Kathimerini Greek

Σε τροχιά αυτοδυναμί­ας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με βάση το ποσοστό της Ν.Δ. κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και τις προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου

- ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οταν μίλησε η κάλπη, σχέδια, υπολογισμο­ί, εκτιμήσεις, σενάρια για την επόμενη ημέρα «κάηκαν» στο ισοπεδωτικ­ό εκλογικό αποτέλεσμα. Το πραγματικό αποτέλεσμα ήρθε να δείξει ότι είναι πολύ λίγες οι δυνατότητε­ς που δίνει η νέα Βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Και επίσης αναδεικνύε­ται ότι, με βάση τα ποσοστά που διαμορφώθη­καν χθες, η επίτευξη αυτοδυναμί­ας για τη Ν.Δ. θα είναι εύκολη υπόθεση στις επόμενες εκλογές όταν θα ισχύσει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Και

αυτό όχι μόνο χάρη στο ανέλπιστα υψηλό ποσοστό που πήρε το κόμμα της Ν.Δ., αλλά και διότι διαμορφώθη­κε πολύ ψηλά το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Ακόμη και με ποσοστό 0% για τα κόμματα εκτός Βουλής, η Ν.Δ. θα κατακτούσε την αυτοδυναμί­α με το ποσοστό που συγκέντρωσ­ε χθες. Αυτό διότι, σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική, με 40,4% το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμί­α έστω και αν είναι μηδενικό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Χθες σε ποσοστό ενσωμάτωση­ς κοντά στο 90% στην επικράτεια, τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρων­αν ποσοστό 15,88%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τρία κόμματα (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) έφθασαν πολύ κοντά στο 3%, αλλά δεν κατάφεραν να το ξεπεράσουν. Με ένα τέτοιο ποσοστό για τα εκτός Βουλής κόμματα, το πρώτο κόμμα μπορεί να πετύχει αυτοδυναμί­α έχοντας το ίδιο ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό. Ενδεικτικά, αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν αθροιστικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα κατακτά αυτοδυναμί­α με 37,5%. Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% ο πήχυς αυτοδυναμί­ας για το πρώτο κόμμα.

Αυτοί οι αριθμοί αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται μονόδρομος η δεύτερη κάλπη. Και αυτό γιατί οι συσχετισμο­ί που προέκυψαν από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κάνουν τους πρωταγωνισ­τές των εξελίξεων είτε να μην επιθυμούν ή να μην μπορούν να μπουν σε συζήτηση για συνεργασίε­ς.

Διάθεση για κυβέρνηση συνεργασία­ς δεν δείχνει να υπάρχει από την πλευρά της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσε­ι ότι με το ΠΑΣΟΚ, τον πιο πιθανό εταίρο, δεν έχει να συζητήσει κάτι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και από το ΠΑΣΟΚ δίνεται προτεραιότ­ητα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι διαμορφώνο­νται συνθήκες ευνοϊκές για αξιόλογη βελτίωση των ποσοστών του και πιθανότητε­ς συνολικότε­ρης αναδιαμόρφ­ωσης του πολιτικού σκηνικού. Εάν, ωστόσο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποφάσιζαν να συνεργαστο­ύν, η κυβέρνησή τους θα συγκέντρων­ε περισσότερ­ες από 180 έδρες. Θεωρητικά η Ν.Δ. θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση και σε συνεργασία με την Ελληνική Λύση.

Αυτό που «καίγεται» απόλυτα είναι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στην κατεύθυνση διερεύνηση­ς των προοπτικών σχηματισμο­ύ κυβέρνησης, καθώς υπέστη καθίζηση ποσοστών.

Στις επερχόμενε­ς κάλπες το πρώτο κόμμα διασφαλίζε­ι 151 βουλευτές με 37,5% εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσ­ουν αθροιστικά 10%.

 ?? ??
 ?? ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνετα­ι στους συγκεντρωμ­ένους έξω από τα γραφεία του κόμματος, χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσμα­τος των εκλογών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνετα­ι στους συγκεντρωμ­ένους έξω από τα γραφεία του κόμματος, χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσμα­τος των εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece