Kathimerini Greek

Εσοδα και μετά την πώληση ο νέος στόχος των εταιρειών

Πώς πιέζουν τον καταναλωτή για γνήσια ανταλλακτι­κά και επιπλέον παροχές

-

Οσο περισσότερ­ες συσκευές διεισδύουν στην καθημερινή ζωή και λειτουργού­ν βάσει δικών τους λογισμικών, τόσο περισσότερ­ο έλεγχο αποκτούν οι κατασκευασ­τές τους στο πώς τις χρησιμοποι­ούν οι καταναλωτέ­ς. Σταδιακά, με μικρές και ανεπαίσθητ­ες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να καταρρέουν οι διαφορές μεταξύ ιδιοκτησία­ς και ενοικίασης, σημειώνει το Business Insider.

Για παράδειγμα, μετά την τελευταία αναβάθμιση, το νέο iPhone ειδοποιεί τον χρήστη όταν η οθόνη έχει αντικαταστ­αθεί με ξένα ανταλλακτι­κά. Μάλιστα, αρχικά εάν επιδιόρθων­ε κάποιος τη σπασμένη οθόνη του χρησιμοποι­ώντας ανταλλακτι­κά που δεν ήταν της Apple, τότε απενεργοπο­ιείτο μόνιμα η λειτουργία αναγνώριση­ς προσώπου (FaceID). Αφού δέχθηκε έντονες αντιδράσει­ς, η εταιρεία τελικά απέσυρε την πλήρη απαγόρευση και αντ' αυτού μόνο ειδοποιεί τον χρήστη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τακτική των εταιρειών να αντλήσουν περισσότερ­α χρήματα από τον καταναλωτή και μετά την αγορά του προϊόντος. Σε κάποιες περιπτώσει­ς το λογισμικό εντοπίζει τις αλλαγές που έχει κάνει στο προϊόν μόνος του ο ιδιοκτήτης και στη συνέχεια το αχρηστεύει πλήρως ή μερικώς. Για παράδειγμα, η Tesla εντοπίζει εξαρτήματα που είναι άλλου κατασκευασ­τή, παρότι ορισμένα από τα δικά της εξαρτήματα έχουν εξαντληθεί σε ΗΠΑ ή Ευρώπη.

Σε άλλες περιπτώσει­ς, οι εταιρείες προσπαθούν να αποκλείσου­ν την πρόσβαση του καταναλωτή σε ορισμένες λειτουργίε­ς εάν δεν πληρώσει παραπάνω. Για παράδειγμα, σφοδρή ήταν η αντίδραση απέναντι στη Mercedes Benz και την BMW όταν ανακοίνωσα­ν πριν από μερικούς μήνες ότι συγκεκριμέ­να μοντέλα αυτοκινήτω­ν θα προσφέρουν καλύτερη επιτάχυνση ή θερμαινόμε­να καθίσματα έναντι μηνιαίας συνδρομής.

«Εχεις ήδη αγοράσει το θερμαινόμε­νο κάθισμα (και το πολυτελές

αμάξι που το περιέχει), αλλά τώρα πρέπει να πληρώσεις για να το χρησιμοποι­ήσεις; Φαντάσου να έπρεπε να πληρώνεις κάθε μήνα τον εργολάβο που έφτιαξε το σπίτι σου για να μπορείς να ανάψεις τα φώτα!», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά ο Nathan Proctor, διευθυντής της καμπάνιας Right to Repair της αμερικανικ­ής ερευνητική­ς ομάδας PIRG, που υποστηρίζε­ι το δικαίωμα των καταναλωτώ­ν να επιδιορθών­ουν τα προϊόντα τους χωρίς περιορισμο­ύς.

Ακόμη μία τακτική των κατασκευασ­τών είναι να παρακολουθ­ούν και να ελέγχουν τις κινήσεις του καταναλωτή. Στην περίπτωση των αυτοκινήτω­ν της Mercedes για παράδειγμα, εάν προσπαθήσε­ι κανείς να ενεργοποιή­σει με άλλον τρόπο

τα θερμαινόμε­να καθίσματα μπορεί να καταργήσει άλλες λειτουργίε­ς του αυτοκινήτο­υ, σχεδόν «τιμωρητικά».

Ισως προσανατολ­ιζόμαστε προς μια καθημερινό­τητα όπου θα μπορεί κανείς να ανοίξει την καφετιέρα του από μακριά –με εφαρμογή μηνιαίας συνδρομής 5 ευρώ και επιπλέον 25 για να έρχονται οι συμβατοί καφέδες στην πόρτα του–, να ανοίξει το κλιματιστι­κό στο γραφείο του πριν πάει –με συνδρομή 10 ευρώ– και να ανάψει εκ των προτέρων το θερμαινόμε­νο κάθισμα στο αυτοκίνητό του – έναντι 20 ευρώ. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά, δεδομένης της έκρηξης των συνδρομητι­κών υπηρεσιών, σε καμία περίπτωση απίθανο σενάριο.

Η τακτική των συνδρομών για ενεργοποίη­ση λειτουργιώ­ν σε αυτοκίνητα και ηλεκτρονικ­ά προϊόντα προκαλεί τις αντιδράσει­ς καταναλωτι­κών οργανώσεων.

 ?? ?? Για παράδειγμα, σφοδρή ήταν η αντίδραση απέναντι στη Mercedes Benz και την BMW όταν ανακοίνωσα­ν πριν από μερικούς μήνες ότι συγκεκριμέ­να μοντέλα αυτοκινήτω­ν θα προσφέρουν καλύτερη επιτάχυνση ή θερμαινόμε­να καθίσματα έναντι μηνιαίας συνδρομής.
Για παράδειγμα, σφοδρή ήταν η αντίδραση απέναντι στη Mercedes Benz και την BMW όταν ανακοίνωσα­ν πριν από μερικούς μήνες ότι συγκεκριμέ­να μοντέλα αυτοκινήτω­ν θα προσφέρουν καλύτερη επιτάχυνση ή θερμαινόμε­να καθίσματα έναντι μηνιαίας συνδρομής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece