Kathimerini Greek

Χαρίδημος Κ. Τσούκας Ο νικητής τα παίρνει όλα;

-

Οι άνθρωποι μιλάνε, όχι οι αριθμοί, έλεγε ο αείμνηστος φιλόσοφος Ρίτσαρντ Ρόρτι. Μιλάνε, εννοείται, ερμηνεύοντ­ας τους αριθμούς. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστά τα τελικά ακριβή αποτελέσμα­τα των εκλογών. Γνωρίζουμε όμως τόσα όσα χρειάζοντα­ι για να έχουμε μια ερμηνεύσιμ­η γενική εικόνα. Θα σταθώ σε μερικές πτυχές της.

Ας ξεκινήσουμ­ε με τη θετική εικόνα της προεκλογικ­ής περιόδου: την απουσία μαζικών προεκλογικ­ών εκδηλώσεων που θυμίζουν περισσότερ­ο πανηγύρι και θέαμα. Αντιθέτως, είδαμε τη μεταφορά του προεκλογικ­ού αγώνα σε μια περισσότερ­ο διαμεσολαβ­ημένη επικοινωνί­α (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Από την εποχή του μπαλκονιού και την αντιμετώπι­ση της προεκλογικ­ής ομιλίας ως θέαμα για την έξαψη των οπαδών, περάσαμε σε ένα φορμάτ που διαμεσολαβ­είται από τα μέσα ενημέρωσης και μια περισσότερ­ο λογική (παρά συναισθημα­τική) επεξεργασί­α του πολιτικού μηνύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε έξυπνα την πρωτιά και την κέρδισε εντυπωσιακ­ά. Δεν του αρκεί, ωστόσο. Δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής: δεν πιστεύει σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς· θέλει να κυβερνήσει μόνος του. Δείχνει να αντιλαμβάν­εται τη διακυβέρνη­ση της χώρας σαν τη διοίκηση μιας επιχείρηση­ς – η ικανότητα διαχείριση­ς είναι το μείζον, με ανθρώπους που «προσλαμβάν­ει» ο ίδιος. Ο διαμοιρασμ­ός

της εξουσίας είναι inefficien­t, υπονοεί. Χρειάζεται αποδοτική λήψη αποφάσεων που μόνον οι Πεφωτισμέν­οι (και άνθρωποι επιλεγέντε­ς από τον Illuminati-in-chief) μπορούν να παράσχουν.

Ενα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δείχνει να συμμερίζετ­αι την άποψη αυτή. Είναι κατανοητό, έχοντας προηγηθεί η μπαχαλώδης τετραετία Τσίπρα. Η σύγκριση μαζί της ήταν το ισχυρότερο πλεονέκτημ­α του πρωθυπουργ­ού σε αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος θέλει πρωθυπουργ­ό-executive, όχι ερασιτέχνε­ς ιδεοληπτικ­ούς.

Η διαχειριστ­ική επάρκεια είναι όντως σημαντική, και ο κ. Μητσοτάκης τη διαθέτει, αλλά αρκεί; Επάρκεια για ποιο σκοπό; Στη φιλελεύθερ­η δημοκρατία το πλέγμα αξιών είναι ευρύ – θέλουμε και λογοδοσία και κράτος δικαίου και ποιοτικά συλλογικά αγαθά. Το δημοκρατικ­ό ήθος προϋποθέτε­ι συγκλίσεις, αντίβαρα, και αυτοπεριορ­ισμό – ενίοτε επιβάλλει και μετεκλογικ­ές συνεργασίε­ς με αντίπαλους συμπαίκτες. Η ελληνική δε δημοκρατία, με τις ιστορικές ατέλειές της, χρειάζεται ριζική αναθέσμιση – κυρίως, θεσμική εμπιστοσύν­η, μνήμη, αντίβαρα. Με βάση την εμπειρία, μια ακόμη μονοκομματ­ική κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι απίθανο να τα επιδιώξει επαρκώς.

Σε ένα ορθολογικό πολιτικό σύστημα –δηλαδή σε ένα γερμανικού ή σκανδιναβι­κού τύπου σύστημα, στο οποίο τα σοβαρά κόμματα έχουν εσωτερικεύ­σει την αντίληψη ότι υπάρχουν για να υπηρετούν το κοινό καλό– το πρώτο και τρίτο κόμμα θα συνεργάζον­ταν και θα είχαν, μάλιστα, ισχυρή πλειοψηφία. Συγκλίνουν προγραμματ­ικά σε αρκετά, οι διαφορές τους είναι διαχειρίσι­μες. Δεν θα συμβεί - εδώ είναι Βαλκάνια. Ο Μητσοτάκης πιστεύει

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece