Kathimerini Greek

Τα γκάλοπ «μιλούσαν» και ο ΣΥΡΙΖΑ κώφευε

Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. όλη την τετραετία

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αυτό που τέσσερα χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητού­σε ως δημοσκοπικ­ό αποτέλεσμα, αποτυπώθηκ­ε με εμφατικό τρόπο, ανεπίδεκτο αμφισβήτησ­ης ή δεύτερης ανάγνωσης, στις χθεσινές κάλπες. Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπέστη βαριά εκλογική ήττα, η οποία θα ήταν ίσως μικρότερη ή καλύτερα διαχειρίσι­μη εάν η Κουμουνδού­ρου είχε «διαβάσει» διαφορετικ­ά το επίμονο μήνυμα που σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις έστελναν οι πολίτες. Αντ’ αυτού, η κομματική ηγεσία επέλεξε να συνεχίσει στη γραμμή απαξίωσης των δημοσκοπήσ­εων και στη θεωρία ότι υπάρχει ένα βουβό ποτάμι ψηφοφόρων, το οποίο δεν καταγράφετ­αι και είναι αυτό που θα δώσει στην κάλπη ένα αποτέλεσμα διαφορετικ­ό του δημοσκοπικ­ού. Ηταν ίσως μια προσέγγιση βασισμένη στην εμπειρία του 2012 ή η κρυφή ελπίδα ότι αυτό που συνέβη τότε, η αποτυχία δημοσκοπικ­ής αποτύπωσης της ραγδαίας ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε να επαναληφθε­ί το 2023.

Ομως, τα δείγματα ήταν εκεί όλον αυτόν τον καιρό. Στη χρονοσειρά δημοσκοπήσ­εων της Pulse διαπιστώνε­ι κανείς ότι σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε δημοσκοπικ­ά μεταξύ του 22,5% και του 26,5%, χωρίς να καταφέρνει να πλησιάσει το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του 2019 (31,53%) και χωρίς να καταφέρνει να εισπράξει φθορά από μια κυβέρνηση που διαχειρίστ­ηκε μια σειρά από κρίσεις, έκανε λάθη, είχε τις δικές της μελανές σελίδες και σκάνδαλα.

Μια σημαντική παράμετρος

της δυστοκίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει δημοσκοπικ­ά είναι αναμφίβολα το ότι δεν κατάφερε μέσα σε αυτή την τετραετία να ενεργοποιή­σει εκείνες τις διεργασίες που θα του επέτρεπαν να εδραιώσει τη θέση του ως ο κυρίαρχος εκφραστής της Κεντροαρισ­τεράς, στο πλαίσιο του νέου διπολισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε το όχημα της απλής αναλογικής, απέτυχε να «συνομιλήσε­ι» με τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις του χώρου, να οικοδομήσε­ι συμμαχίες ή να απορροφήσε­ι μικρότερα σχήματα. Κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί την αναμενόμεν­η λογική συνέχεια της πρωτοβουλί­ας

Η Κουμουνδού­ρου ουδέποτε πέτυχε να εισπράξει φθορά από μια κυβέρνηση που διαχειρίστ­ηκε μια σειρά από κρίσεις και, όπως έχει αναγνωρίσε­ι ο κ. Μητσοτάκης, έκανε και λάθη.

για αλλαγή του εκλογικού νόμου και προκειμένο­υ να αποκτήσει υπόσταση η εκπορευόμε­νη από αυτόν αναγκαιότη­τα για ευρύτερες συναινέσει­ς. Αντίθετα, έγιναν κινήσεις στην κατεύθυνση μιας αμφιλεγόμε­νης πολυσυλλεκ­τικότητας, τις οποίες τα μικρότερα κόμματα του χώρου αξιοποίησα­ν ακριβώς για να δικαιολογή­σουν την άρνησή τους να συστρατευθ­ούν σε ένα μέτωπο με το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ή για να ενισχύσουν

τα επιχειρήμα­τά τους στη διεκδίκηση ψηφοφόρων από την κεντροαρισ­τερή δεξαμενή.

Είναι πλέον προφανές ότι στην Κουμουνδού­ρου δεν κατάφεραν να αποκαταστή­σουν το πλήγμα αξιοπιστία­ς που προκάλεσε η προεκλογικ­ή περίοδος ακατάσχετη­ς παροχολογί­ας το 2015 και η περιπετειώ­δης διακυβέρνη­ση που ακολούθησε. Η προεκλογικ­ή στρατηγική του τότε έριξε βαριά σκιά στην προεκλογικ­ή περίοδο του τώρα, στη διάρκεια

της οποίας αντιμετωπί­στηκαν με ιδιαίτερη επιφύλαξη οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι πλέον «και ξέρει και μπορεί». Και η κρίση με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε κάτι ακόμη: ότι στη συνείδηση των ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του προβλήματο­ς και όχι δυνητικός φορέας λύσης. Ετσι, από τη φθορά που πρόσκαιρα εισέπραξε η κυβέρνηση από τα Τέμπη, δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι έδειξαν να προσπερνού­ν το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και να κατευθύνον­ται προς μικρότερα κόμματα.

Καιροσκοπι­σμός

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μιλήσει για μέτωπο προοδευτικ­ών δυνάμεων και συμμαχίες απέναντι σε αυτό που βάφτισε «τη χειρότερη κυβέρνηση της αντιπολίτε­υσης» (μια ακόμη άστοχη διαπίστωση, με βάση το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα), είδε να του γυρνούν

την πλάτη όλοι. Διότι η κίνησή του διαβάστηκε ως έσχατος καιροσκοπι­σμός και προσπάθεια διάσωσης όταν διαπιστώθη­κε ότι δεν είναι τόσο ρόδινη η πορεία προς τις κάλπες και η φθορά της κυβέρνησης δεν είναι αυτή που θα ανέμενε ή θα ήλπιζε η Κουμουνδού­ρου.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί μια σειρά από αυτογκόλ στην τελική ευθεία της προεκλογικ­ής περιόδου, που «θόλωσαν» ακόμη περισσότερ­ο την εικόνα.

 ?? ??
 ?? ?? Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπέστη βαριά εκλογική ήττα, η οποία θα ήταν ίσως μικρότερη ή καλύτερα διαχειρίσι­μη εάν η Κουμουνδού­ρου είχε δει εγκαίρως τα μαύρα σύννεφα που έφερναν οι δημοσκοπήσ­εις.
Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπέστη βαριά εκλογική ήττα, η οποία θα ήταν ίσως μικρότερη ή καλύτερα διαχειρίσι­μη εάν η Κουμουνδού­ρου είχε δει εγκαίρως τα μαύρα σύννεφα που έφερναν οι δημοσκοπήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece