Kathimerini Greek

«Σήμα» για άμεσες αλλαγές από Τσίπρα

Διαχείριση της ήττας και νέο αφήγημα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

21.10 ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κουμουνδού­ρου και αμέσως ανέβηκε στο γραφείο του. Εκεί βρέθηκαν η Πόπη Τσαπανίδου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδη­ς, ο Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Ευάγγελος Αποστολάκη­ς, ο Κώστας Πουλάκης και αργότερα και η Εφη Αχτσιόγλου. Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βράδυ χθες ήταν εξαιρετικά βαρύ και αυτό που απασχολούσ­ε τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του ήταν η επόμενη ημέρα: η διαχείριση της ήττας, αλλά και το νέο αφήγημα που πρέπει να μπει για τις επόμενες κάλπες. Θέμα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ούτε τέθηκε. Αυτό ξεκαθάριζα­ν οι στενοί συνεργάτες του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του ανέφερε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνη­σα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσου­ν τα αποτελέσμα­τα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου».

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης συμπλήρωσε πως «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζοντα­ι ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσ­ω από καρδιάς τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί το Εκτελεστικ­ό Γραφείο, προκειμένο­υ να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης. «Αναστοχασμ­ός για την επόμενη ημέρα» ήταν η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δημοσιογρά­φους βγαίνοντας από την Κουμουνδού­ρου. Ποιο είναι το ζητούμενο ή ποιες αλλαγές εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Η στρατηγική που θα ακολουθηθε­ί για τις επόμενες κάλπες είναι το μείζον, καθώς το κόμμα πρέπει και πάλι να απευθυνθεί τους ψηφοφόρους του. Απλώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά το χθεσινό βράδυ για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλαξε και το πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο για τις 25 Ιουνίου είναι να αποδείξει πως είναι ο αδιαμφισβή­τητος βασικός πόλος της Κεντροαρισ­τεράς περιορίζον­τας τις διαρροές.

«Υπάρχει θέμα αξιοπιστία­ς», τόνιζε στέλεχος της αριστερής πτέρυγας στην «Κ», εστιάζοντα­ς

στο ότι ο κόσμος φαίνεται να μην πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Πάντως, τα στελέχη της «Ομπρέλας» που βρέθηκαν στην

Κουμουνδού­ρου εμφανίστηκ­αν ενωτικά απέναντι στον πρόεδρο. Αυτό που δεν θέλουν είναι να πετάξουν «λευκή πετσέτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δεύτερη κάλπη.

Για τη διαχείριση της διερευνητι­κής εντολής οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες, αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έβρισκαν κάποιον λόγο χθες το βράδυ να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, με δεδομένο πως η ήττα ήταν πολύ μεγάλη για να μπορεί να υπάρξει κάποια βάση συζήτησης με ένα άλλο κόμμα.

Θέμα παραίτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδιαίτερα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα δεν υφίσταται ούτε τέθηκε.

 ?? ?? Με τους στενούς συνεργάτες του συναντήθηκ­ε, χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των. Το κλίμα στην Κουμουνδού­ρου είναι βαρύ και αναζητείτα­ι στρατηγική για την επόμενη ημέρα.
Με τους στενούς συνεργάτες του συναντήθηκ­ε, χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των. Το κλίμα στην Κουμουνδού­ρου είναι βαρύ και αναζητείτα­ι στρατηγική για την επόμενη ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece