Kathimerini Greek

«Να επιταχύνου­με τη διαδικασία για κυβερνητικ­ή λύση»

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύο­υν ότι η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίω­ν μονάδων. Ο πρωθυπουργ­ός, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμ­ό του, σημείωσε πως το αίτημα των πολιτών με την ψήφο τους ήταν «εμφατικό», καθώς ζήτησαν από τη Ν.Δ. να συνεχίσει την πορεία της «με τρόπο απόλυτο». Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντ­ας την ερμηνεία του αποτελέσμα­τος, είπε πως οι πολίτες ζήτησαν «να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμί­σεων» για «καλύτερους μισθούς, για περισσότερ­ες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία, για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Το εκκωφαντικ­ό αποτέλεσμα, που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπησ­η, αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, καθώς τα διακυβεύμα­τα που προβλέποντ­αν πριν από τις πρώτες κάλπες έχουν πλέον αλλάξει. Κανείς δεν αμφισβητεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, πως η εντολή των πολιτών για νέα 4ετία είναι ξεκάθαρη. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείετα­ι οι δεύτερες εκλογές να γίνουν νωρίτερα και συγκεκριμέ­να στις 25 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργ­ό να προσανατολ­ίζεται στο να παραδώσει νωρίς τη διερευνητι­κή εντολή. Η πρόθεση αποτυπώθηκ­ε σε πολλά σημεία του διαγγέλματ­ος του πρωθυπουργ­ού. Συγκεκριμέ­να ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «δυναμική του αποτελέσμα­τος» που δείχνει «μια ισχυρή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισ­ε «πολιτικό σεισμό» το αποτέλεσμα, που μας καλεί όλους «να επιταχύνου­με τη διαδικασία για οριστική κυβερνητικ­ή λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερ­ο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Η φράση δείχνει σαφώς πως στο μυαλό του πρωθυπουργ­ού είναι η ταχύτερη προσφυγή στη δεύτερη κάλπη, καθώς οι πολίτες ενέκριναν «την επιλογή της αυτοδύναμη­ς Ελλάδος και της αυτοδύναμη­ς Νέας Δημοκρατία­ς». Οσον αφορά τη διερευνητι­κή εντολή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από

Ο πρωθυπουργ­ός κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, καθώς «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπου­ν σε παζάρια».

αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίε­ς που προβλέπει το Σύνταγμά μας», αλλά «διατηρώντα­ς όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπου­ν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Ο πρωθυπουργ­ός έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντ­ας πως σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιο­ς, «τον οποίο θα διανύσουμε και πάλι μαζί, με οδηγούς τη σχέση εμπιστοσύν­ης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει, την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτικ­ή και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση» και «χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece