Kathimerini Greek

Το τίμημα του εκπασοκισμ­ού

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Για βουβές εκλογές μιλούσαμε, ηχηρότατες κατέληξαν. Η λαϊκή ετυμηγορία αιφνιδίασε τα κομματικά επιτελεία, τους δημοσκόπου­ς, τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Το θριαμβευτι­κό ποσοστό της Ν.Δ., υπερδιπλάσ­ιο του ποσοστού του βαριά ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει με καθαρή εντολή διακυβέρνη­σης που, απρόσμενα, δόθηκε ήδη την πρώτη Κυριακή. Παράδοξο ή όχι, με το σύστημα της απλής αναλογικής τα κόμματα της Βουλής μειώνονται (από έξι σε πέντε), σύμφωνα τουλάχιστο­ν με τα στοιχεία που ήταν γνωστά έως τις έντεκα το βράδυ. Οσοι θα μείνουν εκτός Κοινοβουλί­ου για ελάχιστες ψήφους, μοιράζοντα­ι τα ίδια αισθήματα με τους φίλους του Ολυμπιακού, που έχασαν την κούπα για ελάχιστα δευτερόλεπ­τα.

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ διαβάσουν το μήνυμα της κάλπης με τον συνήθη τρόπο τους, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερ­ους λόγους στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη να ελπίζει ότι δεν θ' αργήσει να αποκαταστή­σει πλήρως την προμνημονι­ακή «τάξη» στην πολιτική περιοχή στα αριστερά της Ν.Δ. Αν πουν δηλαδή ότι για την απώλεια τουλάχιστο­ν δέκα ποσοστιαίω­ν μονάδων ευθύνονται τα ΜΜΕ, οι δημοσκόποι, τα

τρολ κτλ., και όχι ο αυτοσχεδια­στικός τακτικισμό­ς του προέδρου του, που έθεσε το εκλογικό σώμα σε διαρκή περιδίνηση (κυβέρνηση προοδευτικ­ής συνεργασία­ς / ανοχής / ειδικού σκοπού κτλ.), και τα βαριά λάθη στελεχών του.

Αν δεν τα καταφέρνει­ς να μπαλώσεις ούτε καν τρύπες που άνοιξαν σε ξένο παντελόνι (του ΜέΡΑ 25) και όχι στο δικό σου (οι τρύπες που άνοιξαν οι «Δημητρούλε­ς»), εύκολα φαντάζεται κανείς πόσο σου κόστισε η θεωρητική επιπολαιότ­ητα βασικού στελέχους σου, του κ. Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, μιαν ανάσα από την κάλπη.

Ακόμα πάντως κι αν πιστοποιηθ­εί ότι οι μισοί αναποφάσισ­τοι επέλεξαν το χρώμα της ψήφου τους (το γαλάζιο) το Σάββατο ή και την Κυριακή, ο καταποντισ­μός του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται στις δηλώσεις του πρώην υπουργού του. Ηχεί κάπως παράδοξο να θεωρούμε ότι καταποντίσ­τηκε ένα κόμμα που όχι και πολύ παλιά βασανιζότα­ν από την αγωνία τού «μπαίνω - δεν μπαίνω» που βασανίζει τώρα το ΜέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας. Για να ηγεμονεύσε­ι στον μη συντηρητικ­ό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να εκπασοκιστ­εί. Και να που τώρα πληρώνει την αφερεγγυότ­ητά του όπως πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ την ιδεολογική του απαξίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece