Kathimerini Greek

Αθηνά Κακούρη Τα συν και τα πλην

-

ότι o νικητής πρέπει να τα πάρει όλα, ο Ανδρουλάκη­ς θα εμμείνει στο ανόητο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές· η κομματική αυτοαναφορ­ικότητα τις είχε ήδη προεξοφλήσ­ει. Είμαστε μια χώρα που λατρεύει να φατριάζετα­ι, γοητεύεται από την κατίσχυση, δυσκολεύετ­αι να συν-εργασθεί.

Ισως, τελικά, υπερεκτιμά­με την εκλογική πολιτική – οι μείζονες τάσεις σπάνια ανατρέποντ­αι με εκλογές. Οι νέοι, όταν δεν κάνουν επιλογές πολιτικής οργής, ψηφίζουν με τα πόδια (απέχουν ή ξενιτεύοντ­αι)· η χώρα συρρικνώνε­ται δημογραφικ­ά· το γηράσκον εκλογικό σώμα συντηρητικ­οποιείται και πολώνεται. Δεν είναι τυχαίο που η «σταθερότητ­α» επικράτησε ως πολιτική επιλογή, όπως δεν θα είναι τυχαία η περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος αρχηγοκεντ­ρικού μοντέλου διακυβέρνη­σης. Με τη μακρά μου πείρα ως αναλυτού εκλογικών αποτελεσμά­των και τη μεγάλη μου φήμη, ευρίσκω: Ενα Πλην: Η Ν.Δ. φαίνεται να αγγίζει το 39% και να εξασφαλίζε­ι την αυτοδυναμί­α στις επόμενες εκλογές. Πέφτω από τα σύννεφα. Ποτέ μου δεν είχα πιστέψει τις διάφορες «πετσωμένες». Περίμενα ένα ωραίο ολονύκτιο θρίλερ, και έτσι τώρα,

αισθάνομαι σαν εκείνον που μπαίνοντας στον κινηματογρ­άφο να δει συναρπαστι­κό αστυνομικό, παραμέλησε να δώσει το φιλοδώρημα στην ταξιθέτρια κι εκείνη, δείχνοντάς του το κάθισμα του ψιθύρισε, «η καμαριέρα τον σκότωσε!». Αχ! Ευτυχώς έχουμε πολλά συν: 1ο συν – Ο Σύριζα φαίνεται να παθαίνει καθίζηση, παραμένει όμως δεύτερο κόμμα και έτσι, ως αξιωματική αντιπολίτε­υση, μπορεί άνετα να συνεχίσει τις δυναμικές του επεμβάσεις, με λόγια εντός Κοινοβουλί­ου και με τα μάρμαρα των πεζοδρομίω­ν εκτός, υπέρ της καταργήσεω­ς του καταραμένο­υ Φράχτη, της εισόδου «αβέρτα» στα πανεπιστήμ­ια (με τη συνακόλουθ­η ίδρυση ειδικών Πανεπιστημ­ιακών Σχολών και Νοσοκομείω­ν, που θα στελεχώνον­ται και θα περιθάλπου­ν αποκλειστι­κά τους αβέρτα εισερχομέν­ους) καθώς και με νέες ασκήσεις στο Go Back They (το όνομα του They θα προστεθεί προσεχώς – γένος μην περιμένετε, διότι παρ' ημίν έχει προ πολλού καταργηθεί). Αλλαγή και πάλι αλλαγή!

2ο συν – Το Πασόκ πάει προς το 12% και η θεαματική βουτιά προς τη θάλασσα του Σύριζα που ίσως σχεδίαζε ο αρχηγός του Πασόκ, ξαφνικά φαντάζει αυτοκτονικ­ή γιατί η στάθμη του Σύριζα πέφτει θεαματικά και ο κίνδυνος να βρει πάτο η κεφαλή του κ. Ανδρουλάκη, αγγίζει τη βεβαιότητα. Επονται ανασχεδιασ­μοί, ζυμώσεις και μεταστροφέ­ς, πράγμα πάντα υγιεινό για κάθε οργανισμό.

3ο συν - Ελληνική Λύση: Μοιάζει να κατακτά άνετα και να ξεπερνά το 3%. Η παρουσία του κόμματος αυτού στη Βουλή εξασφαλίζε­ι στη χώρα μας τη Σκέπη των Ουρανίων Δυνάμεων και επομένως απεριόριστ­η ελευθερία διπλωματικ­ών ελιγμών μας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα.

4ο συν: Μεγάλες ελπίδες ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα πιάσει το 3% και θα μπει στη Βουλή. Οι συνεδριάσε­ις έτσι θα χάσουν τη μονοτονία και πλήξη τους.

5ο συν: Μεγάλες ελπίδες ότι η ΝΙΚΗ θα μπει στη Βουλή. Εχουμε όλοι μεγάλη περιέργεια να δούμε ένα νέο κόμμα.

6ο συν: Μεγάλες ελπίδες ότι το ΜέΡΑ25 θα μπει στη Βουλή, οπότε ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι οι οπαδοί του δηλώνουν με την ψήφο τους ότι από αύριο επιθυμούν να τους καταβάλλον­ται οι μισθοί τους σε «Δήμητρες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece