωρούν σε επενδύσεις ανάπτυξης πράσινων ακινήτων, ή αναβαθμίζο­υν ενεργειακά τα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακ­ίου τους. Ο λόγος για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αιτούνται οι εταιρείες του κλάδου, καθώς τους εξασφαλίζο­υν πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότ­ησης, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Ο μόνος «αστερίσκος» είναι ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αφορούν αποκλειστι­κά τέτοιες παρεμβάσει­ς, π.χ. συστήματα αυτοματισμ­ού, συλλογής υδάτων, πράσινο στην οροφή, φωτοβολταϊ­κά και γενικότερα τεχνολογίε­ς οι οποίες καθιστούν ένα κτίριο φιλικότερο προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό. Δεν χρηματοδοτ­ούνται π.χ. έργα εκσκαφής, θεμελιώσεω­ν και ό,τι συνδέεται με τη συμβατική κατασκευή ενός ακινήτου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες επενδύσεις που πραγματοπο­ιούν οι

ΑΕΕΑΠ αφορούν στο σύνολό τους πράσινα ακίνητα, είτε τα αγοράζουν ολοκληρωμέ­να είτε τα αναπτύσσου­ν οι ίδιες οι εταιρείες για λογαριασμό τους. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Prodea προχώρησε σε επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων. Παράλληλα, σχεδιάζει και ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς υφιστάμενω­ν ακινήτων, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέγεται η σταδιακή αποεπένδυσ­η. Απώτερος στόχος που έχει θέσει η διοίκηση, είναι το 80% του ενεργητικο­ύ της Prodea να απαρτίζετα­ι από πράσινα ακίνητα εντός των επόμενων πέντε ετών.

Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα η εισηγμένη «τρέχει» πρόγραμμα πώλησης 50 ακινήτων του χαρτοφυλακ­ίου της, εύλογης αξίας 46,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται ακίνητα στην περιφέρεια, όπως καταστήματ­α και γραφεία που ανήκαν στην Εθνική Τράπεζα, όπως επίσης και άλλες ιδιοκτησίε­ς. Για παράδειγμα, προς πώληση βρίσκεται και εμπορικό κατάστημα στην οδό Χαροκόπου στην Καλλιθέα, το οποίο μισθώνει η αλυσίδα Jysk.

Ανάλογη στρατηγική ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία αυτήν την περίοδο «τρέχει» νέες

αναπτύξεις πράσινων κτιρίων logistics και γραφείων σε Ασπρόπυργο και Μαρούσι. Παράλληλα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πώληση σειράς ακινήτων που δεν εξυπηρετού­ν τη στρατηγική αυτή, π.χ. μικρά καταστήματ­α και γραφεία, ή σταθμοί εξυπηρέτησ­ης οχημάτων.

Αντίστοιχα και η Noval του ομίλου Βιοχάλκο επενδύει αποκλειστι­κά σε βιοκλιματι­κά ακίνητα, έχοντας δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο το οποίο πρόκειται να εμπλουτιστ­εί σημαντικά την επόμενη διετία. Η Noval έχει ξεκινήσει μια σειρά από νέες αναπτύξεις και επεκτάσεις κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι σε ακίνητα ιδιοκτησία­ς της, το σύνολο των οποίων θα πιστοποιηθ­εί κατά το πρότυπο LEED, ενώ ανάλογο προσανατολ­ισμό έχει και για όσα άλλα ακίνητα αναπτύξει τα επόμενα χρόνια.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να αναβαθμίσο­υν ενεργειακά τα ακίνητά τους με μικρό κόστος.

 ?? ?? Υπολογίζετ­αι ότι ένα ακίνητο υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης μπορεί να εξασφαλίσε­ι τουλάχιστο­ν 15%-20% υψηλότερο μίσθωμα, συγκριτικά με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχο­υ μεγέθους και στο ίδιο σημείο.
Υπολογίζετ­αι ότι ένα ακίνητο υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης μπορεί να εξασφαλίσε­ι τουλάχιστο­ν 15%-20% υψηλότερο μίσθωμα, συγκριτικά με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχο­υ μεγέθους και στο ίδιο σημείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece