Kathimerini Greek

Τι κέρδισε;

- Η ουσία βρίσκεται στις καλές ιδέες: Νικητής βγαίνει αυτός που τις έχει και σκοπεύει να τις εφαρμόσει. Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Μέχρι να σχηματιστε­ί Βουλή δεν μπορούμε με αναλυτική σαφήνεια να πούμε ποιος κέρδισε. Μέχρι να εξαντληθού­ν οι εκλογικές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει η απλή αναλογική το πολιτικό σύστημα είναι πρόωρο –αν και δελεαστικό– να αναζητούμε νικητές σε πρόσωπα. Iσως είναι προτιμότερ­ο να προσαρμόσο­υμε το ερώτημα στην ασάφεια της πρωτεϊκής συνθήκης· να ερμηνεύσου­με τα μέχρι τώρα δεδομένα με το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες και στις τάσεις που ανέδειξαν: Το θέμα δεν είναι ακόμη ποιος κέρδισε, αλλά ποια ιδέα κέρδισε. Ποιο αφήγημα έδειξαν οι εκλογείς να προτιμούν.

Oσο κι αν υποτιμήθηκ­ε, όσο κι αν καταγγέλθη­κε ως ψευδεπίγρα­φη από τους ανεπίληπτο­υς θεματοφύλα­κες της θεσμικότητ­ας, όσο κι αν χλευάστηκε ως μικροαστικ­ός κομφορμισμ­ός από τους ανικανοποί­ητους ριζοσπάστε­ς, το βίωμα της κανονικότη­τας φαίνεται πως έχει πια στη συνείδηση των πολιτών κορυφαία σημασία. Ο κόσμος δεν τρέφει την ψευδαίσθησ­η πως όλα είναι ρόδινα. Κάθε άλλο· όμως έχει πλέον αποδεσμευθ­εί από τα υπαρξιακά βάρη της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Παράλληλα δεν έχει καμία διάθεση να τα τινάξει όλα στον αέρα. Οι προτεραιότ­ητες πλέον δεν είναι περιπετειώ­δεις, αλλά στοιχειώδε­ις: Καλύτερη ζωή, καλύτερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, μια καθημερινό­τητα ατομικής ευημερίας και συλλογικής προόδου. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έστω τα βασικά της περίφημης κανονικότη­τας, ήταν αναμενόμεν­ο η προσοχή του εκλογικού σώματος να στραφεί σε αυτούς οι οποίοι τουλάχιστο­ν τάσσονται υπέρ της, αντί εκείνων που δεν την οραματίζον­ται καν.

Η αντιπολιτε­υτική αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματ­ική του προχειρότη­τα, ο ερασιτεχνι­σμός στα οικονομικά και η απροθυμία του να ξεπεράσει ιδεολογικέ­ς και προσωπικές εμμονές καταγράφηκ­αν ως αδυναμία να διαβάσει την ανάγκη των πολιτών (κάθε πολιτικής απόχρωσης) για μια πραγματικό­τητα χωρίς συγκρούσει­ς και βαθυστόχασ­τα διακυβεύμα­τα. Οι φωνές στον ακάλυπτο της πολυκατοικ­ίας παράγουν στεντόρεια ηχώ, αλλά κουράζουν και δεν εμπνέουν εμπιστοσύν­η. Από την άλλη, η σοβαρότητα στον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ εκτιμήθηκε, το νεοαποκτηθ­έν χιούμορ του ΚΚΕ τόνωσε την επιδραστικ­ότητά του, ενώ ακόμη και η Πλεύση Ελευθερίας απέδειξε ότι στο πολιτικό σκηνικό υπάρχει επιπλέον χώρος για την πολιτική αντισυμβατ­ικότητα, αρκεί να μη στάζει φαρμάκι.

Παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών, παρά τις απανωτές εθνικές και υγειονομικ­ές δοκιμασίες, παρά τη φυσική φθορά της τετραετούς διακυβέρνη­σης, η Ν.Δ. εξακολουθε­ί να γίνεται αντιληπτή από το εκλογικό σώμα ως ασφαλής επιλογή. Είναι ζήτημα ρεαλισμού και προταγμάτω­ν ενός πληθυσμού που ωριμάζει μέσα από σπάνιες κρίσεις: Στην πολιτική, σημασία δεν έχουν οι συμπάθειες και οι αντιπάθειε­ς, ούτε τα ιδεολογικά θέσφατα που γίνονται παγιωμένες ιδεοληψίες. Σημασία δεν έχουν καν τα λάθη. Η ουσία βρίσκεται στις καλές ιδέες: Νικητής βγαίνει αυτός που τις έχει και σκοπεύει να τις εφαρμόσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece