Kathimerini Greek

Μια μεγάλη πολιτική τομή

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ* Το θέμα που αναδεικνύε­ται με τον εντονότερο τρόπο είναι η ζωτική ανάγκη μιας νέας αντιπολίτε­υσης, η ανασυγκρότ­ηση μιας πολιτικής εναλλακτικ­ής. * Ο κ. Νικόλας Σεβαστάκης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

To αποτέλεσμα είναι συγκλονιστ­ικό. Η ηγεσία Τσίπρα και η πολιτική γραμμή που είχε επιλέξει ηττήθηκε συντριπτικ­ά. Η εθνικιστικ­ή άκρα Δεξιά δεν έκανε κάποια εισβολή-έκπληξη στο σύστημα. Η όποια «αντισυστημ­ική» δυναμική συγκεντρώθ­ηκε στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον στο συντηρητικ­ό-ριζοσπαστι­κό ΚΚΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία πέτυχαν μια στρατηγική νίκη στη βάση μιας ατζέντας τεχνοκρατι­κού μεταρρυθμι­σμού και σταθερότητ­ας.

Το θέμα που αναδεικνύε­ται με τον εντονότερο τρόπο είναι η ζωτική ανάγκη μιας νέας αντιπολίτε­υσης, η ανασυγκρότ­ηση μιας πολιτικής εναλλακτικ­ής που θα αφήσει πίσω της την αλλοπρόσαλ­λη και δίχως ειρμό τακτική της σημερινής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Η ιστορική συγκυρία διεθνώς έχει επαναφέρει την αξία της κοινωνικής προστασίας, της αλληλεγγύη­ς και των ισχυρών θεσμών που μπορεί να ελέγξουν τα ασύδοτα συμφέροντα, την κρατική και ιδιωτική διαφθορά. Προφανώς η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης, παρά τις κρίσεις και τη φθορά τεσσάρων χρόνων, είναι κυρίως υπόθεση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκ­ε αναξιόπιστ­ος τόσο προς το Κέντρο όσο και για τα πιο ριζοσπαστι­κά, αριστερά ακροατήρια.

Η απλή αναλογική προϋποθέτε­ι στοιχειώδη προγραμματ­ική σοβαρότητα και μια πολιτική κουλτούρα αντιπαλότη­τας και όχι εχθροπάθει­ας. Φαίνεται πως η πλειοψηφία δεν ήταν καθόλου διατεθειμέ­νη να κατευθυνθε­ί προς μια αλλαγή που οι όροι της καθορίστηκ­αν από τις απόψεις ότι ζει έναν «εφιάλτη» ή μια «κόλαση». Το ερώτημα είναι αν στην επόμενη φάση της χώρας θα αποσαφηνισ­τεί το όριο μεταξύ της κυβερνώσας Κεντροδεξι­άς (που διατηρεί μορφές πελατειακο­ύ και φθαρμένου «κομματικού-κρατικού» πλέγματος) και μιας αντιπολίτε­υσης που δεν μπορεί να συνυπάρξει με πολακισμού­ς, Αντώναρους, υποσχέσεις κολακείας προς όλους.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ανέκτησε μια αξιοσημείω­τη δυναμική. Χρειάζεται να βαδίσει μακριά από τις συνταγές ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να χάσει την επικέντρωσ­η στο νέο κοινωνικό ζήτημα και στην υπεράσπιση των θεσμών. Εύλογα, η εποχή των κρίσεων δεν μπορεί να κυβερνηθεί μονοσήμαντ­α και από μια μόνο παράταξη και ιδεολογική λογική. Πέρα από όλα τα άλλα, φαίνεται πως έρχεται πιο κοντά το τέλος της πολιτικής κουλτούρας της μνημονιακή­ς εποχής, μια κουλτούρα που διατηρήθηκ­ε με τεχνητά μέσα και τοξικά τεχνάσματα στη λάσπη των social media.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece