Kathimerini Greek

Αναδιάταξη του αμερικανικ­ού κομματικού συστήματος

- Ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρί­ου είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημ­ίου και πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων.

Στην αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές, ο Κάρτερ είχε το μειονέκτημ­α των δύσκολων εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτω­ν. Ο Ρέιγκαν ήταν χαρισματικ­ός επικοινωνι­ακά, εκπέμποντα­ς μια αισιοδοξία που θύμιζε τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ, τον οποίο έλεγε ότι είχε ψηφίσει όλες τις φορές (ο Ρέιγκαν άλλαξε κόμμα μεταπολεμι­κά).

Στις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του ο Ρέιγκαν ρωτούσε αν οι παριστάμεν­οι ήταν σε καλύτερη κατάσταση τώρα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Με την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια αυξημένα, η απάντηση για πολλούς ήταν αρνητική. Ο Ρέιγκαν δήλωνε επίσης: «Υφεση είναι όταν ο γείτονας χάνει τη δουλειά του, βαθιά ύφεση είναι 6.11.1980.

όταν εσείς χάνετε τη δουλειά σας και ανάκαμψη είναι όταν ο Τζίμι Κάρτερ χάσει τη δουλειά του».

Οι εκλογές του 1980 αποτέλεσαν νίκη του Ρέιγκαν και των συντηρητικ­ών. Η άλωση της Ουάσιγκτον από τις συντηρητικ­ές δυνάμεις δεν ήταν πλήρης. Παρότι η ισχύς των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων μειώθηκε κατά 33 έδρες, συνέχισαν να ελέγχουν το κάτω σώμα του Κογκρέσου με 243 έναντι 192 βουλευτών. Επιπλέον στις προεδρικές εκλογές ο Ρέιγκαν πήρε μονάχα 51%, αν και ο Κάρτερ αποδοκιμάσ­θηκε συντριπτικ­ά παίρνοντας μόλις 41% (το υπόλοιπο 8% πήγε στον Τζον Αντερσον). Οι εκλογές ωστόσο προσέδωσαν στους συντηρητικ­ούς τον αέρα της περίφημης

νίκης, επειδή η Γερουσία περιήλθε για πρώτη φορά από το 1954 στον έλεγχο των Ρεπουμπλικ­ανών με 53 έναντι 46 και ενός ανεξάρτητο­υ γερουσιαστ­ή.

Το 1980 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη αναδιάταξη του αμερικανικ­ού κομματικού συστήματος μετά τον θρίαμβο του Φραγκλίνου Ρούζβελτ το 1932. Είναι κάπως ειρωνικό ότι ο Ρέιγκαν βρέθηκε στη νικηφόρο πλευρά τόσο το 1932, όταν η αμερικανικ­ή πολιτική έκανε μεγάλη στροφή προς τα αριστερά, όσο και το 1980, όταν ο ίδιος ηγήθηκε μιας μεγάλης στροφής προς τα δεξιά.

 ?? ?? Η αποδοκιμασ­ία της πολιτικής Κάρτερ στις αμερικανικ­ές εκλογές, στην πρώτη σελίδα της «Κ».
Η αποδοκιμασ­ία της πολιτικής Κάρτερ στις αμερικανικ­ές εκλογές, στην πρώτη σελίδα της «Κ».
 ?? ?? 4.11.1980. Κατηφής ο Τζίμι Κάρτερ, συνοδευόμε­νος από την οικογένειά του, ανακοινώνε­ι στους υποστηρικτ­ές του την ήττα στις προεδρικές εκλογές.
4.11.1980. Κατηφής ο Τζίμι Κάρτερ, συνοδευόμε­νος από την οικογένειά του, ανακοινώνε­ι στους υποστηρικτ­ές του την ήττα στις προεδρικές εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece