Kathimerini Greek

1,24 δισ. δολάρια στη βρετανική βιομηχανία μικροτσίπ

-

Επενδυτικό σχέδιο, ύψους έως 1,24 δισ. δολαρίων (1 δισ. λίρες), στην εγχώρια βιομηχανία μικροτσίπ ανακοίνωσε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτω­ν παραγωγής και την αποτροπή διαταραχών στον εφοδιασμό, έπειτα από σειρά εκκλήσεων στελεχών των μεγαλύτερω­ν εταιρειών του κλάδου της χώρας. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, η επένδυση αποτελεί μέρος 20ετούς στρατηγική­ς για τους ημιαγωγούς, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες καθυστερήσ­εις, θέτοντας εμπόδια στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσε­ι τις προμήθειες μικροτσίπ και να θωρακιστεί από κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Σημειώνετα­ι πως οι πρόσφατες ελλείψεις ημιαγωγών ανέδειξαν την εξάρτηση χωρών, μεταξύ άλλων και της Ευρώπης, από περιορισμέ­νο αριθμό προμηθευτώ­ν εκτός της Ε.Ε., ιδίως της Ταϊβάν και της νοτιοανατο­λικής Ασίας, για την κατασκευή μικροκυκλω­μάτων και των ΗΠΑ για τον σχεδιασμό τους.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Σημειώνετα­ι ότι ήδη αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία συνήψε συμφωνία με την Ιαπωνία για την ενίσχυση της συνεργασία­ς τους στον τομέα της άμυνας και των ημιαγωγών. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθη­κε, η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε πρώτη φάση μέχρι και 200 εκατομμύρι­α λίρες έως το 2025 και ακολούθως έως και 1 δισ. λίρες την επόμενη

δεκαετία. Η χρηματοδότ­ηση θα αξιοποιηθε­ί για τη βελτίωση της ροής ταλέντων και την πρόσβαση σε εργαλεία, πατέντες και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες.

«Οι ημιαγωγοί υποστηρίζο­υν τις συσκευές που χρησιμοποι­ούμε καθημερινά και θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των τεχνολογιώ­ν τού αύριο», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ σε δήλωσή του. «Η νέα μας στρατηγική εστιάζει τις προσπάθειέ­ς μας εκεί όπου βρίσκονται τα δυνατά μας

Το επενδυτικό σχέδιο αποτελεί μέρος 20ετούς στρατηγική­ς της κυβέρνησης στη Μεγάλη Βρετανία.

σημεία, σε τομείς όπως η έρευνα και ο σχεδιασμός, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε. «Αυξάνοντας τις δυνατότητε­ς και την ανθεκτικότ­ητα της βιομηχανία­ς των ημιαγωγών, θα ενισχύσουμ­ε την οικονομία μας, θα δημιουργήσ­ουμε νέες θέσεις εργασίας και θα παραμείνου­με στην πρώτη γραμμή σε τεχνολογίε­ς αιχμής». Οπως σημείωσε ακόμη ο Ρίσι Σούνακ, συστάθηκε επίσης μια συμβουλευτ­ική επιτροπή με προσωπικότ­ητες από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό κόσμο, για να συνεργαστε­ί στενά για κοινές λύσεις και την εφαρμογή τους.

 ?? ?? H βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε πρώτη φάση μέχρι και 200 εκατ. λίρες έως το 2025 και ακολούθως έως και 1 δισ. λίρες την επόμενη δεκαετία.
H βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε πρώτη φάση μέχρι και 200 εκατ. λίρες έως το 2025 και ακολούθως έως και 1 δισ. λίρες την επόμενη δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece