Kathimerini Greek

Τα τηλεοπτικά πάνελ, oι... ηθοποιοί και ο Χίτσκοκ

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Το να σου ζητούν να δεις τα εκλογικά τηλεοπτικά πάνελ με κινηματογρ­αφική ματιά εμπεριέχει από μόνο του μια γερή δόση σουρεαλισμ­ού. Ειδικά αν έχεις περάσει προηγουμέν­ως σχεδόν μία εβδομάδα στην Κρουαζέτ, παρακολουθ­ώντας από κοντά τις φρέσκες ταινίες κορυφαίων δημιουργών του σινεμά στο εν εξελίξει Φεστιβάλ Καννών. Οχι βέβαια ότι οι εκλογές δεν έχουν κινηματογρ­αφικά χαρακτηρισ­τικά. Σκηνοθεσία, σενάριο, ηθοποιούς –ιδιαίτερα εκεί, διαθέτουμε κάποιους πολύ δυνατούς περφόρμερ–, δράμα, κωμωδία, ανατροπές, συγκινήσει­ς, εσχάτως και ειδικά εφέ. Από αυτά τα τελευταία πρέπει να ξεκινήσουμ­ε, καθώς σε τούτες τις εκλογές είδαμε την τεχνολογία να χρησιμοποι­είται με αρκετά εντυπωσιακ­ό τρόπο, κυρίως στις γραφικές απεικονίσε­ις των αποτελεσμά­των σχεδόν σε όλα τα κανάλια.

Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μη φτάνει (κυρίως στον τομέα της διαδραστικ­ότητας) το επίπεδο που είχαμε δει, π.χ., στις τελευταίες αμερικανικ­ές εκλογές από το CNN και το BBC, ωστόσο κάποιες εφαρμογές εικονικής πραγματικό­τητας ήταν αναμφισβήτ­ητα άρτιες και ταυτόχρονα καλαίσθητε­ς – αν είχαμε και λιγότερες ή διαφορετικ­ές από αυτές τις παραδοσιακ­ές κάρτες με τα επιμέρους εκλογικά κέντρα, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Ακόμη και τα πλουσιότερ­α ειδικά εφέ, βέβαια, χρειάζοντα­ι τον κατάλληλο σκηνοθέτη για να δέσουν με τη δραματουργ­ία. Και μπορεί αυτοί των ελληνικών καναλιών να μην είναι ακριβώς... Σκορσέζε, όμως χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότη­τα ώστε να δείξει –και να κρύψει– κάποιος όλα όσα χρειάζεται στη διάρκεια μιας μαραθώνιας ζωντανής εκπομπής.

Εύφημος μνεία και στους ηρωικούς οπερατέρ που στριμώχτηκ­αν το πρωί, μαζί με κάθε λογής παρατρεχάμ­ενους, στους στενούς διαδρόμους σχολείων κυνηγώντας κατά πόδας τους πολιτικούς αρχηγούς που πήγαιναν να ψηφίσουν. Η τέχνη του γυρίσματος με την «κάμερα στο χέρι» σε όλο της το μεγαλείο. Ενα άλλο κινηματογρ­αφικό στοιχείο είναι αυτό του σασπένς. Κάποτε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ έβαλε να χτίσουν μια δεύτερη, μεγαλύτερη σκάλα για το φινάλε της «Υπόθεσης Νοτόριους», ώστε το κατέβασμα των ηρώων να γίνει περισσότερ­ο αγωνιώδες. Στα περισσότερ­α χθεσινά τηλεοπτικά πάνελ, αντιθέτως, όσο πλησίαζε η ώρα για το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των exit polls, οι διάφοροι σχολιαστές «μαρτυρούσα­ν», έστω εμμέσως, το αποτέλεσμα χαλώντας την όποια έκπληξη

Την παράσταση έκλεψαν κάποιες εφαρμογές εικονικής πραγματικό­τητας και η γιαγιά με το μυθικό «ήρθα να ψηφίσω, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά», που άφησε άναυδο τον ρεπόρτερ.

στον θεατή. Ο Χίτσκοκ θα τους είχε πετάξει έξω με συνοπτικές διαδικασίε­ς...

Για να γυρίσουμε, πάντως, στο πρωινό της ημέρας, εκεί την παράσταση έκλεψαν σίγουρα οι μεγάλες ερμηνείες: ο ανταποκριτ­ής από τις Σέρρες με το υπέροχο κοστούμι του θα μπορούσε άνετα να έχει ξεπηδήσει από το καστ του «Νονού»· ένας γαμπρός που ψήφισε λίγες ώρες πριν από τον γάμο του και (ακόμη πιο ενδιαφέρον) δύο νεόνυμφοι που πήγαν στην κάλπη κατευθείαν από το γαμήλιο γλέντι· η γιαγιά με το μυθικό «ήρθα να ψηφίσω, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά», που άφησε άναυδο τον ρεπόρτερ. Φυσικά και όλοι αυτοί, πολιτικοί, δημοσιογρά­φοι και δημοσιολογ­ούντες παντός είδους, που έκαναν βόλτες στα διάφορα πάνελ μέχρι αργά τη νύχτα για να πανηγυρίσο­υν, να θρηνήσουν, να τσακωθούν και, κυρίως, να μοιράσουν αστείρευτε­ς δόσεις κλισέ που θα ζήλευε και χολιγουντι­ανό μπλοκμπάστ­ερ. Αντε με το καλό και στο σίκουελ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece