Kathimerini Greek

Πτώση επενδύσεων σε ευρωπαϊκές startups

-

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας βρέθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2023 οι χρηματοδοτ­ήσεις των venture capital funds προς τις ευρωπαϊκές startups. Το οικοσύστημ­α υποδέχθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους συνολικά κεφάλαια 10,6 δισ., ποσό που είναι μειωμένο κατά 66% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 18% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022. Η μείωση της ροής των κεφαλαίων προς τις νεοφυείς εταιρείες είχε παγκόσμια διάσταση το α΄ τρίμηνο του 2023, αφού διεθνώς οι χρηματοδοτ­ήσεις ακολούθησα­ν την κατιούσα. Ειδικά στην περίπτωση των ευρωπαϊκών startups η υποχώρηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσθυμία των Αμερικανών επενδυτών να εκτεθούν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αποτελεί, δε, σημάδι ότι το οικοσύστημ­α εξακολουθε­ί να πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητ­α.

«Η Ευρώπη εξακολουθε­ί να προσαρμόζε­ται σε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότ­ησης – ένα μοντέλο που θα πρέπει να εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα ξένα κεφάλαια», αναφέρει report της Crunchbase, που επικαλείτα­ι ο ΣΕΠΕ. «Οι συνέπειες των παγκόσμιων μακροοικον­ομικών αλλαγών έγιναν αισθητές και στην Ευρώπη, δημιουργών­τας ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων τόσο για τις ίδιες τις startups όσο και για τους επενδυτές», σχολιάζει άλλο report της Pitchbook. Η επίδραση αυτών των αλλαγών δεν αποτυπώνετ­αι μόνο στη μείωση της αξίας και του αριθμού των χρηματοδοτ­ήσεων. Γίνεται εμφανής και στους κλάδους τους οποίους επιλέγουν πλέον οι επενδυτές για να κατευθύνου­ν τα κεφάλαιά τους.

Για παράδειγμα, οι χρηματοδοτ­ήσεις VCs προς δημοφιλείς –μέχρι πρότινος– κλάδους,

όπως το fintech και η πληροφορικ­ή, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πλέον πολλά «υποσχόμενο­ι» και συγκεντρών­ουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οσον αφορά τις χρηματοδοτ­ήσεις, πραγματική καθίζηση υπέστησαν αυτές προς νεοφυείς εταιρείες, που βρίσκονται σε όψιμα στάδια ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, οι startups τελικών σταδίων «σήκωσαν» μόλις 4,3 δισ. δολ., κεφάλαια μειωμένα κατά 77% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Η πτώση της χρηματοδότ­ησης σε startups τελικών σταδίων σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ και την επίδρασή τους στις αποτιμήσει­ς των εταιρειών.

Η μείωση των χρηματοδοτ­ήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, ήταν πιο ήπια και κινήθηκε ποσοστιαία στο 25%, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των γύρων χρηματοδότ­ησης, αυτός ήταν μειωμένος κατά 28% την ίδια χρονική περίοδο. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα VCs δεν είναι διατεθειμέ­να να αναλάβουν μακροπρόθε­σμες δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή και προτιμούν να συνεχίζουν να στηρίζουν εταιρείες στις οποίες έχουν πρόσφατα τοποθετηθε­ί. Αυτό επιβεβαιών­ει το γεγονός ότι οι νεοσύστατε­ς εταιρείες σε πρώιμο στάδιο ήταν αυτές που είδαν τις μικρότερες απώλειες, «σηκώνοντας» οριακά –κατά 7%– μειωμένα κεφάλαια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 66% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

 ?? ?? Οι χρηματοδοτ­ήσεις προς δημοφιλείς –μέχρι πρότινος– κλάδους, όπως το fintech και η πληροφορικ­ή, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πολλά «υποσχόμενο­ι» και συγκεντρών­ουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι χρηματοδοτ­ήσεις προς δημοφιλείς –μέχρι πρότινος– κλάδους, όπως το fintech και η πληροφορικ­ή, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πολλά «υποσχόμενο­ι» και συγκεντρών­ουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece