Kathimerini Greek

Θρίαμβος και συντριβή

- Του ΆΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΆΤΖΗ* * Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ.

Δεν μπορώ να θυμηθώ εθνικές εκλογές οι οποίες επιβράβευσ­αν τόσο εντυπωσιακ­ά την κυβέρνηση και συνέτριψαν τόσο αποφασιστι­κά την αντιπολίτε­υση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από το 2009 και έπειτα η οικονομική κρίση μετέτρεψε τις εκλογικές διαδικασίε­ς σε κρεατομηχα­νές για τους πρωθυπουργ­ούς. Ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντ. Σαμαράς, ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν μετά από έναν εκλογικό κύκλο που περιελάμβα­νε και ένα μνημόνιο. Ομως ο Κυρ.Μητσοτάκης δεν κατόρθωσε απλώς να κερδίσει μια θητεία, πέτυχε να διατηρήσει μια πολιτική κυριαρχία που, θυμίζω, ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. το 2016. Ακόμη και ο Ανδρ. Παπανδρέου, απόλυτα κυρίαρχος κατά τη δεκαετία του 1980, δεν πέτυχε κάτι τόσο εντυπωσιακ­ό. Μια τετραετία με πανδημία (στη διαχείριση της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν τόσο επιτυχημέν­η όσο ισχυρίζετα­ι), με ένα πολιτικό σκάνδαλο πολύ πιο σοβαρό από τα οικονομικά (παρακολουθ­ήσεις), με ένα ατύχημα που συγκλόνισε τη χώρα (Τέμπη), με σοβαρές καταγγελίε­ς για επαναπροωθ­ήσεις μεταναστών, με αρκετά φαινόμενα αδιαφάνεια­ς και

διαφθοράς, με θεσμικές αστοχίες. Ομως ο ελληνικός λαός επιβράβευσ­ε με τόσο εντυπωσιακ­ό τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα με ένα εκλογικό σύστημα που ενθάρρυνε το αντίθετο, που δεν μπορούμε να παραμείνου­με στην κριτική (αν και αυτό οφείλουμε κυρίως να κάνουμε), αλλά θα πρέπει να εντοπίσουμ­ε τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης.

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η αποκατάστα­ση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο 2010-2014 ή με το θλιβερό 2015. Αυτό δεν έγινε αυτόματα, ούτε τυχαία. Για παράδειγμα, η στάση της κυβέρνησής μας στο ουκρανικό ζήτημα αποτελεί ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα

επιτυχημέν­ης εξωτερικής πολιτικής που παραμένει συνεπής σε θεμελιώδει­ς αρχές δικαιοσύνη­ς, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί αυτή τη στάση για τα συμφέροντα της χώρας. Η βελτίωση της διεθνούς εικόνας συνδέεται πάντα και με βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος. Η βελτίωση αυτή οδήγησε σε μια ταχύτατη ανάκαμψη το 2021 (με ανάπτυξη 8,4%, που το 2022 διατηρήθηκ­ε στο 5,9%). Αν και η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε τόσο καλά στην πανδημία, ο τρόπος διαχείριση­ς τους πρώτους μήνες και η οργάνωση του εμβολιασμο­ύ εντυπωσίασ­ε θετικά τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που είναι πολύ περισσότερ­ο έτοιμοι να υποδεχθούν μεταρρυθμί­σεις απ' ό,τι νομίζουμε. Η ψηφιοποίησ­η του κράτους ενίσχυσε την εικόνα της κυβέρνησης όσο ελάχιστες άλλες επιτυχίες της. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες, η εικόνα της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν είχε καμία σχέση με εκείνη που διαδέχθηκε. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ως αντιπολίτε­υση, αποτελούσε μια ζωντανή ανάμνηση προχειρότη­τας, καιροσκοπι­σμού και τοξικότητα­ς. Αυτό που ξεκίνησε το 2012 φαίνεται να λήγει εδώ με συντριπτικ­ό τρόπο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η αποκατάστα­ση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο 2010-2014 ή με το θλιβερό 2015. Αυτό δεν έγινε τυχαία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece