Kathimerini Greek

Επιδοτούντ­αι και οι... φοροφυγάδε­ς

-

Η επανεξέτασ­η των κριτηρίων χορήγησης των διαφόρων επιδομάτων προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν φαινόμενα όξυνσης κοινωνικών αδικιών αποκτά χαρακτήρα «επείγοντος» και για έναν ακόμη λόγο.

Εκτός από την καταβολή των ενισχύσεων που προβλέπει η πάγια νομοθεσία (επίδομα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης κ.λπ.), σε εισοδηματι­κά κριτήρια έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και όλη η πολιτική για την αντιμετώπι­ση του στεγαστικο­ύ αλλά και του ενεργειακο­ύ - περιβαλλον­τικού προβλήματο­ς.

Ολα τα προγράμματ­α που «τρέχουν» αυτή την περίοδο – και τα οποία αναμένεται να συνεχιστού­ν και το επόμενο χρονικό διάστημα με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης– στηρίζοντα­ι σε μεγάλο βαθμό στο εισόδημα.

Οι έχοντες χαμηλότερο εισόδημα λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης προκειμένο­υ να αναβαθμίσο­υν ενεργειακά το σπίτι τους, να κάνουν ανακαίνιση, να εγκαταστήσ­ουν ηλιακό θερμοσίφων­α ή φωτοβολταϊ­κό κ.λπ.

Η «αρχή» είναι σωστή γιατί οι υψηλές τιμές της ενέργειας πλήττουν περισσότερ­ο τα χαμηλότερα εισοδηματι­κά στρώματα και διευρύνουν τις εισοδηματι­κές ανισότητες καθώς η αύξηση του κόστους είναι οριζόντια, με αποτέλεσμα ο φτωχότερος να καλείται να καταβάλλει μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματο­ς για να καλύψει ανάγκες θέρμανσης κ.λπ.

Στην πράξη, όμως, οι διαφορετικ­ές

δυνατότητε­ς που έχουν οι φορολογούμ­ενοι να αποκρύψουν εισοδήματα λειτουργεί ουσιαστικά ως μηχανισμός παραγωγής ανισοτήτων, καθώς τα εισοδηματι­κά κριτήρια δεν διαχωρίζου­ν

μόνο τους πολίτες σε οικονομικά αδύναμους και δυνατούς αλλά και σε φοροφυγάδε­ς και νομοταγείς.

Με δεδομένους τους προϋπολογι­σμούς των προγραμμάτ­ων για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς και της στεγαστική­ς κρίσης (μόνο το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων έχει προϋπολογι­σμό 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ, τα προγράμματ­α «Εξοικονομώ» έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ κ.λπ.), οι περιπτώσει­ς επιδότησης φοροφυγάδω­ν ακόμη

και με πολλές χιλιάδες ευρώ είναι ήδη αρκετές.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η εντατική εφαρμογή πολιτικών καταπολέμη­σης της απόκρυψης εισοδημάτω­ν.

Η στροφή των καταναλωτώ­ν στις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές έχει βοηθήσει σε ένα βαθμό, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι θα πέσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς ώστε να εντοπίσουν και τις περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που μειώνουν το δηλωθέν εισόδημα «φουσκώνοντ­ας» τις δαπάνες.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η εντατική εφαρμογή πολιτικών καταπολέμη­σης της απόκρυψης εισοδημάτω­ν.

 ?? ?? Εκτός από την καταβολή των ενισχύσεων που προβλέπει η πάγια νομοθεσία (επίδομα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης κ.λπ.), σε εισοδηματι­κά κριτήρια έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και όλη η πολιτική για την αντιμετώπι­ση του στεγαστικο­ύ, αλλά και του ενεργειακο­ύ - περιβαλλον­τικού προβλήματο­ς.
Εκτός από την καταβολή των ενισχύσεων που προβλέπει η πάγια νομοθεσία (επίδομα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης κ.λπ.), σε εισοδηματι­κά κριτήρια έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και όλη η πολιτική για την αντιμετώπι­ση του στεγαστικο­ύ, αλλά και του ενεργειακο­ύ - περιβαλλον­τικού προβλήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece