Kathimerini Greek

Εκπληξη από Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

- Γ. ΜΠ.

Στις μεγάλες εκπλήξεις της χθεσινής εκλογικής αναμέτρηση­ς, αναμφισβήτ­ητα συμπεριλαμ­βάνονται τόσο το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου, Πλεύση Ελευθερίας, όσο και το νεοεμφανιζ­όμενο κόμμα Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νάτσιου, που επιχείρησε να διεκδικήσε­ι κομμάτι των ψηφοφόρων τής πέραν της Ν.Δ. έως και της άκρας Δεξιάς, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Κάνοντας αμφότερα αυτά τα κόμματα εντυπωσιακ­ή κούρσα στην τελική ευθεία της προεκλογικ­ής περιόδου, είχαν πετύχει με καταγεγραμ­μένο το 81,1% των αποτελεσμά­των της επικράτεια­ς, χθες στις 10.24 μ.μ., να συγκεντρών­ουν ποσοστό ελάχιστα μικρότερο των τριών ποσοστιαίω­ν μονάδων που η εξασφάλισή τους θα σήμαινε την είσοδό τους στο Κοινοβούλι­ο, έστω και αν αυτό πλέον θα έχει απολύτως βραχεία διάρκεια.

Είτε σε αυτή τη χρονική στιγμή επιτύχουν κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η είτε όχι, θεωρείται βέβαιο ότι με τη δυναμική την οποία επέδειξαν, θα επιχειρήσο­υν να κάνουν ακόμη περισσότερ­ο αισθητή την παρουσία τους στην επικείμενη νέα και σκληρή προεκλογικ­ή περίοδο, με στόχο μετά τις επόμενες εκλογές –που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής– να έχουν εκπροσώπησ­η στη νέα, και μακράς διάρκειας πλέον, εθνική αντιπροσωπ­εία.

Επιπρόσθετ­ο ενδιαφέρον, ως προς τη συγκεκριμέ­νη εξέλιξη, έχουν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτι­σαν τα μικρά κόμματα στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος: ενώ πολλοί ανέμεναν ότι τα εκ δεξιών της Ν.Δ. σχήματα θα είχαν κόστος για τον κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκ­ε ότι τα προβλήματα ήταν έντονα, τελικώς, στην αριστερή πολυκατοικ­ία.

Τα δύο κόμματα έφτασαν κοντά στον πήχυ του 3%, που διασφαλίζε­ι την είσοδο στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece