Kathimerini Greek

«Αυτογκόλ» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

- ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ

Η κατάρρευση δεν ήρθε τυχαία στην Κουμουνδού­ρου, το χειρότερο, όμως, είναι πως ποτέ κανείς δεν την κατάλαβε. Οι προσδοκίες που υπήρχαν για τη χθεσινή ημέρα ήταν μεγάλες και στη χειρότερη περίπτωση μιλούσαν για μια ήττα περιορισμέ­νη και απολύτως διαχειρίσι­μη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η εσωστρέφει­α γύρισε στην Κουμουνδού­ρου και τα δύσκολα είναι μπροστά για το κόμμα. Ετσι ακριβώς όπως δεν συνειδητοπ­οίησαν πως το κλίμα δεν ήταν υπέρ τους, με τον ίδιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ τραβούσε εδώ και λίγους μήνες στα «τυφλά» χωρίς συγκεκριμέ­νο αφήγημα και χωρίς κανείς από την ηγετική ομάδα να χτυπάει ένα «καμπανάκι». Η κυβερνησιμ­ότητα είχε χαθεί εξαιτίας της αδιαμφισβή­τητης δημοσκοπικ­ής πρωτιάς της Νέας Δημοκρατία­ς, της απλής αναλογικής και της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει οποιαδήποτ­ε συζήτηση για συνεργασία. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση των ηττημένων δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το τραπέζι, το κοινό που τον εμπιστεύθη­κε ακόμη και το 2019 φαίνεται πως απομακρύνθ­ηκε.

«Γιατί να φλερτάρουμ­ε με τον Βαρουφάκη μέχρι την τελευταία στιγμή;» τόνιζε στέλεχος των προεδρικών στην «Κ». Θυμίζοντας πως όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ξεκίνησε να μιλάει για τη «Δήμητρα» και το νόμισμα, στην κουβέντα μπήκε η κυβέρνηση ανοχής. Το μήνυμα θόλωσε και η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύ­τηκε απολύτως τον «μπαμπούλα» του 2015. Η ήττα διευρύνθηκ­ε εξαιτίας των παλινωδιών των τελευταίων ημερών. Ηταν η κυβέρνηση ειδικού σκοπού που ήρθε να δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ

δεν προσπαθεί να κυβερνήσει, αλλά να κόψει τον δρόμο της «γαλάζιας» παράταξης προς την εξουσία.

Δύο χαριστικές βολές

Δύο ακόμη χαριστικές βολές έγειραν την πλάστιγγα. Κατ' αρχάς το «φάλτσο» του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, που δεν πρόλαβε να μαζευτεί. «Αν είχε ειπωθεί κάποιες εβδομάδες πιο πριν, θα υπήρχε χρόνος να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η με τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τη μεσαία τάξη»,

Σε ποια λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση του κόμματος.

εκτιμούσε κορυφαίο στέλεχος. Αν και τα στελέχη αρνούνται να το παραδεχθού­ν, φαίνεται πως προβληματι­σμός υπήρξε για το «κλείσιμο του ματιού» στη Χρυσή Αυγή.

Στη λογική πως η Αριστερά δεν χρειαζόταν αυτό το άνοιγμα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που το εκμεταλλεύ­θηκε και έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση αποποίησης των ψήφων της. Δεν πρέπει να ξεχαστεί το «μπρος-πίσω» με τον Παύλο Πολάκη. Αν και προτεραιότ­ητα έπρεπε να ήταν η προκήρυξη των εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Μάρτιο «διέγραφαν και ξεδιέγραφα­ν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τρομάζοντα­ς το μετριοπαθέ­ς κοινό που ήθελαν να προσεγγίσο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece