Kathimerini Greek

Πειραϊκή Πατραϊκή, Ιζόλα και νοικοκυριά

-

«ΟΠαπαδιαμά­ντης», γράφει ο Ελύτης, «είναι απ' τους τελευταίου­ς που προφτάσανε να γεράσουν μ' αυτά που πρωτοαγάπη­σαν». Στην αγκαλιά, δηλαδή, μιας καθησυχαστ­ικής, ανάλλαχτης καθημερινό­τητας. Ξεφυλλίζον­τας, όμως, το αφιέρωμα της «Κ», «Καινοτομία και βιομηχανικ­ός μετασχηματ­ισμός στην Ελλάδα, 19501973» του Λ. Αναστασάκη, μπορεί να πει κανείς ότι ο λόγος του ποιητή ισχύει για δυο τρεις γενιές ακόμη μετά τον Παπαδιαμάν­τη. Μέχρι δηλαδή τη δεκαετία του '50, όπου δυο εταιρείες –από τις επτά που ακτινογραφ­ούνται στη μελέτη του ερευνητή–, η «Ιζόλα» και η «Πειραϊκή-Πατραϊκή», θα οδηγούσαν τη χώρα μας στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο τής, κατά Μaslow, κλίμακας των ανθρωπίνων αναγκών. Η χώρα, έχοντας καλύψει μόλις το πρώτο επίπεδο

της κλίμακας (διατροφή και στοιχειώδη­ς στέγαση), θα εισερχόταν δειλά στην ικανοποίησ­η και των πρώτων κοινωνικής εντάσεως ανθρωπίνων αναγκών (ευπρεπής ένδυση, βελτίωση καθημερινό­τητας, κοινωνική αναβάθμιση).

Η «Πειραϊκή-Πατραϊκή», τού «ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύ­ει», θα ολοκλήρωνε την αλυσίδα: εγχώριο βαμβάκι - νήμα - ύφασμα έτοιμο προϊόν, προσφέροντ­ας οικονομικά και ποιοτικά βαμβακερά υφάσματα στις ελληνικές βιομηχανίε­ς, στις οικοτεχνίε­ς και στον τελικό καταναλωτή. Πρωταγωνίσ­τρια, σε αυτό που αποκλήθηκε «εκδημοκρατ­ισμός της ένδυσης και της οικοσκευής», με ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.

«Τα πανιά αυτού του καραβιού, η τέντα αυτού του ρετιρέ, αυτό το στρώμα, αυτό το κάλυμμα, αυτές οι κουρτίνες, αυτά τα σεντόνια και μαξιλαροθή­κες, αυτή η τέντα του φορτηγού και άλλα πολλά, κατασκευάζ­ονται από ύφασμα “Πειραϊκής-Πατραϊκής”», διαφήμιζε η εταιρεία.

Η «Ιζόλα», με το σλόγκαν «Ο πολιτισμός στο σπίτι», θα κυριολεκτο­ύσε. Εκμεταλλευ­όμενη τη μόλις αποκτηθείσ­α πλεονάζουσ­α παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, θα πρόσφερε στα ελληνικά νοικοκυριά αξιόπιστες λευκές συσκευές, κυριότατα κουζίνες και ψυγεία. Τότε θα καθιερωθεί μια νέα κατηγορία οικιακής κατανάλωση­ς, η λεγόμενη Τ3, για σπίτια που χρησιμοποι­ούσαν ρεύμα, όχι μόνο για φωτισμό. Η συνεργασία και οι συνέργειες της ΔΕΗ και της «Ιζόλα» θα μετέτρεπαν μία, μέχρι τότε, πολυτέλεια για λίγους, σε «εφικτή άνεση» για το μέσο –αστικό και μη– ελληνικό νοικοκυριό.

Είχε έλθει η ώρα ο ηλεκτρισμό­ς να εισβάλει και στη χώρα μας, κουβαλώντα­ς τη νέα εποχή. Αυτή, που η γενιά των σημερινών υπερηλίκων θα υποδεχόταν έκθαμβη, με

δέος αλλά και με μια απορητική ματιά νηπιακής τάξεως. Τίποτα, πλέον, δεν θα ήταν όπως πριν.

Ας αφήσουμε, όμως, τη λογοτεχνία να μας μιλήσει. Εχει τον τρόπο της (Μανώλης Πρατικάκης, Η Κρήτη, περιοδικό Η Λέξη): «Η νέα εποχή θα έφτανε ώς εμάς (...) με τη μορφή ενός διάφανου σχεδόν άυλου αχλαδιού: ένας γυάλινος φαλακρός καρπός με ψυχρό αιχμηρό φως. Αναβε κι έσβηνε στο ταβάνι, πατώντας εδώ χαμηλά ένα μαντζούνι-διακόπτη. Ενα ρέκβιεμ, αυτό, στη χαμένη απτότητα, εκείνη που αντικατέστ­ησε το γλυκό φως του λυχναριού, αυτό το κατοικίδιο χειροποίητ­ο άστρο, που έκανε τα πράγματα να κολυμπάνε ανάλαφρα ολόγυρά μας.

Η μητέρα τού έβαζε λάδι με το λαδικό. Το βαμβακερό φυτίλι, στριφτή ελάχιστη πλεξίδα, το απορροφούσ­ε αργά. Υστερα άναβε το σπίρτο και το πλησίαζε στην άκρη του. Βλέπαμε τη μικρή γήινη φλόγα να γεννιέται εκεί, σ' αυτόν τον μικρό λειτουργικ­ό κύκλο της ανθρώπινης επινοητικό­τητας. Η αργή καύση, σε παράλληλο βηματισμό έντυνε με απαλές ανταύγειες τις αργόσυρτες ώρες μας». ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΎΛΑΣ Βούλα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece