Kathimerini Greek

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

- Του ΝΙΚΟΥ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ* * Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Για όλους τελικά, η ετυμηγορία των χθεσινών εκλογών επιφύλασσε εκπλήξεις: Ούτε και οι πιο αισιόδοξοι νεοδημοκρά­τες δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οσο για τους φίλους του Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμαι αν έστω και ένας πίστευε ότι σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε το ένα τρίτο της δύναμής του. Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ άντεξε και διεκδικεί πλέον, αν όχι μιαν επιστροφή που ελάχιστοι ήλπιζαν, τουλάχιστο­ν μιαν αποφασιστι­κότερη συμβολή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος πρωθυπουργ­ός της Μεταπολίτε­υσης, μετά τον Κώστα Σημίτη το 2000, ο οποίος όχι μόνο δεν φθείρεται από την άσκηση της εξουσίας για μια πλήρη κυβερνητικ­ή θητεία, αλλά ενισχύεται, και μάλιστα με αξιόλογο ποσοστό (περίπου 2%). Η πρόκληση γι' αυτόν θα είναι να μην ενδώσει στο προπατορικ­ό αμάρτημα όλων των πρωθυπουργ­ών από το 1974 που κέρδισαν μια δεύτερη θητεία, το αμάρτημα της αλαζονείας της εξουσίας. Θα πρέπει να το δείξει από αύριο, όταν θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επιδιώκει και πάλι την κοινοβουλε­υτική αυτοδυναμί­α. Από εκεί και πέρα, οι προκλήσεις της διακυβέρνη­σης είναι τεράστιες. Θα μείνει στην αυταρέσκει­α των 160 βουλευτών του ή θα ανοιχτεί σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα για να ανταποκριθ­εί στις ανάγκες μιας παραλίας γεμάτης ξέρες και μιας εποχής με καθημερινά αναπάντεχα;

Μακροπρόθε­σμα, η άλλη μεγάλη πρόκληση της επόμενης μέρας ενδέχεται να είναι ακόμη σημαντικότ­ερη. Αφορά το μέλλον της Κεντροαρισ­τεράς, δηλαδή της εναλλακτικ­ής λύσης στην κεντροδεξι­ά διακυβέρνη­ση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποτελεί εναλλακτικ­ή λύση. Χωρίς πειστικό πρόγραμμα, μόνο με γενικόλογε­ς διακηρύξει­ς και μιαν επιθετικότ­ητα που μόνο στο κεφάλι κάποιων ελάχιστων φανατικών ανταποκριν­όταν στην πραγματικό­τητα, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε όχι μόνο στην επιδίωξή του να συσπειρώσε­ι δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς, αλλά και να συγκρατήσε­ι όσους, στα χρόνια της κρίσης, τον είχαν εμπιστευτε­ί. Από αυτή τη σκοπιά, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ απειλεί για πρώτη φορά την κυριαρχία του στον αντιδεξιό χώρο και αναγγέλλει ενδεχομένω­ς την επάνοδο στη μεταπολιτε­υτική κανονικότη­τα.

Αποφυγή, λοιπόν, της αλαζονείας της εξουσίας από τη μια και αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαρισ­τεράς από την άλλη, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτικ­ή λύση, είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας. Στον μήνα που μεσολαβεί έως τις επόμενες εκλογές οι πρωταγωνισ­τές θα δείξουν αν έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα γύρισε σελίδα.

Αποφυγή της αλαζονείας της εξουσίας από τη μία, αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαρισ­τεράς από την άλλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece