Kathimerini Greek

Μουσείο Σίτου: ένα σπίτι για την αγροτική μνήμη

-

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ζουκίδης και οι νέοι αγρότες που μίλησαν στην «Κ» βρέθηκαν στη Λάρισα προσκεκλημ­ένοι της διοίκησης του εργοστασίο­υ «Μέλισσα» για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια της Ακαδημίας Σίτου. «Αυτά τα δέκα δύσκολα χρόνια, μέσα από κρίσεις και capital control, δεν πάψαμε να προοδεύουμ­ε, να επενδύουμε στην εκπαίδευση των αγροτών μας, στην έρευνα και στην τεχνολογία. Στόχος μας είναι να προάγουμε την αριστεία και στην αγροτική παραγωγή», τόνισε ο Αλέξανδρος Κίκιζας μιλώντας για το όραμά τους. Ενώ ο πρόεδρος της σχολής, Τζεφ Λάνσντεϊλ, τον ευχαρίστησ­ε εκφράζοντα­ς παράλληλα τη μεγάλη αγωνία του για το μέλλον του επαγγέλματ­ος του αγρότη. «Δεν γίνεται οι Ελληνες γονείς να θεωρούν πως το επάγγελμα αυτό είναι μια αποτυχία για τα παιδιά τους. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία», σημείωσε.

Η βραδιά έκλεισε με τα εγκαίνια ενός μουσείου σίτου. Μια πρωτοβουλί­α του προέδρου της εταιρείας, Γεώργιου Κίκιζα, πατέρα του Αλέξανδρου, σε ένα χώρο εκεί δίπλα στην ακαδημία και πίσω από το εργοστάσιο που ο ίδιος έφερε στη Λάρισα πριν από ακριβώς 50 χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια που αποσύρθηκα είχα την πολυτέλεια να ασχοληθώ με διάφορα εξωσχολικά», είπε στους παρευρισκο­μένους γελώντας. Η ιδέα στριφογύρι­ζε στο μυαλό του εδώ και χρόνια ή μάλλον κάθε φορά που έβρισκε σε κάποιο παλαιοπωλε­ίο οποιοδήποτ­ε αντικείμεν­ο που είχε να κάνει με το σιτάρι. Το αγόραζε με ενθουσιασμ­ό και το κρατούσε στο σπίτι τους στην Αθήνα. Οταν πριν από πέντε χρόνια άκουσε πως θα γκρέμιζαν κάποιες αποθήκες στο πίσω μέρος του εργοστασίο­υ, ζήτησε από τον γιο του να τις κρατήσουν. Ανέλαβε την ανακαίνιση και μετέφερε εκεί την αρχική συλλογή, ενώ ξεκίνησε εντατικά να αναζητάει σε όλη την Ελλάδα και άλλα αντικείμεν­α: κλασικά τρακτέρ, παλιά μηχανήματα, πίνακες ζωγραφικής, γραμματόση­μα, χαρτονομίσ­ματα, ενώ συνεργάστη­κε στενά με τη Βάνια Τλούπα, κόρη του Τάκη Τλούπα, που είχε φωτογραφίσ­ει με μοναδικό τρόπο τη θεσσαλική γη και τους αγρότες.

Δημιουργών­τας αυτό το μουσείο ένιωθε πως αποδίδει φόρο τιμής στον Ελληνα αγρότη αλλά και στη διαδρομή της δικής του οικογένεια­ς που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια, όταν ο πατέρας του άνοιγε με τα αδέλφια του ένα μαγαζί εμπορίας τροφίμων σε ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας και αργότερα το εργοστάσιο ζυμαρικών στην Αθήνα. Ή όταν ο ίδιος, νέος σε ηλικία, έπαιρνε την «τολμηρή αλλά σωστή» απόφαση να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Λάρισα. Οταν έκανε την πρώτη ξενάγηση στο μουσείο ήταν χαρούμενος και συγκινημέν­ος. Το ίδιο ένιωσαν και οι νέοι αγρότες. «Είναι οι ιστορίες που μας διηγούνται οι παππούδες μας. Κοιτάμε μπροστά, εξελισσόμα­στε, αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να κοιτάμε και πίσω. Να μην ξεχνάμε το πώς ξεκινήσαμε», είπε ο Απόστολος μετά το τέλος της ξενάγησης.

 ?? ?? Ο Αλέξανδρος Κίκιζας και ο πατέρας του Γεώργιος βρίσκονται στο τιμόνι της βιομηχανία­ς «Μέλισσα». Πρόσφατα γιόρτασαν τα δέκα χρόνια λειτουργία­ς της Ακαδημίας Σίτου και εγκαινίασα­ν το Μουσείο Σίτου στη Λάρισα.
Ο Αλέξανδρος Κίκιζας και ο πατέρας του Γεώργιος βρίσκονται στο τιμόνι της βιομηχανία­ς «Μέλισσα». Πρόσφατα γιόρτασαν τα δέκα χρόνια λειτουργία­ς της Ακαδημίας Σίτου και εγκαινίασα­ν το Μουσείο Σίτου στη Λάρισα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece