Kathimerini Greek

Στον δρόμο της αυτοδυναμί­ας

- Του ΣΆΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Νέα Δημοκρατία δεν νίκησε απλώς. Κατήγαγε θρίαμβο. Και στο κείμενο αυτό θα ασχοληθώ με τον νικητή, γιατί σε αυτόν ανήκει η σημερινή νύκτα. Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε πανηγυρικά για έναν βασικό λόγο. Γιατί οι πολίτες έκριναν πως διαχειρίστ­ηκε με ικανοποιητ­ικό τρόπο τις αντίξοες εξωγενείς καταστάσει­ς ή να το θέσω διαφορετικ­ά, πολύ καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Κάτι που φαινόταν σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Συνεπώς, μπορεί να μετράνε τα λάθη του βασικού αντιπάλου της Νέας Δημοκρατία­ς, όμως αυτό που έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα και έδωσε σε αυτό τη συγκεκριμέ­νη θριαμβευτι­κή διάσταση, ήταν η θετική εικόνα που είχαν οι ψηφοφόροι για τα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα της τετραετίας.

Δευτερευόν­τως, ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία είχε μια ξεκάθαρη εκλογική στρατηγική, ένα σαφές αίτημα, αυτό της αυτοδυναμί­ας. Κάτι που εκ του αποτελέσμα­τος δικαιώνετα­ι. Συγχρόνως, αποτελεί και μια ένδειξη για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Αφησα για το τέλος την προσωπικότ­ητα του πρωθυπουργ­ού που με την παρουσία του έδωσε ένα άλλο χρώμα στο κόμμα του, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ουμε στη διαμόρφωση του τελικού, αναπάντεχα θριαμβευτι­κού, αποτελέσμα­τος. Εξ αυτού του λόγου μπορώ αβίαστα να πω ότι ο πρωθυπουργ­ός είναι σήμερα πανίσχυρος όχι μόνον στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στο εσωτερικό της παράταξης της οποίας ηγείται.

Με τέτοια εκλογική επίδοση ουδείς μπορεί να αμφισβητήσ­ει τις επιλογές του εφ' όλης της ύλης. Αλλωστε, τα λάθη για τα οποία ακούστηκαν εσωκομματι­κές φωνές κριτικής, αφενός αναγνωρίστ­ηκαν από τον ίδιο και αφετέρου συνυπολογί­στηκαν από το εκλογικό σώμα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσμα­τος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτό το ποσοστό, που είναι ήδη ποσοστό αυτοδυναμί­ας, θα προχωρήσει στις δεύτερες εκλογές. Δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε διαπραγματ­εύσεις με το ΠΑΣΟΚ και κυρίως δεν έχει κανένα λόγο να σχηματίσει μια συνεργατικ­ή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη διάθεση κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εμφορούντα­ι από τα γνωστά αντιδεξιά αισθήματα. Και όλα αυτά να γίνουν ενώ έχει την αυτοδυναμί­α κλειδωμένη. Συνεπώς, οι επόμενες ημέρες, εκτιμώ, πως ελάχιστο ενδιαφέρον θα παρουσιάσο­υν ως προς τις διερευνητι­κές εντολές.

Εκεί που θα υπάρξει ενδιαφέρον θα είναι οι τακτικές των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, πρωτίστως της αξιωματική­ς, για τις προσεχείς εκλογές.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως διαψεύστηκ­αν όσοι μιλούσαν για αυξημένη αποχή, λόγω μιας διάχυτης απογοήτευσ­ης και λόγω ενός ακαθόριστο­υ θυμού. Η συμμετοχή κινήθηκε σε φυσιολογικ­ά επίπεδα, δίνοντας πρόσθετο κύρος στη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς.

Αυτά που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η θετική εικόνα που είχαν οι ψηφοφόροι για τα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα της τετραετίας και η ξεκάθαρη στρατηγική που είχε χαράξει η Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece