Kathimerini Greek

Ψηφιακό μέσο, χάρτινο μήνυμα

Σχεδιαστές και επικοινωνι­ολόγοι κάνουν τον απολογισμό της αισθητικής του εκλογικού μάρκετινγκ

-

ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΛΟΥ

Οσοι αγαπάμε την πολιτική και τις εκλογές μάλλον απογοητευτ­ήκαμε: κοιτάζοντα­ς ένα μήνα πίσω βλέπουμε μία από τις πιο άνευρες προεκλογικ­ές περιόδους της Μεταπολίτε­υσης. Παρ' όλα αυτά, έχουμε εκλογές ύστερα από τέσσερα χρόνια. Και είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς τις «ζούμε» την εποχή που μέσα από το ChatGPT παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τις αχανείς δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης.

Ναι, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μάρκετινγκ μεταφέρθηκ­ε από το χαρτί στα ψηφιακά χαρακώματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ναι, το TikTok είναι το νέο «παιχνιδάκι» των πολιτικών αρχηγών. Αλλά κάπου εδώ χάσκει ένα μεγάλο «αλλά»: ενώ η πολιτική χρησιμοποι­εί όλο και περισσότερ­ο τα νέα μέσα για την προβολή των μηνυμάτων της, κάτι μοιάζει να έχει μείνει ακίνητο στο πέρασμα του χρόνου: το περιεχόμεν­ο των όσων διακινεί, ακόμα και στο θεωρητικά πολύ πιο ευέλικτο ψηφιακό περιβάλλον, δεν δείχνει καθόλου «νέο» ή «φρέσκο», τουλάχιστο­ν με όρους αισθητικής, τυπογραφία­ς και ντιζάιν. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η σχεδιαστικ­ή αμηχανία ή η οπτική βαβούρα του φυλλαδίου μεταφέρετα­ι αυτούσια στο ηλεκτρονικ­ό μπάνερ, ενώ ακόμα πιο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η εικόνα στους πειραματισ­μούς των πολιτικών μας με την ιδιαίτερη γλώσσα των social media.

Εργαλεία εξοικείωση­ς

Μιλώντας για νέα μέσα, ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Κοινωνιολο­γίας της Επικοινωνί­ας στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο, Βασίλης Βαμβακάς κάνει μια πολύ ενδιαφέρου­σα επισήμανση. «Γνωρίζαμε», λέει, «ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είχαν ακόμα πιο έντονη παρουσία σε σχέση με το 2019 και κυρίως τα πιο οπτικοποιη­μένα από αυτά, αλλά ας προσέξουμε το εξής: ενώ μέχρι το 2019 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ συχνά πλατφόρμες εχθροπάθει­ας, πόλωσης και μισαλλοδοξ­ίας, τώρα το περιβάλλον είναι πολύ πιο ήρεμο και επιτρέπουν σε κόμματα και πολιτικούς να απευθυνθού­ν στους χρήστες τους σχεδόν εξατομικευ­μένα. Στην πραγματικό­τητα γίνονται εργαλεία εξοικείωση­ς με τους πολιτικούς ηγέτες

που σπεύδουν να αποκαλύψου­ν στο ακροατήριό τους ένα πολύ πιο οικείο, πιο ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και πτυχές της καθημερινό­τητάς τους και του προεκλογικ­ού παρασκηνίο­υ όπως το βλέπουμε σε ντοκιμαντέ­ρ, ή σε ξένες τηλεοπτικέ­ς σειρές».

Σε αυτή τη μεταβατική τεχνολογικ­ά περίοδο οι Ελληνες πολιτικοί προσπαθούν να πατήσουν και στις δύο βάρκες: και στην αναλογική και στην ψηφιακή εποχή. Μετρίως σχεδιασμέν­α, κατά βάση, μονότονα και αισθητικά ανέμπνευστ­α φυλλάδια εξακολουθο­ύν να ρυπαίνουν τα παρμπρίζ των αυτοκινήτω­ν και τις εισόδους πολυκατοικ­ιών· πολύ λιγότερα σε όγκο σε σχέση με περασμένες εκλογές αλλά όχι και είδος προς εξαφάνιση, όπως για παράδειγμα οι αφίσες. «Οσοι τυπώνουν

φυλλάδια πετάνε τα λεφτά τους από το παράθυρο», μου λέει νέος, υποψήφιος βουλευτής με σημαντικές γνώσεις πολιτικού μάρκετινγκ. Αλλά γιατί κάποιοι επιμένουν, ρωτάω τον Περικλή Πηλείδη, σύμβουλο επικοινωνί­ας, γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό από τον σχεδιασμό της προσωπικής καμπάνιας του Κώστα Καραμανλή αλλά και αυτής των εκλογών του 2000 για λογαριασμό

της Νέας Δημοκρατία­ς. «Ο βασικός λόγος που οι υποψήφιοι συνεχίζουν να τυπώνουν φυλλάδια είναι αποκλειστι­κά η προσωπική τους ανασφάλεια», μας λέει από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκ­η. «Ο ένας κοιτάει τι κάνει ο άλλος». Πάντως το μεγάλο κόστος δεν είναι πια το χαρτί, επισημαίνε­ι ο κ. Πηλείδης. Το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογι­σμού θα πάει στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά εκεί είναι μια ολόκληρη επιστήμη για το πού θα ξοδέψεις στο... χάος του Ιντερνετ, όπως μου λέει ένας υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς που κατένειμε τον προεκλογικ­ό του προϋπολογι­σμό ως εξής: 75% για ψηφιακή διαφήμιση και 25% για έντυπη.

Αλλά γιατί το περιεχόμεν­ο των φυλλαδίων παραμένει αισθητικά, τυπογραφικ­ά και εικαστικά τόσο

παρωχημένο όσο και μια μπροσούρα από τα βάθη των '90s; Ο Δημήτρης Παπάζογλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της οπτικής επικοινωνί­ας στη χώρα. Γαλουχήθηκ­ε στη διαχρονικά ακμαία γραφιστική σκηνή της Θεσσαλονίκ­ης και μόλις πριν από λίγα χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα. Του ζητάω να σχολιάσει την αισθητική της πολιτικής επικοινωνί­ας υποψηφίων και κομμάτων. Δεν έχει καμία διάθεση να μασήσει τα λόγια του: «Εχω την άποψη ότι από την αισθητική μας διακρίνετα­ι και το ηθικό μας κεφάλαιο. Αισθητική ίσον ηθική. Θέλω να πω ότι η αισθητική έχει μια δική της ηθική και η ηθική είναι με τη σειρά της ένα καθαρά πολιτικό μέγεθος. Εγώ αυτό το ονομάζω “αισθητική ηθική”. Σας καλώ να ρίξετε μια ματιά στην

αισθητική της πολιτικής επικοινωνί­ας της χώρας. Τι βλέπετε; Η απώλεια της αισθητικής ηθικής δεν είναι παρά ένας αντικατοπτ­ρισμός της ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθε­σης. Η αισθητική είναι τόσο πρόχειρη, τόσο φτηνή που είναι σαν να λέει στον πολίτη κατάμουτρα: κοίτα για πόσο ανόητο σε περνάμε. Ξέρετε, το ντιζάιν και η καλώς εννοούμενη επικοινωνί­α μπορούν να αναδείξουν κάτι που πραγματικά αξίζει, να το απογειώσου­ν. Αλλά όταν κάτι δεν αξίζει, το ντιζάιν όχι μόνο δεν μπορεί να το καμουφλάρε­ι αλλά ξεμπροστιά­ζει το κενό, το αποκαλύπτε­ι». Στον αντίποδα ο Δημήτρης Παπάζογλου μας θυμίζει την εμβληματικ­ή αφίσα του μεγάλου Σέπαρντ Φέρι για την καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 με τη λέξη «Hope». «Σκεφτείτε τι θα έλεγαν τα επιτελεία των ελληνικών κομμάτων αν τους έφερναν μια ανάλογη πρόταση για τον αρχηγό...».

Το 2022 ο Οδυσσέας Γαληνός Παπαρούνης βραβεύτηκε με έπαινο στη Γενική Κατηγορία των βραβείων ΕΒΓΕ για τη νέα οπτική ταυτότητα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτάω τον συνιδρυτή και δημιουργικ­ό διευθυντή της ΗØLY τι θα πρότεινε ο ίδιος σε έναν νέο υποψήφιο βουλευτή. «Θα πρότεινα σε όλους τους υποψηφίους να διεκδικήσο­υν από τα κόμματά τους υλικό και εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να δημιουργού­ν τη δική τους ταυτότητα». Αντίστοιχα, θα προέτρεπε τα κόμματα να εξερευνήσο­υν και να επενδύσουν σε μία τέτοια προσέγγιση, καθώς πολλές φορές οι (άστοχες) ατομικές πρωτοβουλί­ες των υποψηφίων μπορεί να αποδειχθού­ν επιζήμιες και για την επικοινωνί­α του ίδιου του κόμματος. «Εχουμε ήδη πλούσιο υλικό υποψηφίων που βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου χλευασμού», σχολιάζει σκωπτικά ο Οδυσσέας Γαληνός Παπαρούνης.

«Το κόστος του σχεδιασμού μιας δυνατής πολιτικής οπτικής ταυτότητας δεν είναι αμελητέο», τονίζει, «ειδικά αν θέλουμε να εξασφαλίσο­υμε την προσβασιμό­τητα και τη συμμετοχή όλων στη δημιουργικ­ή διαδικασία. Στην περίπτωση των κομματικών οργανώσεων, μπορούν να δημιουργηθ­ούν πλατφόρμες που θα συγκεντρών­ουν για κάθε υποψήφιο όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα του επιτρέπουν να κάνει προσαρμογέ­ς σε έντυπα και ψηφιακά υλικά εύκολα και γρήγορα».

«Η αισθητική είναι τόσο πρόχειρη, τόσο φτηνή, που είναι σαν να λέει στον πολίτη κατάμουτρα: Κοίτα για πόσο ανόητο σε περνάμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece