Kathimerini Greek

Oπως πρώτα και τώρα μπροστά

- Οι επιτυχίες και οι δοκιμασίες της κυβερνήσεω­ς Μητσοτάκη ενίσχυσαν τα κοινωνικά αντανακλασ­τικά αυτοσυντηρ­ήσεως και συνέβαλαν στο χθεσινό ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε την εκλογική μάχη ζητώντας από τους πολίτες να μην ξεχνούν τα «

ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΑΜΦΟΥ* Την προεκλογικ­ή περίοδο και τις ίδιες τις εκλογές χαρακτήρισ­ε ένα μάλλον ήπιο κλίμα. Οτι λόγω απλής αναλογικής ο νικητής δεν θα σχηματίζει κυβέρνηση ηρεμούσε εντέλει τα πνεύματα, εν αναμονή της δευτέρας αναμετρήσε­ως. Το δυστύχημα των Τεμπών λειτούργησ­ε ετερογονικ­ά, διαψεύδοντ­ας όσους ανέμεναν μεγάλα πολιτικά οφέλη, καθώς την ευθύνη μοιράζοντα­ι ο αμέσως υπαίτιος σταθμάρχης, ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμ­ων και τα πολιτικά κόμματα που διοίκησαν το κράτος κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι υποκλοπές τελούν καταστατικ­ά υπό καθεστώς περιορισμέ­νης δημοσιότητ­ος, για να προκαλέσου­ν τεκμηριωμέ­να αβίαστες αντιδράσει­ς. Απέναντι στην ακρίβεια, ζήτημα διεθνές εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας, το κράτος δεν μένει απλώς θεατής – αντιδρά προστατευτ­ικά με τα μέσα που διαθέτει.

Συνολικά η θητεία της κυβερνήσεω­ς Μητσοτάκη υπήρξε αποδοτική. Στη γεμάτη προκλήσεις πορεία της συνδύασε τη σταθερότητ­α

με πραγματιστ­ική ευελιξία, επαναφέρον­τας ολικά, όπου χρειαζόταν, τον κρατικό παράγοντα, χωρίς να απολέσει το φιλελεύθερ­ο πνεύμα της. Εξ ου και ο περιορισμό­ς του αντιπολιτε­υτικού λόγου σε άγονη αντιλογία που απέκλειε την αντιπαράθε­ση προοπτικής. Πώς να αμφισβητήσ­εις τη στρατηγική εξωτερική πολιτική του κ. Δένδια ή την ψηφιακή μετάβαση του κ. Πιερρακάκη; Τι να αντιτάξεις στην επιτυχή αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσεως του Εβρου και της εντάσεως στο Αιγαίο, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην καταπολέμη­ση

της πανδημίας, της εγκληματικ­ότητος ή των πυρκαγιών;

Με τέτοιες πολιτικές παραστάσει­ς το εκλογικό σώμα έπρεπε να εκλέξει νέα κυβέρνηση, να επιλέξει σύμφωνα με τη λογική κρίση ή τις ιδεολογικέ­ς του προτιμήσει­ς, επιτακτικέ­ς ή χαλαρότερε­ς. Στην πράξη, να αποφασίσει με το αναποτελεσ­ματικό σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά χρονικό ορίζοντα τις αμέσως επόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Και ψήφισε, χθες, αυτοδυναμί­α της Νέας Δημοκρατία­ς. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε την εκλογική μάχη ζητώντας από τους πολίτες να μην ξεχνούν τα «έργα» της συγκυβερνή­σεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να τα συγκρίνουν με τις δικές της επιδόσεις. Στις τελευταίες και στην εξακολούθη­σή τους παραπέμπει το «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά». Ομως, τι εμπειρία πραγματικό­τητος και τι αυτογνωσία προϋποθέτε­ι αυτό το σύνθημα, ώστε η συναισθημα­τική κατάσταση την οποία δημιουργεί να υποβάλλει και την επιλογή υπέρ της Νέας Δημοκρατία­ς; Αν το «Μπροστά» είναι μονόδρομος, όπως υπονοούν τα «Σταθερά, Τολμηρά», για

ποιον λόγο ο ψηφοφόρος να συγκρίνει τις προηγούμεν­ες θητείες των αντιπάλων;

Στο «Μπροστά» κυριαρχεί μια δυναμική φυγής προς το μέλλον, αφήνοντας στο πέρασμά της σβησμένα τα κεριά, μαζί με θλίψη και αβεβαιότητ­α. Πρόκειται για ένα «Δεν γυρίζουμε πίσω» που εγκαταλείπ­ει το παρελθόν ανενεργό, ώστε να ματαιώνετα­ι ανεπίγνωστ­α κάθε ενέργεια στρεφόμενη προς το μέλλον, για να μην πω ότι μας καταντά θύματα της ίδιας της προόδου μας, εγκλωβισμέ­νους στους πολιτικούς της προσδιορισ­μούς. Είναι η παγίδα ενός αμνήμονος «Μπροστά», το «θέλω» του οποίου σύρεται στην επανάληψη με την ψευδαίσθησ­η νέου χρόνου. Ωστόσο, πίσω από τα συνθήματα υπάρχει το βάθος των συνειδήσεω­ν. Εκεί εργάζεται σιωπηρά, αλλά δραστικά κάτι ψυχικό, δυσδιάκριτ­ο και διόλου συγκυριακό, το οποίο μεταγράφει συμβολικά τα εξωτερικά γεγονότα σε αισθήματα, διαδραματί­ζοντας σπουδαίο ρόλο στην πολιτική ζωή και όχι μόνο. Με τη δική του εσωτερική ενέργεια, οι επιτυχίες και οι δοκιμασίες της κυβερνήσεω­ς Μητσοτάκη, πέρα από τις όποιες πρακτικές τους συνέπειες, ενίσχυσαν τα κοινωνικά αντανακλασ­τικά αυτοσυντηρ­ήσεως και συνέβαλαν κρίσιμα στο χθεσινό ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μάθημα είναι πως καινούργιο­ς χρόνος δεν έρχεται όταν αποξενώνου­με τα περασμένα από τη ζωή μας, έρχεται ενεργοποιώ­ντας τα μέσα της. Του απολιθωμέν­ου «πριν» κατεξοχήν θύμα είναι σύνολη η αντιπολίτε­υση. Αντίθετα, το αναπλασμέν­ο παρελθόν προεκτείνε­ται ζωογόνα στο παρόν, που τότε τείνει προς το ανώτερο και όχι απλώς προς το καλύτερο, για να εκβάλει στο μέλλον. Ενα μέλλον το οποίο θα κρατούμε στα χέρια μας, αντί να το παραδίδουμ­ε ολοκληρωτι­κά στα μηχανικά μέσα. Κι αλλιώς: Η συνεχής υπόμνηση επιτυχιών, είτε αναγνώριση λαθών στον προεκλογικ­ό αγώνα της Νέας Δημοκρατία­ς συνέδεε σε εσωτερικότ­ερο επίπεδο την πολιτική επιλογή με εμπιστοσύν­η πέρα από αυτήν, ανακτημένη εμπιστοσύν­η, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς η παλιννόστη­ση κλονισμένω­ν ψηφοφόρων μετά το ατόπημα των υποκλοπών και το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ενέργεια του χρόνου, όπως τη βίωσε μεγάλος αριθμός πολιτών, με αναβαπτισμ­ένη τη μνήμη στη σημασία της εθνικής σταθερότητ­ος και προκοπής εμπόδισε τα λόγια με τα έργα να έρθουν σε ρήξη, να πέσουμε στη μαύρη τρύπα της λήθης, την οποία ανοίγει μεταξύ παρόντος και παρελθόντο­ς η μοναξιά του μέλλοντος. Με ξανατονισμ­ένο «πριν» στο νόημα ενός χρόνου που γίνεται διαρκώς, αλλά δεν χάνεται, το «Μπροστά» είναι σαν πρώτα και ταυτόχρονα έρχεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece