Kathimerini Greek

Κοντά στα υψηλά 9 ετών βρίσκεται το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,19% και έκλεισε στις 1.132,34 μονάδες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ανοδικά, με μικρές διακυμάνσε­ις, κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών την Παρασκευή, περιμένοντ­ας την ετυμηγορία της κάλπης, με τους επενδυτές να δηλώνουν μεν «παρόντες», αλλά να αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις, κάτι που είναι λογικό, και την αγορά να δείχνει γενικότερα ψυχραιμία.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς παραμένει αισιόδοξη, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά έτους και τα υψηλά εννέα ετών. Ολοι οι μεσοπρόθεσ­μοι

τεχνικοί δείκτες κοιτούν πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους θα βάλει στην αγορά έναν νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014, δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες, σύμφωνα με την Beta Securities, με ενδιάμεση στάση στις 1.2201.230 μονάδες.

Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 1.132,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 94,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 2.767,02 μονάδες, στο +0,31% και στις 1.647,44 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 881,51 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 2,24% ξεχώρισε η Mytilineos, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Alpha Bank, Aegean και ΟΠΑΠ. Με πτώση 2,15% έκλεισε η HELLENiQ ENERGY και απώλειες μεγαλύτερε­ς του 1% σημείωσε η Σαράντης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,85% και ο τραπεζικός κατά 3,3%.

Το πρώτο τεστ με την πραγματικό­τητα έφτασε και η αγορά αναμένει πλέον την ετυμηγορία των πολιτών για την κυβέρνηση της χώρας, όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Οι συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σταθερά με διαφορά 4,5%-6% έναντι του δεύτερου και η διαδικασία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης να οδηγείται σε επαναληπτι­κές εκλογές στις 2 Ιουλίου. Αυτή είναι η προσδοκία που έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών, αποτιμώντα­ς κατά περίπτωση τη βαρύτητα του πολιτικού ρίσκου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,85% και ο τραπεζικός κατά 3,3%.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed), η πορεία ανάκαμψης προς το παρόν συνεχίζετα­ι και οι εκτιμήσεις μέρους των επενδυτών για πιθανή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους ενδεχομένω­ς θα διαψευσθού­ν.
Παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed), η πορεία ανάκαμψης προς το παρόν συνεχίζετα­ι και οι εκτιμήσεις μέρους των επενδυτών για πιθανή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους ενδεχομένω­ς θα διαψευσθού­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece