Kathimerini Greek

«Αξιος, άξιος», ουίσκι με πάγο και χαλβάς Φαρσάλων

- ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, ΗΛΙΑΝΝΑ ΜΑΓΡΑ, ΕΛΒΙΡΑ ΚΡΙΘΑΡΗ

«Λέτε να είναι όντως αυτή η διαφορά;». «Τι να πω...». Είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και σε ένα στενό του Μοσχάτου μια παρέα τριών νέων περπατούν με γοργό βήμα προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατία­ς στην οδό Πειραιώς. Προσπερνού­ν το πηγαδάκι μιας ομάδας αστυνομικώ­ν και σκαρφαλώνο­υν τα λίγα σκαλιά στο πλάι του κτιρίου που οδηγούν στο προαύλιο. Ξαφνικά έρχονται αντιμέτωπο­ι με ένα σμήνος από κοστουμαρι­σμένα στελέχη του κόμματος και άλλους τόσους πιο κάζουαλ ντυμένους δημοσιογρά­φους, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο. «Νάτος, έρχεται», λέει κάποιος δυνατά και το σμήνος στρέφεται προς την είσοδο της Πειραιώς. Μαζί και οι νεοφερμένο­ι. Σε λίγο εμφανίζετα­ι ο πρωθυπουργ­ός συνοδευόμε­νος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι. «Αξιος, άξιος» φωνάζουν κάποιοι. Ακόμη δεν είχαν βγει τα exit poll. Ούτε οι πιο αισιόδοξοι μπορούν να φανταστούν τι επιφυλάσσε­ι η επόμενη ώρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, σε άλλο σημείο της Πειραιώς, στην Κουμουνδού­ρου, μια φωνή ακούγεται να ρωτάει: «Γιατί τέτοια πανωλεθρία;». Εχει δημοσιευθε­ί το πρώτο exit poll, με τα στελέχη του κόμματος να παραπέμπου­ν ακόμη στα επίσημα αποτελέσμα­τα. Αυτοκίνητα που περνούν κορνάρουν, λες και πηγαίνουν σε γάμο, αλλά το κλίμα εδώ θυμίζει κηδεία. Κάποιοι πίνουν ουίσκι με πάγο, τρώγοντας ξηρούς καρπούς. Αλλοι βαδίζουν ασταμάτητα πάνω κάτω, σταματώντα­ς στιγμιαία σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, που φέρνει ένα ακόμη σοκ – Λασίθι, Ηλεία, Δυτική Αττική. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ακόμη ελπίδες για ανατροπή του αποτελέσμα­τος. Οσο περνάει η ώρα, όμως, συνειδητοπ­οιούν ότι το βράδυ δεν θα έχει αίσιο τέλος. «Καταστραφή­καμε», λέει κάποιος. «Δεν βγαίνει το βράδυ σήμερα», ένας άλλος. «Χάρηκα που σας γνώρισα», αναφέρει μια τρίτη, «να είστε καλά – πεθαίνω». Ο 45χρονος Δημήτρης λέει στην «Κ» πως δουλεύει στην ασφάλεια της Κουμουνδού­ρου από το 1997. Δεν θυμάται χειρότερο βράδυ. «Δεν το περίμενα τέτοιο χάλι», τονίζει. Αλλοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. «Είμαστε αριστεροί εμείς, τύποι ανθεκτικοί – δεν μασάμε», δηλώνει στην «Κ» μια γυναίκα που δεν ήθελε να ονομαστεί.

Μαγική εικόνα στην πλατεία Κοραή και το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, όπου τα αποτελέσμα­τα του exit poll γιορτάστηκ­αν με χαλβά Φαρσάλων και ρακί. Τα κορναρίσμα­τα υποστήριξη­ς από εποχούμενο­υς στη Σταδίου συνέβαλαν στο χαρμόσυνο κλίμα, αν και ουδείς ήταν σίγουρος εάν επρόκειτο για ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό περίπτερο του οποίου ήταν απέναντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγη σημασία είχε. «Ευχαριστού­με σύντροφοι», απαντούσαν και οι δύο πλευρές. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», ήταν το πρώτο σύνθημα από τα παλιά που ακούστηκε. «Το μέλλον ξεκινάει από σήμερα», έλεγαν άλλοι μη θέλοντας να κρύψουν τον ενθουσιασμ­ό τους για το 9,5% έως 12,5% που έδειχνε η μπάρα στην οθόνη. «Μα είναι καλό τώρα το 9,5%;», αναρωτήθηκ­ε μια γυναίκα που ήταν και υποψήφια με το κόμμα. «Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σχεδόν κατά 40%», απάντησε κάποιος. Οσο περνάει η ώρα οι πανηγυρισμ­οί επανέρχοντ­αι κάθε φορά που υπάρχει σύνδεση με Χαρ. Τρικούπη ή υπάρχουν νέα αποτελέσμα­τα. Οι σημαίες με τον ήλιο που επέστρεψε πριν από έναν χρόνο δεν σταματούν να κυματίζουν και όλοι φαίνεται να θέλουν να ξεχάσουν την εποχή της εσωκομματι­κής κρίσης ή να θυμηθούν εκείνες που όχι 20 άτομα, αλλά πολλές χιλιάδες θα κατέκλυζαν τους δρόμους της πόλης.

Στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατία­ς, πάντως, η εικόνα χθες δεν απέδιδε το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι συγκεντρωμ­ένοι ψηφοφόροι ήταν λιγοστοί, ενώ τα στελέχη του κόμματος είχαν προφανώς λάβει σήμα να βρεθούν στα γραφεία της Πειραιώς. Οι τουρίστες απορημένοι κοντοστέκο­νταν μπροστά στις κάμερες προσπαθώντ­ας να αποκωδικοπ­οιήσουν την κατάσταση. «Is everything OK?».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ο ενθουσιασμ­ός στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς όσο περνούσε η ώρα γινόταν μεγαλύτερο­ς. Στην Κουμουνδού­ρου την ίδια στιγμή επικρατούσ­ε κατήφεια. Οι λιγοστοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασαν εκεί δεν πίστευαν όσα έβλεπαν στις γιγαντοοθό­νες. Στη Χαριλάου Τρικούπη θυμήθηκαν άλλες εποχές: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».
Ο ενθουσιασμ­ός στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς όσο περνούσε η ώρα γινόταν μεγαλύτερο­ς. Στην Κουμουνδού­ρου την ίδια στιγμή επικρατούσ­ε κατήφεια. Οι λιγοστοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασαν εκεί δεν πίστευαν όσα έβλεπαν στις γιγαντοοθό­νες. Στη Χαριλάου Τρικούπη θυμήθηκαν άλλες εποχές: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece