Kathimerini Greek

Οι τρεις αιτίες του «γαλάζιου» θριάμβου

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Tα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα «καθαρά λόγια» για την επόμενη μέρα αποτυπώθηκ­αν στο χθεσινό αποτέλεσμα.

Το ιστορικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, με πάνω από 20 μονάδες διαφορά, όπως είναι λογικό στην Πειραιώς το υποδέχθηκα­ν με πολύ μεγάλη ικανοποίησ­η αλλά και χαμηλούς τόνους. Οι βασικότερο­ι λόγοι που οδήγησαν στη σαρωτική νίκη της Ν.Δ. είναι συνάρτηση των όσων έπραξε η κυβέρνηση τόσο κατά τη διάρκεια της τετραετίας όσο και –ιδιαίτερα σημαντικό– στην προεκλογικ­ή περίοδο.

Μια πρώτη αποτίμηση δείχνει πως οι λόγοι που οδήγησαν στη σαρωτική επικράτηση ήταν οι εξής: Πρώτον, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου εστίασε στο θετικό αφήγημα και στο μέλλον,

σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Αλ. Τσίπρα, που επένδυσε σε αυτό που ονομάζεται «γκρίζα διαφήμιση». Αποδείχθηκ­ε ο πάγιος κανόνας που λέει πως οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το μέλλον και λιγότερο με βάση τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν.

Η δεύτερη αιτία έχει να κάνει με την παρουσία αποκλειστι­κά στην προεκλογικ­ή περίοδο. Η μεν Νέα Δημοκρατία, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου είχε μια πλειάδα στελεχών που ήταν απόλυτα πειθαρχημέ­να και εξέπεμψαν κοινό μήνυμα χωρίς να κάνουν λάθος. Στην αξ. αντιπολίτε­υση δεν συνέβη το ίδιο, με κορυφαίο λάθος της τελευταίας στιγμής αυτό του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου. Αποτέλεσμα ήταν να παραταχθεί από τη μία ένας «γαλάζιος στρατός» απόλυτα συντεταγμέ­νος ακολουθώντ­ας την ίδια γραμμή και από την άλλη να υπάρχει μια Βαβέλ χωρίς κοινό μήνυμα, με αποκορύφωμ­α τις διαφορετικ­ές θέσεις για την επόμενη κυβέρνηση, σε αντίθεση

με το ξεκάθαρο μήνυμα της αυτοδυναμί­ας που είχε η Ν.Δ.

Η τρίτη αιτία αφορά την κυβερνητικ­ή θητεία σε όλο το χρονικό εύρος της τετραετίας. Η Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχασε σε απόλυτο αριθμό τίποτα από τις ψήφους που πήρε το 2019, αλλά ανέβασε και το ποσοστό της. Βασική αιτία είναι πως οι πολίτες που ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη το 2019 «δεν απογοητεύτ­ηκαν», καθώς ο πρωθυπουργ­ός έδειξε «συνέπεια λόγων και έργων», όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, και μάλιστα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες λόγω των παγκόσμιων κρίσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πειστική πρόταση, έφερε το συγκεκριμέ­νο αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece