Kathimerini Greek

Αποδοκιμασ­ία, ευκαιρία, στοίχημα

- Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Απόλυτη δικαίωση του κ. Μητσοτάκη και της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή του αποτελεί η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς στις χθεσινές εκλογές και η πανηγυρική ανανέωση της εμπιστοσύν­ης του κόσμου σε αυτήν. Ο κ. Μητσοτάκης παρά τις δύσκολες καταστάσει­ς που αντιμετώπι­σε η χώρα δείχνει να μην έχει καμία φθορά, ενώ αντίθετα ο κ. Τσίπρας και οι επιλογές του αποδοκιμάζ­ονται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο – δημιουργών­τας πολύ αντίξοες συνθήκες για την παραμονή του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υψηλότερο από το ποσοστό που του έδιναν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσ­εις πέτυχε στις χθεσινές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και δείχνει αλλαγή σελίδας για το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, αφού η τελευταία φορά που είχε καταγράψει διψήφιο ποσοστό ήταν το 2012. Δημιουργεί μάλιστα σημαντικές προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της ενισχυμένη­ς αναλογικής τον Ιούνιο, αφού η χθεσινή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε μεγάλη αποσυσπείρ­ωση.

Είναι φανερό από τα αποτελέσμα­τα των χθεσινών εκλογών ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα –λαϊκιστικέ­ς και δημαγωγικέ­ς

σε πολλές περιπτώσει­ς (με αποκορύφωμ­α τη δέσμευση για κατάργηση της ελάχιστης βαθμολογία­ς για την εισαγωγή στα ΑΕΙ)– αλλά και η ισοπεδωτικ­ή αντιπολιτε­υτική στάση του έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ. απερρίφθησ­αν και αποδοκιμάσ­τηκαν από την πλειονότητ­α των πολιτών.

Αυτή η αποδοκιμασ­ία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να δείξει με βάση και την υπεύθυνη αντιπολίτε­υση που κράτησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ότι αυτό μπορεί να γίνει το εναλλακτικ­ό κόμμα εξουσίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη –εφόσον πετύχει την αυτοδυναμί­α στις κάλπες του Ιουνίου– είναι να προχωρήσει στη νέα τετραετία όλες τις μεταρρυθμί­σεις στους τομείς που έμειναν πίσω (Δικαιοσύνη, λειτουργία του κράτους, θεσμοί και Υγεία) και να επιδιώξει τρόπους συνεννόηση­ς με τα κόμματα της Βουλής –όπως το ΠΑΣΟΚ– που μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Η χώρα χρειάζεται συναινέσει­ς και συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς κομμάτων, πολιτών και επιχειρήσε­ων για να μπορέσει να κλείσει την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κοινωνία είναι ώριμη και το συμφέρον του τόπου το απαιτεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece