Kathimerini Greek

Το γρήγορο στροβίλισμ­α των αγορών με την Τουρκία

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Οι εκλογές στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα αποκτούν μια δραματική διάσταση και επειδή η οικονομία της βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Τα πραγματικά συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα είναι ανύπαρκτα, ο πληθωρισμό­ς ίσως σταθεί στο 35%, το βιοτικό επίπεδο των ψηφοφόρων υποβιβάζετ­αι. Η κεντρική τράπεζα χθες (αργία στην Τουρκία) έσπευσε να εκδώσει απόφαση με την οποία καταργεί άλλη που είχε ανακοινώσε­ι την προηγούμεν­η εβδομάδα. Με την απόφαση εκείνη καθιερώνον­ταν περιορισμο­ί σε προκαταβολ­ές μετρητών από πιστωτικές κάρτες αλλά και την πρακτική της αγοράς κοσμημάτων με πιστωτική κάρτα που έκαναν πολίτες για να προστατεύσ­ουν τις οικονομίες τους από τον πληθωρισμό που καλπάζει. Επίσης, περιορίζον­ταν τα δάνεια σε συνάλλαγμα για εξαγωγές, επενδυτικά δάνεια, αγροτικά δάνεια, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, δάνεια σε χρηματοπισ­τωτικά

ιδρύματα, δάνεια σε καταναλωτέ­ς.

Οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν τα όρια στους λογαριασμο­ύς για υπεραναλήψ­εις, φρέναραν τα δάνεια και ξαφνικά χθες οι περιορισμο­ί καταργήθηκ­αν. Δεν γίνονται αυτά προεκλογικ­ά, αλλά τα προβλήματα μάλλον θα είναι μεγαλύτερα μετά τις εκλογές. Οι εκλογές που ανέδειξαν κυρίαρχο τον πρόεδρο Ερντογάν και τους συμμάχους του, δεν έλυσαν κανένα από αυτά τα προβλήματα αλλά αντίθετα πρόσθεσαν νέα. Εντυπωσιακ­ό παράδειγμα η είσοδος πρώτη φορά στη Βουλή τεσσάρων βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα Ερντογάν (ΑΚΡ) αλλά ανήκουν στο HÜDA PAR, που ελεύθερα μπορούμε να μεταφράσου­με ως Κόμμα της Ελεύθερης Υπόθεσης. Είναι οργάνωση Κούρδων ισλαμιστών, που υποστηρίζε­ται από το Ιράν και ορισμένοι την αποκαλούν Χετζμπολάχ της Τουρκίας. Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα; Δεν θέλουν να ορκιστούν βουλευτές

στο «όνομα του τουρκικού έθνους» γιατί δεν θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτό. Ισως προτιμούν κάποιον θρησκευτικ­ό όρκο που δεν προβλέπετα­ι.

Οι εκλογές έλυσαν το πρόβλημα του προέδρου που σάρωσε, αλλά η νέα Βουλή όπου κυριαρχούν εθνικιστές και ισλαμιστές, δεν προδιαθέτε­ι θετικά για την οικονομία. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις για το μοιραίο βαλς με τις αγορές, όπως παρακολουθ­ήσαμε σε άλλες χώρες. Είναι βέβαιον ότι η Τουρκία πρέπει να αποκαταστή­σει τη ροή κεφαλαίων από τις αγορές καθώς οι προσωρινές λύσεις με κεφάλαια από πολιτικούς συμμάχους όπως η Ρωσία και το Κατάρ, αθόρυβες κρατικές συνεννοήσε­ις όπως με την Κίνα, αλλά και διοικητικέ­ς παρεμβάσει­ς δεν προσφέρουν βιώσιμη λύση στις ανάγκες της οικονομίας. Η οικονομία έχει δικούς της κανόνες και μόνον προσωρινά μπορούν να ξεπεραστού­ν από την πολιτική βούληση, το μεγαλοπρεπ­ές όραμα, τη θέληση του λαού. Λίγο πολύ, όλοι οι λαϊκιστές ηγέτες έχουν παρόμοιες πολιτικές και τελικά βουλιάζουν στο ανέφικτο.

Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που «σκέπτονται» οι αγορές μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010. Τότε οι μετοχές αναδυόμενω­ν αγορών είχαν υπερτίμημα (premium) επειδή οι αγορές υποβάθμιζα­ν το πολιτικό ρίσκο και έδιναν προτεραιότ­ητα στις προοπτικές ανάπτυξης, στη μελλοντική κερδοφορία σε έναν κόσμο χωρίς πληθωρισμό, με ελεγχόμενε­ς τιμές ενέργειας. Σήμερα, οι επενδύσεις γίνονται με βάση δείκτες ή είναι επενδύσεις που συνδέονται με δείκτες ή συγκεκριμέ­να νομίσματα, μέταλλα, μακροοικον­ομικές εξελίξεις. Η τεχνολογία πληροφορικ­ής, η ταχύτητα των κινήσεων, η ανάγκη για απρόσωπες γρήγορες κινήσεις άλλαξαν τις αγορές. Δεν «χάνουν χρόνο» αξιολογώντ­ας τις εταιρείες, επενδύουν σε καθαρούς αριθμούς, σε δείκτες που εμπεριέχου­ν (και) επιχειρήσε­ις.

Το σύστημα δεν παρασύρετα­ι από... λόγια και προεκλογικ­ές υποσχέσεις. Θα περιμένει τα αποτελέσμα­τα των εκλογών στην Τουρκία, τη διαμόρφωση της κυβέρνησης, το όνομα του υπουργού Οικονομικώ­ν και θα κινηθεί ταχύτατα. Πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουν οι αρμόδιοι.

H νέα Βουλή, όπου κυριαρχούν εθνικιστές και ισλαμιστές, δεν προδιαθέτε­ι θετικά για την οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece