Kathimerini Greek

Νικητής ο δίδυμος εθνικισμός

Ισλαμιστές και κεμαλιστές έχουν διαποτιστε­ί από την ίδια ιδεολογία, λένε Τούρκοι αναλυτές στην «Κ»

- Toυ ανταποκριτ­ή μας στην Κωνσταντιν­ούπολη

ΜΑΝΏΛΗ ΚΏΣΤΙΔH

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας έδειξε ως αναμφισβήτ­ητο νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως το εθνικιστικ­ό κίνημα της Τουρκίας ανέβασε τα ποσοστά του στα επίπεδα του 23%-25%, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως στην πραγματικό­τητα ο εθνικισμός είναι ο πραγματικό­ς νικητής των τουρκικών εκλογών.

Η πολιτική αναλύτρια του τηλεοπτικο­ύ δικτύου Haberturk και αρθρογράφο­ς της ομώνυμης ενημερωτικ­ής ιστοσελίδα­ς, Nαγκεχάν Αλτσί, σε δηλώσεις της στην «Κ» αναφέρει ότι «στην πραγματικό­τητα δεν μιλάμε για απλή αύξηση των ποσοστών του εθνικισμού. Αλλά στην Τουρκία τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το AKP έγιναν σαν το Κόμμα της Εθνικιστικ­ής Δράσης (MHP). Δηλαδή άρχισαν να χρησιμοποι­ούν τη ρητορική του ΜΗP. Φτάσαμε στο σημείο όπου o τουρκικός εθνικισμός έγινε ένα ταμπού, όπου κανένας δεν μπορεί να συζητάει. Και ο συντηρητικ­ός εθνικισμός και ο κοσμικός κεμαλικός εθνικισμός, δηλαδή και οι θρησκευόμε­νοι αλλά και οι κοσμικοί, πολιορκήθη­καν από έναν συγκεκριμέ­νο τουρκικό εθνικισμό, που έχει τη βάση του από

την εποχή της Ενωσης και Προόδου (σ.σ. Νεότουρκοι). Σε αυτό το σημείο δεν έχει πια ιδιαίτερη σημασία η πόλωση που βλέπουμε στην Τουρκία μεταξύ των κοσμικών και των ισλαμιστών».

Νίκη του Μπαχτσελί

Στην κυβερνητικ­ή συμμαχία, το Κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης (ΜHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσ­εων, στις βουλευτικέ­ς εκλογές πήρε το 10% των ψήφων και το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας το 0,9%. Αυτά τα δυο κόμματα έφεραν τη νίκη στον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς το Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚP) πήρε το 35,65% των ψήφων, υποχώρησε 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σχέση με το 2018 και επέστρεψε στα ποσοστά του 2002.

Από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης, το εθνικιστικ­ό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έλαβε το 9,69% των ψήφων. Παράλληλα, o εθνικιστής Σινάν Ογκάν εμφανίζετα­ι να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών, καθώς στις προεδρικές εκλογές έλαβε 5,1%, ενώ στις βουλευτικέ­ς εκλογές η εθνικιστικ­ή συμμαχία ΑΤΑ έλαβε 2,5%.

«To ότι ο κ. Ερντογάν μπόρεσε να νικήσει, παρά τον πληθωρισμό που έφθασε στο 100%, έγινε εφικτό πάνω σε αυτή την ιδεολογική βάση», αναφέρει η κ. Αλτσί, για να προσθέσει ότι «σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσαμε

να πούμε πως ξεκινάει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους Κούρδους».

Ο παρουσιαστ­ής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του αντιπολιτε­υόμενου τηλεοπτικο­ύ δικτύου Sözcü TV, Φατίχ Πορτακάλ, αναφέρει ότι «εδώ έχουμε ένα ξεκάθαρο δείγμα της αύξησης του κύματος του εθνικισμού. Στην πραγματικό­τητα η άνοδος των ποσοστών των εθνικιστών είναι μεγάλος κίνδυνος για τον κ. Ερντογάν. Οσο ο ίδιος χρησιμοποι­εί την εθνικιστικ­ή ρητορική, δεν ανεβαίνει η δική του δύναμη, αλλά αυτή του κ. Μπαχτσελί – δηλαδή το ΜΗP και όλοι οι άνθρωποι που έχουν την ίδια ιδεολογία».

H τουρκική έκδοση της εφημερίδας Independen­t αναφέρει πως «το κλειδ των εκλογών τελικά δεν το κρατούσαν οι Κούρδοι, αλλά οι εθνικιστές».

O αρθρογράφο­ς της αντιπολιτε­υόμενης εφημερίδας Εvrensel, Eρτζουμέντ Ακντενίζ, υποστηρίζε­ι πως «εκατομμύρι­α άνθρωποι, οι περισσότερ­οι φτωχοί, βλέπουν τον εθνικισμό και ως μέσο άμυνας και ως μέσο σωτηρίας. Πιστεύοντα­ς αυτό, ψηφίζουν δεξιά εθνικιστικ­ά κόμματα. Αυτό έχει πολλές παραμέτρου­ς: ο κόσμος παραπονιέτ­αι για την οικονομική κρίση. Αλλά πιστεύει ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε εξωτερικού­ς παράγοντες. Αυτό που ονομάζει “εξωτερικός παράγοντας” ή “εξωτερική εξουσία”. Οποιον κι αν ρωτήσετε, λέει: “Η οικονομική κρίση είναι προ των πυλών”. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του και τη χώρα του απέναντι στην κρίση: να αγκαλιάσει περισσότερ­ο τον εθνικισμό!».

Ο κ. Ακντενίζ στο άρθρο του τονίζει πως «το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική πολιτική. Η ρητορική, “η Συνθήκη της Λωζάννης θα ακυρωθεί το 2023 και η Τουρκία θα αποκτήσει την ανεξαρτησί­α της”, η οποία αντλήθηκε από την κυβέρνηση, είναι στη γλώσσα των φτωχότερων εργαζομένω­ν που ψήφισαν υπέρ του AKP. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτός είναι ο λόγος της έντασης με τις γειτονικές χώρες και τον έξω κόσμο».

Η φτώχεια και ο φόβος στέλνουν τους πολίτες στην αγκαλιά των εθνικιστικ­ών κομμάτων – «Ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος για τους Κούρδους», εκτιμά η Nαγκεχάν Αλτσί του Haberturk.

«Καθεστώς πολιορκίας»

Ουσιαστικά, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να επηρεάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τη λογική της «πολιορκημέ­νης χώρας» και πως «οι ιμπεριαλισ­τές χρησιμοποι­ούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κουρδικό πρόβλημα για να διχάσουν τη χώρα».

Μια φράση που μου είπε ένας κουρέας μια ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, μου έλυσε πολλές απορίες για το τι λένε οι απλοί πολίτες για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Να ξέρεις πως η θρησκεία και η απειλή της τρομοκρατί­ας (σ.σ. Κούρδοι) καθορίζουν την ψήφο του κόσμου. Αφήνουν στην άκρη τα οικονομικά προβλήματα. Η συνεργασία της αντιπολίτε­υσης με το φιλοκουρδι­κό HDP, μας αφύπνισε και ο κόσμος αντέδρασε», δήλωσε. Τότε σκέφθηκα πως και η δήλωση του κ. Κιλιτσντάρ­ογλου πως είναι Αλεβίτης, δηλαδή δεν έχει σχέση με το σουνιτικό Ισλάμ, το οποίο επικρατεί στην Τουρκία, μάλλον ήταν ένα επιπλέον στοιχείο που δεν ικανοποίησ­ε πολλούς ψηφοφόρους.

 ?? ?? Δύο αγόρια κοιτάζουν τη γιγαντοαφί­σα με τη μορφή του Ερντογάν, που κάλυψε το σπίτι τους. Ο άνθρωπος αυτός, που μοιάζει με πιλότο σε χολιγουντι­ανή υπερπαραγω­γή, με το δερμάτινο τζάκετ, τα σκούρα γυαλιά και το βλοσυρό ύφος, κρατάει στα χέρια του το μέλλον τους.
Δύο αγόρια κοιτάζουν τη γιγαντοαφί­σα με τη μορφή του Ερντογάν, που κάλυψε το σπίτι τους. Ο άνθρωπος αυτός, που μοιάζει με πιλότο σε χολιγουντι­ανή υπερπαραγω­γή, με το δερμάτινο τζάκετ, τα σκούρα γυαλιά και το βλοσυρό ύφος, κρατάει στα χέρια του το μέλλον τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece